Criza gazelor din Europa, mai gravă. Prețurile gazelor naturale din Europa sunt încă cu mult sub maximul istoric stabilit în martie. Cu toate acestea, săpați puțin mai adânc și veți descoperi o perturbare mai prelungită decât au anticipat piețele imediat după declanșarea invaziei ruse, scrie Bloomberg.
Criza gazelor din Europa, mai gravă
În timp ce piața de gaze a stabilit prețul într-o criză de scurtă durată, care a durat poate câteva luni, acum prezintă un pericol extrem pentru iarna viitoare, până în 2023 și, din ce în ce mai mult, 2024. În ultimele zile, întreaga curbă europeană a prețurilor la gaze a fost recalculată la un nivel mult mai ridicat.
Schimbarea curbei ascendente a fost cea mai notabilă dezvoltare a pieței de gaze din ultima lună – una care nu atrage suficientă atenție în capitalele europene. Dar industria este foarte conștientă, deoarece suportă costurile. În martie, un producător german putea bloca prețurile la gaz pentru tot anul 2023 la aproximativ 80 de euro/ megawat-oră. Acum, trebuie să plătească 145 de euro pentru a acoperi același risc de preț.
Prețurile – mari, dar nu așa mari
Săptămâna trecută, contractul TTF olandez, un punct de referință european, a crescut la aproximativ 175 de euro, dublându-se într-o lună, după ce Rusia a tăiat livrările prin conducta Nord Stream 1 în Germania. Chiar și așa, prețurile la gaze la vedere rămân cu 30% sub nivelul record de 227 de euro stabilit în primele zile ale războiului — îngrijorător, dar nu alarmant; prețurile sunt mari, dar nu chiar așa de mari. După ceea ce a suferit piața în martie, se poate înțelege de ce factorii de decizie politică nu intră în panică, scrie Bloomberg.
Asta dacă ignori acțiunea din spatele curbei. Pe 5 martie – când prețurile spot la gaz au crescut la aproximativ 185 de euro – contractul de livrare în decembrie 2022 a crescut la aproximativ 155 de euro. Săptămâna trecută, când prețul spot a fost ușor mai mic, contractul din decembrie s-a tranzacționat la aproape 195 de euro.
La un an de când Rusia manipulează livrările europene de gaze, piața este în sfârșit convinsă că Moscova va continua să facă acest lucru, și poate cu o intensitate mai mare.
Analiza completă, în Știrile TVR.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.