Ce spunea generalul SRI Anton Rog, șeful Cyberint, în 2023: „Dacă acea campanie e de dezinformare, de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – înseamnă că voința electoratului, parte din Constituție, e schimbată – atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune un serviciu de informații pentru a elimina acea amenințare”.
Răspunzând unei întrebări legate de faptul că AUR s-a folosit în 2020 de „social media”, Rog a insistat pe faptul că SRI are acum o lege care-l obligă să acționeze și a susținut că acest serviciu poate combate o campanie de dezinformare, acționând de trei ori mai puternic.
Ce spunea generalul SRI Rog în 2023
„Acum avem legea 58/2023, care la un articol a modificat și legea 51. La articolul 3 s-au adăugat 3 litere. Litera p se referă la acțiuni hibride, dezinformare care schimbă ordinea constituțională. Dacă discutăm de alegeri, ne aflăm în această situație.
Deci din 14 martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul Cyberint în această situație? Dacă acea campanie e de dezinformare, de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – înseamnă că voința electoratului, parte din Constituție, e schimbată – atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune un serviciu de informații pentru a elimina acea amenințare (…)
Ce înseamnă? Contracarăm campania în online. Dacă discutăm de o agenție de informații sau site-uri le punem jos, le închidem cu ajutorul ANCOM, al Directorarutului Național de Securitate Cibernetică. În multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treabă: mergem la instituțiile cu atribuții legale de a închide, le furnizăm toate informațiile și ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane dacă știm sigur că fac treaba aia luăm mandat de securitate națională semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecător”, a spus Rog.
La cel moment, el afirma că și partidele ar trebui să contracareze amenințările online.
„Facem o contracampanie de trei ori mai puternică”
„Această chestiune nu e întotdeauna atributul SRI, unele lucruri trebuie să și le mai rezolve singure și partidele. Adică să-și facă campanii în mediul online și să combată campanii din mediul online. Dar cînd e ceva…un pic abscons, anormal, ciudat… cînd e un fenomen care depășește această chestiune, combaterea se va face tot prin mediul online, cu o contrapondere la această chestiune, se face prin oprirea surselor respective, se face prin dezafectarea infrastructurii, dacă este o infrastructură închiriată șamd și într-un final combaterea se face, dacă se ajunge la persoane, așa cum am spus și anterior, prin trimiterea acelor persoane în justiție.
Pentru chestiunile respective, în afara faptului că le avem noi încadrate ca amenințări la siguranța națională, exista și prevederi în Codul Penal, sunt infracțiuni, nu știu exact care e articolul sau litera. Cam asta e, nu prea văd altcumva. Dacă unii fac o campanie de influențare într-un fel, atunci noi, sau partidul, fără să se știe că suntem noi, facem o contra-campanie cu informații corecte, de trei ori mai puternică. Acesta ar fi răspunsul meu”, a spus oficialul SRI.
În același interviu, Anton Rog a dezvăluit că SRI are „un departament extrem de performant care se ocupă de un concept care se numește inginerie socială”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.