Centenarul Mausoleului Mărășești, uitat de Ciolacu. „Patriotul” Marcel Ciolacu, premierul României și șeful PSD, a lipsit nemotivat de la ceremoniile pentru Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti, cel mai important simbol și memorial dedicat eroilor din primul Război Mondial.
Centenarul Mausoleului Mărășești, uitat de Ciolacu
Disprețul față de simbolul național și a ajuns până într-acolo încât nici premierul Marcel Ciolacu, nici Guvernul României și nici Partidul Social Democrat nu au scris măcar un mesaj despre centenar.
Pentru ca situația să fie și mai penibilă, premierul Marcel Ciolacu a postat pe contul său de Facebook doar o retrospectivă a săptămânii în care s-a pozat într-un supermarket, în fața unor franzele, sub pretextul că verifică dacă a scăzut prețul la alimente.
În urmă cu 100 de ani la Mărășești, în Vrancea, se punea piatra de temelie a celui mai important memorial dedicat ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial: Mausoleul Eroilor de la Mărășești.
Ceremoniile, anunțate de câteva zile
Consiliul Județean Vrancea, condus de Cătălin Toma, a anunțat în urmă cu câteva zile că se vor organiza o serie de evenimente dedicate Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărășești. Pe 5 august a avut loc o slujbă de comemorare a eroilor, oficiată de Înalt Prea Sfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Eveniment la care a participat Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. În cursul zilei de duminică, 6 august, s-a onorat memoria Eroilor, la 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mausoleului Mărășești.
„Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărășești reprezintă un moment de recunoștință pentru cei care au clădit unul dintre cele mai grandioase monumente de război din Europa, care, alături de celelalte trei mausolee, de la Mărăști, Soveja și Focșani, fac din Vrancea un județ unic în România”, spunea Cătălin Toma.
Cel mai important demnitar prezent, Ciucă
Cel mai înalt demnitar al statului român care a participat la Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti a fost liberalul Nicolae Ciucă, în calitate de președinte al Senatului.
„Comemorăm astăzi un moment istoric definitoriu pentru dezvoltarea naţiunii române şi deopotrivă cinstim centenarul unuia dintre cele mai importante simboluri ale istoriei noastre, Mausoleul de la Mărăşeşti. În urmă cu 100 de ani, din iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe şi cu binecuvântarea Întâi-Stătătorului Bisericii, iată, cei doi piloni de bază se regăsesc aici, în acest loc, Armata şi Biserica, a început ridicarea acestui Mausoleu. Se construia un loc de odihnă pentru eroii neamului şi un loc de inspiraţie pentru generaţii întregi ale României”, a spus Nicolae Ciucă.
Totodată, Nicolae Ciucă a făcut referire și la războiul din Ucraina. Acesta a menționat că războiul este cea mai mare tragedie care se poate întâmpla unui popor. „Din păcate, trăim într-o lume instabilă în care războiul s-a întors ca instrument pentru acapararea de teritorii ale unui stat suveran, iar aceasta se întâmplă chiar la graniţa României. În istorie, războaiele nedrepte au fost, în final, pierdute”, a spus șeful Senatului.
Iohannis, un comunicat
Președintele României, Klaus Iohannis, nu a fost prezent la Centenarul de la Mărășești, dar a transmis un mesaj un comunicat de presă prin intermediul Administrației Prezidențiale. Acesta a reamintit că în urmă cu 106 ani, a început, la Mărășești, cea mai importantă bătălie din campania anului 1917 din Primul Război Mondial. Atunci Armata Română, cu sprijinul aliaților, a reușit să oprească ofensiva Puterilor Centrale, stabilizând frontul pentru întreaga durată a războiului.
„La șase ani de la bătălie, pe 6 august 1923, la inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe din România, a început construcția Mausoleului de la Mărășești, ampla lucrare finalizând-se în anul 1938. Astăzi, la 100 de ani de la inaugurarea acestui grandios monument, unde sunt înhumate osemintele a peste 5.000 de ofițeri și soldați români, aducem un pios omagiu tuturor înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru România, sub faldurile Drapelului Tricolor, și au făcut, astfel, posibilă existența și dezvoltarea statului național și unitar român și a României independente, libere și democratice în care trăim în prezent”, se menționează în comunicat.
Ciolacu, epuizat după supermarket
Premierul patriot, cum se declară Marcel Ciolacu, pare că se află într-o binemeritată vacanță după ce a bulversat administrația publică și mediul de afaceri românesc. La fel ca și Guvernul României, purtătorul de cuvânt Mihai Constantin și chiar staff-ul de comunicare al PSD.
Pe pagina personală de Facebook a lui Marcel Ciolacu s-a postat un mesajul „O săptămână plină de imagini. Continuăm să construim pentru România”. Imaginile îl reprezintă pe Marcel Ciolacu în fața unui raion de pâine, la fel cum făcea dictatorul Nicolae Ceaușescu în vremurile de tristă amintire. Doar că Ceaușescu participa și la evenimentele dedicate simbolurilor naționale.
Guvernul României nu a emis nici un comunicat de presă legat de Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti. Ultimul mesaj pe contul oficial de Facebook al Guvernului este din data de 4 august. Pe contul oficial al Partidului Social Democrat, ultimul mesaj postat îl prezintă tot pe premierul Marce Ciolacu în fața raionului de pâine sau cu mâna pe un salam.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.