/

În Buzău, castanii au înflorit pentru a doua oară. Specialiștii susțin că arborii „și-au pierdut calendarul”

Castanii din Buzău au înflorit toamna (sursa: defapt.ro)

Castanii din Buzău au înflorit toamna. Ca urmare a condiţiilor meteo înregistrate în decursul anului, mai mulţi castani aflaţi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău au înflorit pentru a doua oară, semn că „arborii şi-au pierdut oarecum calendarul”, sunt de părere specialiştii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) sau că va fi o toamnă lungă.

Castanii din Buzău au înflorit toamna

În debutul lunii octombrie, mai multe flori în formă de lumânare sau de clopot, de nuanţe albe cu roz deschis şi-au făcut apariţia în castanii sălbatici care ale căror frunze deja au devenit aurii aurii, înainte de a se aşterne pe asfalt.

Citește și: Firma care-i plătește BMW-ul lui Exarhu, profit net de peste un milion de lei în 2023. SRL-ul, deținut integral de realizatorul radio

Este pentru a doua oară când castanii înfloresc în acest an, pe ramuri fiind observate atât flori cât şi fructele rotunde de culoare maro închis care stau să cadă.

Specialiştii vorbesc despre o anomalie pusă pe seama secetei şi a temperaturilor ridicate.

„Aceste fenomene le putem numi anomalii”, a declarat, pentru Agerpres, directorul BRGV, Costel Vînătoru.

„Practic plantele parcurg anumite fenofaze, de la perioada de înfrunzire, înflorit, la fructificare în funcţie de specie, care are bioritmul ei.

Temperaturile, condiţiile climatice care au fost diferite faţă de normal au făcut să apară aceste dezechilibre, arborii şi-au pierdut oarecum calendarul şi sunt anumiţi muguri de rezervă care se activează în situaţiile când plantele sunt în pericol şi apar aceste înfloriri atipice cum avem acum.

În trecut bătrânii spuneau atunci când apar aceste fenomene de înflorire ale plantelor în perioada aceasta, este un semn că avem o toamnă lungă”, a adăugat Vânătoru.

Dezechilibru bioritmic

Înflorirea arborilor este explicată şi prin faptul că plantele au reacţionat în contextul unui dezechilibru bioritmic, cu scopul de a se înmulţi.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Practic avem de-a face cu dezechilibre bioritmice ale plantelor, şi-au pierdut puţin ceasul şi au fost înşelate de aceste condiţii.

De regulă la plante există trei tipuri de muguri: floriferi, vegetativi şi micşti.

Mugurii micşti sunt muguri de rezervă care se transformă la nevoie în floare sau în frunză pentru a-şi asigura perpetuarea.

În cazul în care pomul a suferit şi nu a putut să înflorească la timp sau să fructifice la timp, aceşti muguri vin ca o compensare pentru a asigura perpetuarea speciei.

Acum însă este prea târziu, nu vor rodi, nu putem vorbi de două producţii dar sunt semnale de alarmă că clima nu este foarte bine aşezată în matca ei iar plantele reacţionează…

Înfloresc astfel de obicei în anii în care au avut de suferit, în perioada normală de înflorit fie au fost geruri şi au pierdut florile, fie a fost arşiţă şi nu s-a putut realiza polenizarea la timp.

Dacă temperaturile sunt foarte ridicate, polenul îşi pierde viabilitatea şi nici insectele polenizatoare nu îşi mai pot face treaba şi atunci pomul a simţit că nu şi-a parcurs fazele iar mugurii de rezervă, ‘nehotărâţi’, cum îi găsim în literatura veche sunt mai tardivi şi înfloresc”, a precizat Costel Vânătoru.

Pe lângă castani, în această perioadă au fost observaţi şi corcoduşi înfloriţi pentru a doua oară.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:40Țeapa Nordis, explicată de un avocat specializat în dreptul proprietății: a cerut insolvența pentru ca Statul să îl protejeze de păgubiți
10:01Analiză: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor
08:26Consilier județean AUR patriot: trei apartamente în Dubai. Are multe alte apartamente, terenuri, spații de producție și ceasuri în țară
21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară