CEDO i-a respins plângerea lui Dan Voiculescu. Fondatorul Antenelor s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că a fost urmărit penal „în scopuri politice” și că judecătorii nu au fost imparțiali.
Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) pentru spălare de bani, în 2014.
Atât el, cât și fiicele lui s-au plâns la CEDO. Curtea a declarat joi ambele cereri drept inadmisibile. Citiți explicațiile CEDO aici.
CEDO i-a respins plângerea lui Voiculescu, dar și fiicelor lui
CEDO a declarat „în unanimitate, cererile inadmisibile” și a menționat că deciziile sunt definitive.
Cererile către CEDO au fost formulate de către Dan Voiculescu și de fiicele sale, Camelia Rodica Voiculescu şi Corina Mirela Voiculescu, şi de două companii româneşti, Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii S.A. şi Grupul Industrial Voiculescu şi Compania S.A.
Voiculescu s-a plâns că statul l-a urmărit în justiție „în scopuri politice”. Fetele lui au susținut că judecătorii care au dispus sechestrarea bunurilor lor nu au fost imparțiali, că sechestrul nu avea un temei juridic și că nu a fost revizuită sentinţa de o instanță superioară.
„Referitor la independenţa tribunalelor de proces, Curtea a luat notă că procedurile nu au fost arbitrare, că domnului Voiculescu i s-au oferit ocazii rezonabile de a-şi prezenta argumentele în proceduri antagonice şi că deciziile adoptate au fost motivate temeinic pe baza faptelor şi a legii aplicabile”, arată CEDO.
„Curtea nu găsește nici o dovadă care să sugereze că autoritățile române au comis un abuz de putere prin declanșarea investigațiilor penale împotriva aplicantului neurmărind un alt scop decât cele pentru care au fost create, Curtea găsește că această plângere este prost fundamentată și trebuie să fie respinsă conform Articolelor Article 35 §§ 3 (a) și 4 din Convenție”.
Dan Voiculescu a fost condamnat definitv la10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro, statul a recuperat doar 8,4 milioane de euro, până în martie 2021, conform Economedia.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.