David Popovici împlinește 20 de ani. Considerat copilul-minune al nataţiei mondiale, supranumit de presă „Noua Torpilă”, „Rechinul”, „Fenomenul” sau „Extraterestrul din bazin”, înotătorul David Popovici deţine numeroase recorduri mondiale la juniori în probele de 100 şi 200 metri liber şi este campion mondial la seniori şi campion olimpic.
David Popovici împlinește 20 de ani
S-a născut la 15 septembrie 2004, la Bucureşti. A început înotul în bazinul din Complexul Naţional Sportiv „Lia Manoliu” din Bucureşti, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-şi corecta micile deformaţii ale coloanei vertebrale. După iniţierea în nataţie cu antrenorii Bogdan Stroe şi Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia şi-a perfecţionat tehnica, potrivit COSR.
A cucerit primul său titlu naţional la înot, la numai zece ani, performanţă care l-a determinat să continue să practice acest sport, iar începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.
După numeroase recorduri naţionale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019 a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record naţional la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 şi 18 ani şi două de argint, la 50 şi 200 metri liber, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku.
Un an mai târziu, în 2020, a cucerit titlurile naţionale de seniori la 100 şi 200 metri liber, şi 200 metri mixt, iar în luna mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 metri liber, a reuşit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 şi şi-a asigurat prezenţa în întrecerile olimpice din capitala niponă.
A ratat de puțin podiumul la JO Tokyo
Cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câştigat titlul mondial la 100 metri liber cu un nou record mondial la juniori (47,30 s) care a reprezentat şi cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber.
La finalul competiţiei, în palmaresul său s-au adăugat trei medalii de aur (50, 100, 200 metri liber) şi una de argint în proba de ştafetă 4 X 100 metri liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, David Popovici a obţinut un merituos loc 4 în proba de 200 metri liber şi o clasare în finală (locul 7) la 100 metri liber, arată olympics.com.
Primul înotător român dublu campion mondial
În noiembrie 2021, a câştigat finala la 200 de metri liber la Campionatul European de nataţie de la Kazan, devenind primul înotător român campion european în bazin scurt la seniori, precizează www.swimrankings.net.
A fost desemnat sportivul anului 2021 de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, alături de Robert Glinţă. De asemenea, a câştigat Premiul Piotr Nurowski 2021, fiind votat cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară, la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene de la Samorin (Slovacia).
În iunie 2022, la numai 17 ani, a uimit mapamondul la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta cucerind medalia de aur în proba de 200 metri liber devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori şi cel mai tânăr campion mondial din istoria nataţiei.
După ce s-a impus şi în finala de la 100 m liber, a devenit primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial. Pentru performanţa sa, David Popovici a fost decorat de preşedintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, potrivit COSR.
Record mondial la 100 m liber
Seria rezultatelor sale de excepţie a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma unde a cucerit titlurile continentale atât la 100 cât şi 200 m liber, timpul înregistrat în finala de la 100 m liber (46,86 s) reprezentând noul record mondial şi european la seniori şi juniori, noul record al competiţiei şi al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă. Astfel, a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber.
Anul 2022, a fost pentru David Popovici anul de vis, în care a cucerit, în mai puţin de trei luni (20 iunie – 5 septembrie), 13 medalii, dintre care 4 de aur la seniori, la patru dintre cele mai importante competiţii de înot din lume – Mondialele de seniori de la Budapesta (iunie), Europenele de juniori de la Otopeni (iulie), Europenele de seniori de la Roma (august), Mondialele de juniori de la Lima (august – septembrie).
În octombrie 2023, a câştigat medalia de aur în proba de 200 m liber, în prima reuniune a Memorialului „Marek Petrusewicz” de la Wroclaw (Polonia), în bazin scurt (25 metri), fiind cronometrat cu timpul de 1 min 44 sec 08/100. În acelaşi an a primit premiul pentru sportivul anului 2022 din partea World Aquatics, forul mondial de nataţie, la Fukuok (iulie) şi s-a numărat printre laureaţii primei ediţii a Galei Radio România (noiembrie), eveniment desfăşurat la Sala Radio, prin care postul naţional a marcat 95 de ani de existenţă, celebrând performanţa.
În mai 2024, a câştigat finala probei de 100 m liber, la reuniunea Mare Nostrum de la Barcelona, cu timpul de 48 sec 49/100, iar în iunie, a cucerit medalii de aur în probele de 200 m liber şi de 100 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Belgrad.
Campionul olimpic are timbrul lui
Dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, David Popovici (19 ani) a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc la Jocurile Olimpice de la Paris în iulie 2024. A câştigat medalia de aur la proba de 200 m liber cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi faţă de britanicul Matthew Richards (1 min 44 sec 74/100), dar şi medalia de bronz la proba de 100 m liber.
La 23 august 2024, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea filatelică „Medalii Olimpice – Paris 2024”. Pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei este ilustrat înotătorul David Popovici, sportiv de mare clasă, cel mai tânăr recordman mondial.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.