Dezinformarea rusească parazitează campania electorală americană. Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, agențiile de informații americane atrag atenția asupra unor cazuri de dezinformare din Rusia. Acestea susțin că videoclipuri recent distribuite falsifică situații care pot influența opinia publică.
Dezinformarea rusească parazitează campania electorală americană
Agențiile americane au identificat un videoclip în care sunt prezentate persoane din Haiti care ar vota ilegal în comitate din Georgia – informație pe care o consideră falsă.
Un alt videoclip acuză în mod eronat un membru al echipei prezidențiale democrate de acceptarea unei mite de la un artist american.
Videoclipuri false
Deși agențiile nu au dezvăluit nume, presa americană a raportat că videoclipul sugerează că vicepreședinta Kamala Harris și soțul ei ar fi primit mită în valoare de 500.000 de dolari de la rapperul Sean „Diddy” Combs.
Agențiile americane denunță aceste videoclipuri drept parte a unui plan de influență rus, menit să ridice întrebări nefondate asupra integrității alegerilor din SUA și să provoace diviziuni.
Solicitările pentru platformele de social media
Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a catalogat videoclipul despre voturile din Georgia drept fals, susținând că este un exemplu de dezinformare.
El a făcut apel către Elon Musk, proprietarul platformei X (fost Twitter), și alți responsabili de pe rețelele sociale să elimine videoclipul pentru a evita impactul negativ asupra scrutinului.
Avertizări privind interferențele străine
Se anticipează că până la ziua alegerilor prezidențiale, Rusia ar putea continua să disemineze conținut media care vizează subminarea încrederii în procesul electoral.
EFE notează că aceasta nu este prima avertizare privind interferența străină în alegeri, China și Iran fiind, de asemenea, menționate anterior.
Biroul Directorului pentru Informații Naționale (ODNI) a precizat că, deși nu au fost detectate tentative externe de a compromite sistemele de vot în sine, eforturile de dezinformare rămân o preocupare majoră în acest ciclu electoral.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.