Cum se face Germania singură de râs: un ziarist german relatează cum, acum o săptămână, Berlinul refuza ferm să mai trimită blindate Ucrainei, dar după câteva zile s-a răzgândit. El se referă la situația blindatelor Dingo – un vehicul de transport al infanteriei produs în Germania, capabil să facă față minelor, cu autonomie de 1.000 km și viteză maximă de 90 km/h – pe care guvernul Scholz a refuzat, inițial, să le doneze Kievului.
Însă, acum două zile, Berlinul și-a schimbat atitudinea și a decis să trimită 50 de mașini blindate către Ucraina. Franța a donat vehicule blindate Dingo încă din iulie.
Cum se face Germania de râs
„Saga blindatelor „Dingo” este încă un exemplu al modului în care guvernul german, atunci când vine vorba de sprijinul militar pentru Ucraina, opune rezistență și vine cu tot felul de scuze că nu poate face mai mult – până când în cele din urmă, când presiunea devine prea mare, iese din peșteră și face mai mult”, a scris jurnalistul Hans von Burchard pe Twitter. El lucrează la Politico.
It's incredible. In my interview last Friday, I asked Defense Min Lambrecht why Berlin doesn't deliver at least armored vehicles like the "Dingo" to Ukraine — as France does.
— Hans von der Burchard (@vonderburchard) September 15, 2022
Lambrecht insisted 🇩🇪 could not spare a single Dingo. Under pressure, she now agreed to send 50 [Thread]
Von Burchard arată că, acum o săptămână, i-a luat un interviu ministrului german al Apărării, Christine Lambrecht, și a întrebat-o de ce Germania nu trimite blindate Dingo spre Kiev, întrucât Franța a făcut deja o astfel de donație. Lambrecht i-a spus însă că Germania nu poate renunța la aceste mașini blindate.
Iată cum relata Politico, la 11 septembrie, discuția cu Lambrecht: „În interviu, Lambrecht a susținut că a depus un jurământ că va asigura în orice moment capacitățile de apărare ale Germaniei. Mai mult, ea a dat vina pe politicile bugetare (…) ale guvernelor anterioare, argumentând că multe dintre vehiculele pe care le deține armata pe hârtie nu sunt operaționale în realitate.
„Mi-ar plăcea foarte mult să pot oferi mult mai mult Ucrainei. Dacă bugetul armatei germane nu ar fi fost atât de redus în anii aneriori, asta ar fi fost posibil. Dar aceasta este acum consecința unor economii iresponsabile”, a spus ea”.
Lambrecht a reluat acest refuz, precum și argumentele, o zi mai târziu.
„Ce spune acest episod despre argumentele Berlinului?”
Însă, joi, tot Lambrecht a anunţat trimiterea a încă două lansatoare de rachete multiple Mars-II către Ucraina, precum şi a 200 de rachete și a 50 de vehicule de teren de tip Dingo.
„Este important pentru mine să precizez clar că aceste livrări nu vor slăbi Bundeswehr-ul (armata germană)”, a subliniat ea.
„Acest lucru chiar mă face să mă scarpin în cap: de ce guvernul Scholz trebuie întotdeauna să aștepte până când presiunea devine insuportabilă? De ce nu pot fi, pentru o dată, înaintea curbei?
Și ce spune acest episod despre celelalte argumente ale Berlinului că nu pot furniza mai multe arme?”, s-a întrebat retoric von Burchard.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.