/

Dezastrul aparatelor de testare antidrog: în Olt, jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest, infirmate de analizele de la INML

Jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest, infirmate Foto: Playtech

În Olt, jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest au fost infirmate de analizele de la INML, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Poliţie Rutieră Olt, Cristian Tiţa.

Acesta a menţionat că s-a observat o creştere a numărului de şoferi ce conduc sub influenţa substanţelor psihoactive, în primele nouă luni ale anului fiind testaţi pozitiv cu Drugtest 32 de conducători auto.

În august, Inspectoratul Județean de Poliție Alba arăta că, pe parcursul anului 2022, din 114 rezultate pozitive pentru droguri pentru șoferii testați din Alba, doar 37 au fost confirmate de testele de laborator. Restul fie au fost erori ale aparatului, fie substanța activă nu a putut fi detectată la laborator.

În noiembrie 2022, un răspuns oficial formulat de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, la solicitarea Gândul, arăta că, cel puțin în București, unu din zece șoferi găsiți pozitivi după verificarea cu aparatul Drug Test nu a consumat, în realitate, substanțe interzise.

Citește și: Potop de sinecuri la companii de stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu, cu studii de „limbi străine” la o universitate privată. CV-ul conține cinci slujbe de „consilier personal”

În Maramureș, conform IPJ, între 1 noiembrie 2022 și 31 ianuarie 2023 au fost testați 17 șoferi cu drugtest, iar la 8 dintre aceștia, rezultatul a fost eronat, adică aproape 50%.

Jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest, infirmate

„Într-adevăr, constatăm o creştere a numărului de persoane care conduc sub influenţa substanţelor psihoactive şi implicit a numărului de consumatori. În ceea ce priveşte cazurile pe care noi le-am depistat, pentru primele nouă luni ale anului, avem un număr relativ egal de rezultate pozitive şi de rezultate infirmate. Sunt oarecum 50% pozitive, 50% negative.

Au fost 32 testări pozitive preliminarii (rezultate iniţiale indicate la testarea cu Drugtest – n.r.). Din cele 32 de testări preliminarii, ne-au fost comunicate rezultatele (în urma analizelor efectuate la INML – n.r.) la aproximativ jumătate, şapte au fost pozitive, restul au fost negative faţă de testul iniţial. Mai sunt celelalte, care urmează să ne ajungă”, a arătat Cristian Tiţa.

Printre rezultatele testării iniţiale infirmate la INML se numără şi cel al unui tânăr poliţist care a fost implicat într-un accident rutier în municipiul Caracal, în urma căruia o femeie a fost rănită uşor.

„Vă pot spune că pentru poliţistul implicat în accidentul de la Caracal, a fost un accident uşor totuşi, dar s-a mediatizat, a ieşit iniţial pozitiv (la testul cu Drugtest). În urma verificării şi analizelor la Institutul Naţional de Medicină Legală noi avem confirmarea că nu a consumat droguri”, a spus Tiţa.

El a subliniat că aparatele Drugtest folosite de poliţiştii rutieri din judeţ sunt certificate şi pot fi mai multe cauze pentru care rezultatele iniţiale pozitive sunt ulterior infirmate de analizele de laborator.

Vinovatul, necunoscut

„Nu putem spune cu exactitate dacă este doar vina aparatelor, nu putem spune dacă aparatele pe care noi le folosim au tendinţa sau pot determina un rezultat fals pozitiv din start.

În momentul de faţă, probabil fiind atât de mulţi derivaţi şi atât de multe droguri sintetice care sunt consumate de către persoane, în speţă de conducătorii auto, există posibilitatea ca aparatul să detecteze ingerarea unei anumite substanţe sau prezenţa ei în salivă, ea să nu pătrundă în sânge sau în mostrele biologice pe care noi le recoltăm de la subiect şi atunci există posibilitatea ca rezultatul analizei toxicologice de la Institutul de Medicină Legală să vină negativ.

Există posibilitatea să nu fie folosit reactivul pentru substanţa respectivă. Adică e un derivat, poate substanţa principală este un alt tip de drog, şi atunci dacă se foloseşte reactivul pentru ceea ce a determinat aparatul există posibilitatea să nu mai fie determinată exact prezenţa. Dar nu cred că este doar o problemă a aparatelor pe care noi le folosim, ele fiind certificate pentru conformitate. În perioada următoare o să intrăm în posesia mai multor aparate din cele despre care se consideră, şi cutuma o arată, au fost folosite în ţară şi rezultatele au fost în proporţie de aproape 100% confirmate şi de Medicina Legală. Atunci încercăm să eliminăm şi noi cât mai mult astfel de situaţii”, a mai spus Cristian Tiţa.

IPJ Olt urmează să primească cinci aparate noi pentru testarea şoferilor pentru consumul de droguri, printr-o achiziţie a unei firme de pe platforma industrială.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 Comments

  1. Dar ce credeați, domnule „meee”, că în România există „prezumția de nevinovăție”?… Suntem considerați, încă de la naștere, „penali”… Suntem vinovați că existăm, dar buni să fim exploatați…

  2. Trebuie schimbată și legea să pună cu concentrație ca la Alcool, nu cu pozitiv/negativ cum este acum. Legea spune sa nu conduci drogat iar voi cu legea actuala dacă ii puneți drug testul unuia care a fumat iarba legal in Amsterdam cu 2 saptamani in urmă când a fost in vacanță, va ieși pozitiv că are reziduuri în corp.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

14:53Bolojan: „Fac un apel către Ciucă, Geoană şi Lasconi -să găsească o soluţie să nu fragmentăm voturile. Votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte!”
13:02Premierul britanic, Keir Starmer, a îngropat vizita omologului care acum învață engleza, Marcel Ciolacu. Discuțiile, fără nici un obiectiv concret
10:39Biden, lovit de nostalgie la întâlnirea cu Xi Jinping: Câte ore am petrecut singuri, dumneavoastră și cu mine…
10:25India a intrat în clubul țărilor nucleare care au și rachete hipersonice. „Un moment istoric”, spune ministrul Apărării
10:18Atacuri aeriene rusești în valuri, cu rachete și drone, împotriva sistemului ucrainean de electricitate. Polonia a ridicat de la sol avioane de vânătoare
10:09Xi Jinping simte că venirea lui Trump la Casa Albă va fi dură pentru China, cere unitatea țărilor din Cooperarea Economică Asia-Pacific
10:02Fiica patronului Realitatea TV candidează și pentru un loc în Senat. Alexandra Păcuraru, deja înscrisă în cursa prezidențială
09:53Marian Vanghelie revine: deschide lista pentru deputați pe București a partidului pe care-l conduce, PSDI
20:51A ucis cu cuțitul opt persoane și a rănit 17 într-o școală din China care nu i-a eliberat diploma de absolvire
20:43UDMR vrea să facă parte din majoritatea parlamentară a viitorului mandat, dar nu dacă din aceasta face parte și AUR
20:29Scholz i-a făcut un serviciu de imagine lui Putin când a decis să aibă o conversație telefonică cu acesta, spune și opoziția din Germania
19:082023, anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii. Peste 15% dintre aceștia, născuți în străinătate. În 2024, scăderea se va accentua
15:06Consilierul lui Mugur Isărescu, Lucian Croitoru, spune ce fel de președinte va vota: „Să provină din partea liberală a spectrului politic”
14:56Prezență de 50-60% la alegerile parlamentare, estimează Cristian Pîrvulescu, care-și bazează pronosticul pe calendarul electoral
14:43Zelenski încearcă să-i cânte în strună lui Trump: Sub noua administrație, războiul se va încheia mai repede, e promisiunea lor