Cel mai bogat oligarh al lui Putin, despre care majoritatea publicului nu a auzit vreodată, este Vladimir Potanin, cu o avere estimată între 22,5 și 28 de miliarde de dolari. El ar deține trei mega-iahturi și două avioane personale – despre care se știe. Potanin este considerat un apropiat al liderului de la Kremlin și s-a întâlnit cu Putin înainte de invadarea Ucrainei.
Cel mai bogat oligarh al lui Putin
Cu toate acestea, Potanin nu a fost sancționat, până acum, decât de Canada. SUA și UE au evitat să ia măsuri împotriva sa. Motivul este că Potanin controlează Norilsk Nickel, companie esențială în livrarea către Uniunea Europeană a nichelului și paladiu. Norilsk Nickel controlează 40% din producția de paladiu și 10% din cea de nichel pur.
Nichelul este folosit în fabricarea oțelului inoxidabil, dar este și o componentă importantă pentru bateriile litiu-ion, necesare pentru alimentarea mașinilor electrice. Paladiul este, de asemenea, vital pentru producătorii de automobile, deoarece este o componentă esențială în producția de convertoare catalitice, care curăță gazele de eșapament din vehiculele pe benzină și hibride.
Nickel is the biggest challenge for high-volume, long-range batteries! Australia & Canada are doing pretty well. US nickel production is objectively very lame. Indonesia 🇮🇩 is great! https://t.co/0MeEE5wRfo
— Elon Musk (@elonmusk) July 27, 2020
În 2020, Rusia a fost cel mai mare furnizor al Germaniei de nichel brut, de aici provenind 39% din aprovizionarea țării, conform MIT Observatory of Economic Complexity.
Mișcarea ecologistă, îngrijorată
Tot Rusia a furnizat aproximativ 25% din importurile germane de paladiu și între 15% și 20% din metalele grele, crom și cadmiu, care au o gamă largă de utilizări industriale. Rusia a reprezentat, de asemenea, 11% din importurile de cupru rafinat ale Germaniei în 2020, 10,9% din platină și 8,5% din minereul său de fier, arată Deutsche Welle.
Rusia deține 20% din producția globală de nichel pur.
Situația este complicată de parteneriatul dintre gigantul german BASF, care deține o uzină în Finlanda împreună cu Norilsk Nickel și care produce componente esențiale pentru bateriile mașinilor electrice. Mișcarea ecologistă este îngrijorată că sancționarea lui Potanin și întreruperea livrărilor de nichel ar putea duce la întârzieri în procesul de eliminare a autovehiculelor poluante.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Cel mai bogat oligarh al lui Putin, despre care nu ați auzit, și de ce Vestul evită să-l sancți…e […]