Controversa atlasului cu hărțile „Ungariei Mari”. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, prin intermediul ambasadorului României la NATO, o dezaprobare fermă față de circularea unui atlas geografic care include hărți din perioada „Ungariei Mari”. Decizia vine în contextul în care astfel de gesturi sunt percepute ca provocatoare și contravin spiritului relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria, dar și între aliații NATO.
Controversa atlasului cu hărțile „Ungariei Mari”
Conform relatărilor din presa centrală, ambasadorul Ungariei la NATO, Istvan Balogh, i-ar fi oferit ministrului croat de Externe, Gordan Grlić Radman, un atlas geografic ce include hărți istorice din perioada „Ungariei Mari”.
Acest gest a fost considerat problematic, generând reacții din partea autorităților române.
Reacția ministerului Afacerilor Externe
MAE a precizat că, pe data de 18 decembrie, a transmis prin ambasadorul României la NATO o reacție oficială de dezaprobare față de circularea atlasului.
Ministerul a subliniat că astfel de gesturi sunt contrare parteneriatului strategic dintre România și Ungaria și relațiilor dintre aliații NATO. În plus, MAE a reiterat poziția conform căreia istoria comună trebuie să rămână un subiect de studiu pentru istorici, fără a fi utilizată în scopuri politice sau provocatoare.
Orice declarație sau gest provocator nu contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale, a mai specificat MAE.
Relația cu aliații NATO
MAE a subliniat importanța relațiilor parteneriale bazate pe respect reciproc și dialog constructiv în cadrul NATO.
În acest context, utilizarea simbolurilor istorice controversate poate aduce prejudicii colaborării și încrederii dintre statele membre.
Controversa generată de atlasul cu hărți din perioada „Ungariei Mari” evidențiază sensibilitatea relațiilor bilaterale dintre România și Ungaria.
Ministerul Afacerilor Externe a reafirmat angajamentul României pentru respectarea valorilor parteneriatului strategic și pentru promovarea unui dialog bazat pe respect și responsabilitate în cadrul NATO.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.