Comisioane uriașe pentru oligopolul care emite tichete de masă: 3% la emitere, 3% la colectare, potrivit premierului Ciolacu. Avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Finanțe, scria în februarie 2023, pentru Curs de Guvernare, despre „oligopolul tichetelor, o industrie și o sinecură de sute de milioane”.
Premierul Ciolacu a declarat, luni, că s-a propus în coaliţia de guvernare ca tichetele de masă să fie acordate în bani.
Comisioane uriașe pentru oligopolul care emite tichete de masă
„Este o propunere, pentru că companiile care emit aceste tichete au ajuns totuşi la un comision destul de mare, din punctul meu de vedere, 3% la emitere, 3% la colectare, din informaţiile pe care le am eu. Dacă nu înţelegem că nu putem să avem profit excepţional şi poate şi încadrat cu 1% şi avem 2 angajaţi, eu astfel de şmecherii nu le mai accept şi atunci voi lăsa alternativă. Nu vorbim de voucherele de vacanţă, acelea vor fi emise şi vom încerca prin Poşta Română, vedem, prin sistemul public”, a spus Ciolacu.
În februarie 2023, Gabriel Biriș întreba retoric: „De ce ar plăti angajatorul bani emitentului de tichete + comision, în loc să dea banii direct angajatului ?”.
El a arătat că sectorul este dominat de 3 companii, toate cu capital francez. „Avem deci un oligopol, piața nefiind chiar una concurențială (de ce oare?), practic nu le poți ocoli”, a scris Biriș.
Biriș, despre profiturile companiilor care emit tichete de masă
„Să vedem însă și de unde vine venitul celor 3 fericite companii emitente de tichete, în 2021 (structura este similară în toți anii analizați):
- Comisioane de la comercianți: 219.200.000 lei, adică 58% din total venituri (adică de la noi, cumpărătorii, că doar nu își închipuie cineva că comercianții nu își fac preturile funcție de costuri);
- Comisioane de la angajatori: 93.000.000 lei, adică 24,6% din total;
- Venituri din tichete nereturnate: 36.400.000 lei, adică 9,6% din total;
- Venituri din alte activități: 1.800.000 lei, adică 0,5% din total;
- Venituri din dobânzi: 27.400.000 lei, adică 7,25% din total.
Ups! «Venituri din tichete nereturnate»? ? ?
Cum adică, banii plătiți de angajator pentru tichetele de masă date angajaților, pentru care le-a și reținut impozit de 10% expiră? Uite ca da, după doar 1 (unu) an ! ! !
Iar când expiră, banii nu se pierd, rămân emitenților de tichete…”, arăta avocatul Biriș.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.