Cine sunt judecătorii CCR fotografiați alături de un senator PSD: Marian Enache, fost consilier al lui Ion Iliescu, cu un dosar de Securitate dispărut în mod misterios, și o bogată ex-senatoare PNL, promovată în politică de Relu Fenechiu, fostul ministru liberal al Transporturilor, care a stat la pușcărie mai mulți ani, fiind condamnat pentru corupție.
Cine sunt judecătorii CCR prinși când ieșeau de la PSD
Marian Enache a fost consilier la Cotroceni al fostului președinte Iliescu, între 1992 și 1993. Ulterior, Iliescu l-a trimis ambasador în Republica Moldova. În 2016, PNL a contestat numirea lui Enache la CCR, întrucât, deși Senatul l-a votat, el nu avea, oficial, susținerea nici unui grup parlamentar.
În 2009, Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității a precizat că Marian Enache a avut dosar de rețea, dar că dosarul nu mai există în arhivele CNSAS. „În baza notei de constatare nr. S/DI/I/585, din data de 23.03.2009, întocmită de către Direcţia de Specialitate, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: SRI a comunicat că domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond reţea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, susținea CNSAS.
Enache câștigă 15.000 EUR lunar din salariu și două pensii speciale. El avea și certificat de revoluționar, deși la Vaslui nu s-a tras un foc de armă, în decembrie 1990. O declarație de avere din 2018 arată că Marian Enache a încasat, în 2017, și pensie de avocat – 22.119 lei, și indemnizație de revoluționar – 12.492 de lei.
Fenechiu, creatorul politic al grupării de la Iași
Judecătoarea CCR Iulia Scântei a ajuns în politică cu ajutorul controversatului Relu Fenechiu. Prima ei funcție publică a fost de consilier la cabinetul premierului Tăriceanu, după care a ajuns secretar general la ministerul Justiției,când ministru era un alt client al lui Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu.
„În timp ce era secretar general la Ministerul Justiției, Iulia Scântei obține calitatea de notar public, în urma unui concurs cu scandal, printre examinatori fiind un coleg de serviciu.În 2014, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani cu suspendare pentru corupție. Tot în 2014, Tudor Chiuariu este condamnat la 3 ani și șase luni cu suspendare tot pentru corupție”, scria Ziare.com în 2022.
Avere uriașă, contracte cu statul controlat de colegii de partid
DeFapt.ro a arătat, tot în 2022, că biroul notarial al lui Scântei a făcut sume uriașe din contracte cu instituții de stat, controlate de PNL: „Senatoarea Laura Iuliana Scântei, în calitatea de notar, a primit un onorariu de aproximativ 365.000 de lei de la Societatea de Administrare a Participațiunilor în Energie (SAPE). cționarul unic al (SAPE) este ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, colegul de partid al senatoarei Scântei”.
„Statul, țepuit la notariatul Scântei (CCR). Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a cumpărat un parc eolian cu aproape 15 milioane de euro, bani publici, dar centralele eoliene sunt încă ipotecate pentru o datorie de aproximativ 667.000 de euro. Cu toate acestea, Bogdan Stănescu susține că a plătit toți banii și nu există vreo o ipotecă, deși documentele oficiale îl contrazic.
Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că această afacere a fost legalizată la cabinetul notarului Iulia Scântei, fostă senatoare PNL, în prezent judecătoare la Curtea Constituțională. Întâmplător sau nu, SAPE este deținută integral de Ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, colegul de partid al Iuliei Scântei”, a mai arătat DeFapt.ro.
În tablouri, sculpturi, bijuterii și ceasuri, Iulia Scântei a investit, până în 2022, 180.000 de euro.
Iar apartamente are nu mai puțin de patru, potrivit declarației de avere.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.