/

Caii sălbăticiți din Delta Dunării distrug copacii din pădurea Letea, se plânge guvernatorul Marinov. Cine trebuie să aibă grijă de animale?

Caii sălbăticiți din Deltă distrug copacii
Caii sălbăticiți din Deltă distrug copacii (sursa: Facebook/SOS Caii Deltei)

Caii sălbăticiți din Deltă distrug copacii. Pădurea Letea este afectată de caii crescuţi în libertate în Delta Dunării, a anunţat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Gabriel Marinov, miercuri, la o şedinţă organizată de Prefectura judeţului pe tema ecvinelor din rezervaţie.

Caii sălbăticiți din Deltă distrug copacii

În timpul reuniunii, grupul de iniţiativă SOS Caii Deltei a atras atenţia că persoanele care îşi revendică în momentul de faţă caii abandonaţi în Deltă trebuie să suporte şi consecinţele legale care decurg din fapta iniţială, aceea de abandon al unui animal.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

„Peste 2.000 de exemplare de copaci din pădurea Letea au fost distruse de aceşti cai. Noi am făcut tot ce am putut de-a lungul anilor pentru ca pădurea să fie păzită de aceşti cai. Din pădurea Caraorman au fost eliminate toate rumegătoarele mari, iar azi nu mai avem probleme cu ele”, a declarat guvernatorul Gabriel Marinov.

El a amintit că pădurea Letea a fost împrejmuită de două ori în ultimii ani, proiectele fiind finanţate din fonduri europene, iar după ce a fost împrejmuită şi pădurea Caraorman, în momentul de faţă se realizează un proiect similar şi pentru zona Sărături Murighiol.

„Administratorul şi unitatea administrativ-teritorială sunt responsabili de daunele produse de cai”, a menţionat guvernatorul RBDD.

Caii sălbăticiți din Deltă distrug copacii

De asemenea, reprezentantul grupului de iniţiativă SOS Caii Deltei, Marius Iliev, a declarat că, din punct de vedere legal, faptul că cineva a avut în proprietate un cal pe care l-a abandonat în Deltă nu-l îndreptăţeşte să-şi revendice proprietatea asupra urmaşilor acelui animal.

„Când un proprietar are o tentativă de a înregistra proprietatea asupra acestor animale abandonate, el acceptă implicit că a comis o serie de contravenţii cu privire la obligaţiile pe care le avea faţă de aceste animale, inclusiv din punct de vedere sanitar-veterinar, ca să nu mai vorbesc din punctul de vedere al legii protecţiei animalelor, care sancţionează chiar şi abandonarea animalelor cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei pe cap de animal”, a menţionat Iliev.

El a mai spus că orice simulare a unei legalităţi este sancţionată penal.

„Dacă se încearcă simularea unei legalităţi, se intră pe tărâmul penalului, se transformă într-un potenţial grup infracţional, iar pedeapsa este închisoarea, nu doar cu o simplă amendă. Dacă s-au încercat simulări ale proprietăţii, vor exista plângeri şi pentru cei care au colaborat pentru simularea proprietăţii”, a conchis reprezentantul grupului de iniţiativă SOS Caii Deltei.

Apar proprietari fictivi ai cailor

În timpul reuniunii, crescătorii de animale s-au plâns că medicii veterinari nu vin să le microcipeze animalele, motiv pentru care efectivele cresc.

De asemenea, participanţii au căzut de acord ca animalele din Deltă să fie diferenţiate în funcţie de statutul lor juridic, dacă au sau nu un proprietar, să fie realizat un studiu pentru stabilirea zonală a capacităţii de suport a Deltei în ceea ce priveşte păşunatul şi să se adopte un act normativ cu privire la animalele care nu vor fi revendicate.

„Toate măsurile propuse pentru caii domestici sunt bune, dar inacţiunea de ani de zile cu privire la declararea proprietăţii cu privire la aceste animale creează azi un talmeş-balmeş care poate duce la abuzuri şi tentative de fraudă, înregistrări fictive ale proprietăţii”, a menţionat reprezentantul grupului de iniţiativă SOS Caii Deltei.

Prefectura Tulcea vrea mai puțini cai

Acest grup s-a remarcat la finele anului trecut, atunci când a publicat pe reţele sociale înregistrări cu transporturi de cai din zona Dranov a Deltei, în clipuri observându-se faptul că nu se respectă condiţiile de transport al animalelor impuse de legislaţie.

Citește și: VIDEO Imagini cu ce pare a fi decapitarea unui soldat ucrainean încă în viață de către un soldat rus au oripilat planeta

Grupul şi asociaţia ARCA au sesizat autorităţile cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni legate de ecvinele din rezervaţie, iar anul acesta Prefectura judeţului Tulcea a întocmit Planul de acţiune pentru reducerea numărului cailor sălbăticiţi din Deltă, plan care se discută în continuare cu reprezentanţii societăţii civile.

În anul 2011, caii crescuţi în stare de libertate în pădurea Letea au atras atenţia presei internaţionale şi a autorităţilor, după ce câteva zeci de exemplare au fost transportate în condiţii ilegale spre abator. Ulterior, caii din Letea au devenit emblema unui vin, autorul brandului fiind Marius Iliev. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 Comments

  1. Si in alte tari exista cai salbatici. Padurea Letea are gard de protectie de ani buni. Vor sa scape de toti caii si sa foloseasca terenurile la constructii. In Delta ?!! In delta Camargue in Franta exista o gestionare si valorificare a cailor salbatici. La noi se practica doar ucidera in masa de altceva nu suntem in stare.

  2. Cat de „analfabet” zootehnic poate fi acel guvernator, incat sa afirme despre cal, ca este rumegator!!!
    Restul este despre bani, bani si iar bani, obtinuti din nimic si actiuni barbare asupra cailor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

23:02ANALIZĂ O uriașă prostie debitată de Călin Georgescu: Trump ar vrea Groenlanda pentru aurul din acest teritoriu
21:20Se cere o nouă anchetă în cazul crimelor în serie ale lui Jack Spintecătorul, după 130 de ani. Descendenta unei victime susține că are probe ADN relevante
21:10„Ciocolata Dubai” nu mai poate fi vândută sub acest nume dacă nu provine chiar din Dubai, a decis un tribunal regional german
20:54Secretarul general al NATO avertizează că 2% din bugetele naționale pentru apărare nu este suficient. Rutte cere ca „o mică parte” din banii de pensii să meargă în armament
20:46Putin, portretizat de Jude Law într-un film despre ascensiunea liderului de la Kremlin
20:34Trump e Trump: ceremoniile de inaugurare a noului său mandat încep pe terenul de golf pe care-l deține lângă Washington
18:34PSD îl dă afară pe un lider local care l-a criticat pe Ciolacu: „Prea repede au fost șterse cu buretele m*ia și celelalte injurii”
15:56Tesla a depășit Audi la număr de unități vândute în 2024, o premieră. Industria auto germană, în pierdere evidentă de viteză
15:47Autorul dezvăluirilor „Football Leaks”, la al treilea proces. Rui Pinto a sustras date de la cele mai mari cluburi de fotbal din lume
15:34Gazprom dă afară 40% din angajații de la sediul central din Sankt Petersburg, după ce a înregistrat primele pierderi în 24 de ani ca urmare a pierderii pieței europene
15:25Drone suspectate că ar fi rusești, deasupra fabricii Eurofighter de lângă München. Autoritățile nu au reușit să le identifice
15:09La Sinaia, cele mai multe intervenții anti-urși din Prahova, județul în care animalele au ucis un om și rănit alți doi în 2024
14:40Ciolacu spune că Simonis nu i-a dat voturi lui George Simion, a fost doar o glumă pe TikTok
12:11Legendarul manager „Titi” Preoteasa, care din 2001 îngroapă companiile CFR, și-a luat, într-un an, două apartamente în Dubai
10:38La 48 de ore după ce anunța majorarea TVA-ului, ministrul de Finanțe s-a răzgândit din nou: „Facem bugetul fără majorări de impozite-taxe”