/

Ucigașii ruși din închisori care au fost recrutați de Wagner și au supraviețuit în Ucraina s-au întors acasă ca „eroi”. Unul din ei a ucis din nou

"Eroii" Wagner din închisori terorizează Rusia
"Eroii" Wagner din închisori terorizează Rusia, cu protecția lui Prigojin (sursa: dzen.ru/wargonzoya)

„Eroii” Wagner din închisori terorizează Rusia. Cinci mii de infractori și criminali ruși, recrutați din închisoare de grupul Wagner, și-au încheiat contractul de mercenari și au început să se întoarcă acasă.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Contractele prevedeau, pe lângă salariul de aproape 3.000 de euro, și o sumă de peste 70.000 de euro pentru familiile lor, în caz de deces pe câmpul de luptă. În plus, grațiere și libertate, după șase luni petrecute pe frontul din Ucraina. Astăzi, mulți dintre ei, chiar dacă mai aveau de ispășit ani buni în închisoare, sunt liberi, unii decorați cu medalii de eroi.

„Eroii” Wagner din închisori terorizează Rusia

Revenirea lor în societate provoacă îngrijorare și furie în rândul populației, însă există teama că aceștia beneficiază de protecție înaltă – Prigojin asigurându-i pe foștii prizonieri eliberați, că, de acum, va avea grijă de ei, și că va interveni, dacă vor avea probleme cu legea.

La sfârșitul lunii martie, Prigojin a anunțat grațierea a cinci mii de prizonieri după încheierea contractului cu grupul Wagner. Potrivit fondatorului companiei militare private, doar 0,31% dintre cei grațiați au comis o a doua infracțiune la o lună de la întoarcerea din zona de „conflict”, subliniind că cei care comit infracțiuni vizează, de fapt, persoanele care „se opun acțiunilor Federației Ruse în Ucraina”.

În concluzie, Prigojin a declarat că, de fapt, grupul Wagner a redus criminalitatea în Rusia.

Ucigaș sadic, eliberat și medaliat

În urmă cu zece ani, Serghei Jiganov, un judecător din Veliki Novgorod (nord-vestul Rusiei), a fost torturat și omorât în chinuri groaznice. Ucigașul, Stanislas Bogdanov, condamnat la 23 de ani de închisoare, s-a înrolat anul trecut în grupul Wagner. După opt zile pe front, a fost rănit și i s-a amputat un picior, fiind decorat ulterior cu „Medalia curajului”.

Într-un reportaj din octombrie al RIA FAN, canal deținut de Prigojin, Bogdanov apare alături de alți luptători Wagner, într-un centru de recuperare, vizitați fiind de liderul Grupului Wagner.

„În situația mea, n-aș fi putut visa ceva mai bun […]. Tocmai petrecusem zece ani în închisoare și mai aveam 13 de făcut”, spune Stanislav Bogdanov, stând pe o canapea. „Lumea spune că ai fost un criminal, dar acum ești un erou de război”, i-a replicat Prigojin.

A doua zi, RIA FAN a publicat un alt videoclip, arătându-i pe aceiași bărbați primind diverse premii, insigne și certificate de amnistie.

Sora judecătorului ucis, Olga Pavlova, a declarat, după difuzarea reportajelor: „Nu credeam că Rusia le permite prizonierilor să meargă la război. Credeam că doar Zelenski a făcut asta! Dacă n-ar fi fost acest conflict cu Ucraina, cred că Bogdanov și-ar fi ispășit pedeapsa și n-ar fi primit niciodată amnistia.”.

A comandat uciderea familiei unui partener de afaceri

Alexander Tiutin, un antreprenor din Sankt Petersburg, a fost reținut în 2018 când încerca să angajeze un ucigaș pentru a-și ucide nepoata, din cauza unei dispute privind moștenirea. Ancheta a descoperit că, în 2005, acesta angajase un alt criminal pentru a ucide o întreagă familie: partenerul său de afaceri, soția, fiul de 11 ani și fiica, de 15 ani, toți fiind împușcați cu o pușcă de asalt AK.

Familia a fost apoi măcelărită cu un topor pentru a se asigura că erau morți. În 2021, Tiutin a fost condamnat la 23 de ani de închisoare. Însă, după doar un an, în iulie 2022, Tiutin a fost recrutat de grupul Wagner și, după șase luni, s-a întors la Sankt Petersburg, viu, nevătămat și liber.

Confirmând eliberarea, Prigojin a declarat, cu mândrie, despre Tiutin că în război a valorat „cât trei sau patru luptători”.

Lovit în cap, apoi înecat. Asasinul e acum erou

Anatoli Salmin a fost condamnat în 2011, pentru omor calificat. În timpul unei dispute cu un prieten, Salmin a apucat o piatră și l-a lovit de câteva ori în cap, însă pentru că acesta nu murise, i-a ținut capul sub apă până a încetat să respire. Salmin a ieșit din închisoare anul trecut, cu mult înainte de termen, înrolându-se în grupul Wagner. La terminarea contractului, s-a întors în orașul său, Pikalevo. Prezența lui a stârnit panică, frică și angoase printre locuitori.

„Am început să-l vedem în oraș acum câteva săptămâni. E un om periculos, (…) le-am spus copiilor mei să nu iasă singuri pe stradă în zilele următoare. Nu a fost doar ceea ce i-a făcut prietenului său, a furat, a provocat bătăi și violență, și a hărțuit multe fete. A băut mult, a consumat droguri și a fost violent.”, a declarat un localnic.

Frica e însă dublată de neputință, de vreme ce bărbatul, care le-a terorizat orașul, e considerat a fi de acum de neatins, fiind asociat cu Prigojin.

Într-un videoclip, de la începutul anului, Prigojin promite unui grup de foști condamnați, care și-au executat contractele în Ucraina, că îi va ajuta, dacă vor avea probleme cu forțele de ordine: „Poliția va trebui să vă trateze cu respect. Dacă sunt nerezonabili… eu însumi voi suna și voi rezolva lucrurile cu guvernatorii și așa mai departe. Vom găsi o soluție.”.

Întors din Ucraina, a omorât o femeie

La începutul acestui an, Ivan Rosomakin, condamnat în 2020 la zece ani de închisoare pentru crimă, s-a întors acasă, în orașul natal Novi Burets din regiunea Kirov, după expirarea contractului cu grupul Wagner. La doar câteva zile, în oraș au apărut probleme – Rosomakin amenințând că va ucide pe toată lumea.

Într-o ședință a primăriei, șeful poliției, Vadim Varankin, i-a asigurat pe locuitori că lucrurile vor fi ținute sub control, însă la scurt timp, o femeie din oraș a fost ucisă, Rosomakin fiind arestat sub suspiciunea de crimă.

Comentând cazul, Prigojin a declarat că grupul Wagner e dispus să asiste forțele de ordine în legătură cu oricare dintre foștii săi luptători: „Dacă o persoană se comportă agresiv sau provocator sau dacă există vreun risc, mai ales dacă e din categoria foștilor deținuți, trebuie să ne anunțați.”.

Rosomakin nu a fost acuzat oficial.

Wagner nu mai recrutează. Statul rus, da

În februarie 2023, Evgheni Prigojin a anunțat că grupul Wagner nu va mai recruta oameni din închisori. Însă există informații conform cărora recrutarea prizonierilor a trecut în sarcina statului rus.

Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, armata Rusiei și-a „intensificat” recrutarea deținuților din închisoare în ianuarie 2023, și e posibil ca până în luna aprilie, să fi recrutat deja până la 10.000 de condamnați.

Citește și: Planul de pace în Ucraina al Papei Francisc, discutat în detaliu cu Zelenski, la Roma. Președintele ucrainean, însă, insistă că nu are nevoie de mediator: Decizia e a noastră, războiul e pe teritoriul nostru

Potrivit unei anchete BBC, interviurile cu prizonierii au fost efectuate după aceeași schemă folosită anterior de recrutorii Wagner, însă, înainte de sosirea recrutorilor, comunicațiile au fost întrerupte în toate închisorile – atât prin canale oficiale, cât și neoficiale. Deținuților li s-a propus să semneze un contract pe șase luni cu ministerul Apărării în schimbul unei „grațieri complete și scoaterea cazierului din bazele de date” în șase luni, plus un salariu lunar.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:39La Jocurile Paralimpice de la Paris, România are deja două medalii. Aur pentru judo și bronz pentru tenis de masă
22:34Piedone, în cărți pentru o candidatură la Senat din partea PSD, ceea ce confirmă scenariul că a candidat pentru PMB doar ca să-i încurce pe Cîrstoiu și Firea
22:30Ciolacu pretinde că citește din Churchill, dar face pe modestul și spune că nu poate fi comparat cu fostul premier britanic
22:24Ciolacu și-a organizat o vizită electorală „țiplă”: s-a dus în fieful pesedismului de lux de la Cornu ca să laude o școală. Sute de școli din țară au toalete în curte
22:19Ciucă își lansează cartea, „În slujba Țării”, în emisiunea de duminică a lui Mircea Dinescu de la Prima TV
19:59Rachete balistice iraniene, transferate în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei. Kievul trage un semnal de alarmă
14:47Ciolacu susține că, prin marea amnistie fiscală, a vrut să genereze „balans şi între cei rău platnici dar şi pentru cei bun platnici”
12:41Patru minore au născut într-o singură săptămână la Iași, alte două vor naște curând. Cea mai tânără mamă are 15 ani
10:54BREAKING Ciolacu ar deține un hectar la Săpoca, în Buzău, primit în calitate de revoluționar, dar terenul nu apare în declarația de avere
10:24Scanau și goleau carduri din SUA, cumpărau proprietăți la Podu Iloaiei: globalizare infracțională pe axa Iași – Galați – San Diego – Los Angeles
10:18Metroul riscă „blocarea activității”, anunță ministerul Transporturilor, pentru că Grindeanu n-a plătit o datorie uriașă din 2020
10:16Trump află după alegeri dacă intră sau nu la închisoare în dosarul plăților către o starletă porno
10:11Atentat terorist entievreiesc la New York, oprit la timp de forțele de ordine. Atacul era planificat pentru octombrie, la un an de la atacul Hamas asupra Israelului
10:04Dați cât mai multe arme Ucrainei, doar așa se poate încheia războiul, le-a cerut Stoltenberg aliaților din NATO
09:58Popularitatea lui Putin a scăzut în Rusia după ce trupele ucrainene au trecut granița și au atacat provincia Kursk