Decizia lui Biden a înfuriat Moscova. Autorizarea Ucrainei de către administrația Biden să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei a fost criticată vehement de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a declarat luni că această măsură escaladează conflictul și ar putea crea „o situație fundamental nouă” în implicarea SUA în războiul din Ucraina.
Decizia lui Biden a înfuriat Moscova
„Administrația de la Washington, aflată la sfârșit de mandat, continuă să toarne gaz pe foc și să provoace noi tensiuni”, a afirmat Peskov.
Acesta a avertizat că loviturile asupra teritoriului rus ar reprezenta, în opinia Kremlinului, acțiuni coordonate de țările occidentale.
Schimbarea politicii SUA
Potrivit surselor citate de Reuters și AFP, administrația Biden a ridicat restricțiile privind utilizarea rachetelor americane de către Ucraina pe teritoriul rus.
Acest pas marchează o schimbare semnificativă în politica SUA, venind în urma solicitărilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Se așteaptă ca Ucraina să desfășoare primele atacuri cu rază lungă de acțiune în zilele următoare, având drept ținte infrastructura logistică și aerodromurile rusești.
Decizia SUA a fost influențată de desfășurarea trupelor nord-coreene de către Rusia pentru sprijinirea operațiunilor militare.
Deputată rusă amenință cu războiul mondial
Kremlinul consideră că această schimbare de strategie implică direct NATO în conflict, susținând că țările occidentale furnizează atât coordonatele, cât și expertiza tehnică necesară pentru atacuri.
Vladimir Putin a subliniat anterior că asemenea decizii ar echivala cu o implicare directă a țărilor NATO.
Deputata rusă Maria Butina a mers mai departe, afirmând că decizia administrației Biden riscă declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial.
„Acești oameni încearcă să escaladeze situația la maximum cât timp sunt la putere”, a declarat ea, exprimându-și speranța că Donald Trump va inversa această decizie.
Reacții internaționale și dileme strategice
Moscova continuă să avanseze pe front, în timp ce susținerea occidentală pentru Ucraina devine tot mai pronunțată.
În acest context, Washingtonul și aliații săi urmăresc să intensifice presiunea asupra Rusiei, însă riscul escaladării globale rămâne un subiect major de îngrijorare.
Pe de altă parte, realegerea lui Donald Trump ridică întrebări despre viitorul sprijinului SUA pentru Ucraina.
Declarațiile sale din campanie au generat temeri că acesta ar putea forța Kievul să accepte concesii teritoriale pentru a pune capăt războiului, în conformitate cu „noile realități” impuse de Rusia.
Conflictul continuă să genereze îngrijorări internaționale, fiecare mișcare fiind privită prin prisma riscurilor și oportunităților strategice.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.