/

Doar consumatorii vulnerabili vor avea energie la preț subvenționat de la 1 aprilie 2025, anunță ministrul Burduja

Burduja vrea sprijin pentru consumatorii vulnerabili (sursa: Facebook/Sebastian Burduja)

Burduja vrea sprijin pentru consumatorii vulnerabili. „Măsurile pe care le vom lua după 1 aprilie 2025 vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil”, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Burduja vrea sprijin pentru consumatorii vulnerabili

„Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic. Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe lună să se ieftinească facturile, ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent, dar pentru cei care se încadrează la sub 100 KWh/lună e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească. Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună pe lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuşi suportabil. Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria”, a precizat Burduja.

Citește și: EXCLUSIV Grupul PSD Buzău a acaparat Opera Națională: directorul Jinga îi dă contracte ex-directorului Dincă, șeful Radioului Public, care îi oferă la schimb roluri de dirijor lui Jinga

Acesta a subliniat că, în prezent, se lucrează într-un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului pentru a defini „foarte bine consumatorul vulnerabil în sectorul energetic”, iar acesta să poată primi un sprijin din partea statului, astfel încât facturile lunare să fie suportabile.

Măsuri pentru marii consumatori

Burduja a adăugat că tot la nivel de Guvern se lucrează şi la un set de măsuri pentru marii consumatori de energie, în condiţiile în care unii dintre acestea şi-au exprimat intenţia de a pleca din România după liberalizarea pieţei de energie.

„Am fost la Alba recent şi am discutat şi cu IPEC şi cu alţi mari consumatori de energie.

Noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a păstra aceste companii româneşti în România, pentru că ele înseamnă locuri de muncă, dezvoltare, salarii.

Înseamnă, de fapt, competitivitatea economiei româneşti şi ea depinde într-adevăr şi de preţul energiei electrice şi gazelor. (…)

Ne gândim la un set de măsuri pentru aceste companii. Sigur că statul român are şi în prezent scheme de ajutor de stat de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie.

Nu cred că IPEC este printre beneficiari, dar sunt beneficiari din judeţul Alba în funcţie de codurile CAEN, aşa cum s-a definit această schemă. Acolo unde nu se aplică, va trebui să găsim alte măsuri”, a spus Burduja.

„Nu depindem de Federația Rusă”

În ceea ce priveşte producţia de energie verde, şeful de la Energie a susţinut că este important pentru sistemul energetic naţional să dezvoltăm nu doar zona de fotovoltaice, ci şi pe cea hidro şi nuclear, iar în ultima perioadă se fac investiţii în acest sens.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Energia verde, în principiu, este producţie intermitentă, deci avem producţie când bate soarele, când bate vântul şi dacă avem şi baterii, sigur că putem beneficia şi în afara acestor intervale orare în care avem soare sau vânt, dar nu este o soluţie pentru întreg sistemul energetic naţional.

De aceea, este important să continuăm să terminăm hidrocentralele. S-a început înainte de 1989 şi sper să facem anul acesta o premieră la Răstolniţa, în judeţul Mureş.

Suntem aproape de obţinerea avizului de mediu. Discutăm de câteva zile până la câteva săptămâni când acest lucru se va întâmpla şi asta ne va permite să terminăm acea lucrare.

Avem grupuri pe gaz, pentru că şi aceasta este producţie în bandă, vorbim de Işalniţa, de Turceni, de Mintia. Sigur că avem undeva la 3.500 de megawaţi proiecte pe gaz în România şi CET-uri modernizate la Arad, la Râmnicu Vâlcea, Craiova, cel mai mare dintre ele, care încă este pe cărbune”, a arătat ministrul.

De asemenea, în opinia acestuia, energia nucleară este marele pariu nu doar al României, ci şi al omenirii, pentru că este o formă de energie curată.

„Noi avem o istorie de 50-60 de ani în spate, în care am ales corect, am ales o soluţie occidentală şi, spre deosebire de toţi vecinii, nu depindem de Federaţia Rusă nici pentru combustibil, nici pentru echipamente, nici pentru expertiză.

Avem propriul nostru sector nuclear. Cele două proiecte mari, Reactoarele 3 şi 4, sunt în grafic şi ne dorim în septembrie să vă dăm o veste foarte bună pentru cel mai important contract, iar, odată cu această semnare, proiectul intră pe un drum fără întoarcere.

Se va face şi proiectul reactoarelor modulare mici (Small Modular Reactors – SMR) de la Doiceşti, unde România poate fi printre primele ţări din lume cu asemenea tehnologie. De principiu, în 2029, ar trebui să fie pus în funcţiune primul modul din cele şase, iar fiecare modul are 77 de megawaţi”, a concluzionat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a fost prezent sâmbătă în cătunul Peste Valea Bistrii, lângă oraşul Câmpeni, din judeţul Alba, la o casă unde a fost montat un panou fotovoltaic.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

  1. Iubitorul de hidrocentrale ( a se citi cel care urăște natura și viitorul familiei sale) nu a auzit de sectă și de râuri, pârâuri și izvoare secate, și deci nu știe că hidrocentralele nu vor mai produce ani în șir energie, spre deosebire de soare și de vânt… Dar nu se gândește nici la consumatorii vulnerabili (aceștia consumă puțin, având grijă să stingă becurile, să folosească alți consumatori doar când este nevoie…) se gândește doar la cei care fac risipă (au becuri aprinse în fața casei 24 ore zilnic, folosesc mașini de spălat vase, frigidere pentru băuturi, uscătoare electrice, dispozitive de gătit, aparate de aer condiționat și, mai ales, bormașini) sau au ateliere diverse nedeclarate (tâmplărie, fierărie…) A uitat principiul de bază: consumi mai mult, plătești mai mult…

  2. Se vede că acest Burduja e pui de securist comunist împuțit.Ce face el acuma cu micii consumatori(noi pensionarii),e o crimă sa plătim mai mult,soția a lucrat la IDEB(RENEL)și știu sigur că a fost o perioadă pe vremea lui Ceaușescu când dacă consumai mai mult aveai tarif mă mic,dar nici Ceaușescu nu a făcut tarif mai mare dacă consumai mai puțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

12:03Siegfried Mureșan: pagubele provocate de inundații, compensate prin Fondul de solidaritate și Mecanismul de protecție civilă
11:28Fost director al Colegiului de Apărare arată cum puteau fi prevenite inundațiile: „Cheltuiam cu cap un miliard, salvam alt miliard”
10:42VIDEO Plouă peste sinistrații cazați în sala de sport din Slobozia Conachi. Sala, construită în 2004 de guvernarea Năstase
10:36Pensionarii cu dizabilități protestează în Piața Victoriei: Ni se amputează un drept. Ni se micșorează pensia și ni se dă în loc un ajutor social
10:27Trei din zece japonezi au peste 65 de ani. Mulți dintre ei încă lucrează
10:21Nicușor Dan: Îmi doresc o guvernare de dreapta, dar nu voi susține nici un candidat. Însă voi discuta cu toți, ca să le cer ajutorul pentru București
10:14Ursula von der Leyen își prezintă echipa de comisari. România are cel mai slab portofoliu din istoria sa europeană
10:07Americanul care a tras asupra lui Trump este susținător al Ucrainei, țară în care ar fi luptat împotriva rușilor
09:53Trump, țintit din nou de focuri de armă. Se afla la clubul său de golf din Florida. Trăgătorul a fost prins de Poliție
09:05Nașteri aproape săptămânal în ambulanță în județul Iași. Explicația: distanța mare între sate și spitale
08:47La ce se referă HCT, HGB, VSH sau TG: analizele de sânge și importanța lor pentru diagnosticarea corectă
08:02Județul și scandalul în USR: și la Iași a fost contestată procedura de vot pentru listele de parlamentare, folosită în toate filialele
21:54OFICIAL Nici un dig împotriva inundațiilor din România nu are autorizație de funcționare în condiții de siguranță. Infrastructura de protecție împotriva apelor, abandonată de stat
20:07Toate comunele din Galați afectate de inundații au primari PSD, majoritatea având experiența viiturilor din 2013 și 2016
20:02Guvernul va aloca fonduri pentru ca sinistrații din Galați să-și poată reface casele, spune ministrul de Finanțe