/

Biden, lovit de nostalgie la întâlnirea cu Xi Jinping: Câte ore am petrecut singuri, dumneavoastră și cu mine…

Biden, întâlnire nostalgică cu Xi Jinping (sursa: Sky News)

Biden, întâlnire nostalgică cu Xi Jinping. Președintele chinez Xi Jinping și omologul său american Joe Biden s-au întâlnit la Lima, în cadrul summitului APEC, pentru a discuta viitorul relațiilor bilaterale dintre cele două mari puteri. Întâlnirea a avut loc cu doar două luni înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, pe fondul temerilor legate de posibile tensiuni comerciale și diplomatice. Nu au lipsit amintirile nostalgice.

Angajamentul Chinei pentru o tranziție lină

Xi Jinping a declarat că Beijingul este pregătit să colaboreze cu noua administrație americană pentru a menține comunicarea, a extinde cooperarea și a gestiona diferențele.

Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei

Liderul chinez a subliniat că „concurența dintre țările mari nu trebuie să fie logica de bază a epocii”.

Patru linii roșii

Xi a reafirmat angajamentul Chinei de a „salvagarda suveranitatea, securitatea și interesele sale de dezvoltare”, punctând patru „linii roșii” pe care SUA nu ar trebui să le încalce: problema Taiwanului, democrația și drepturile omului, sistemul politic și economic chinez, interesele de dezvoltare ale Chinei.

De asemenea, liderul chinez a condamnat acțiunile separatiste din Taiwan și a cerut Washingtonului să evite intervențiile în diferendele din Marea Chinei de Sud.

Biden, întâlnire nostalgică cu Xi Jinping

Președintele american a evidențiat importanța menținerii competiției dintre cele două țări într-un cadru care să prevină escaladarea conflictelor.

Biden s-a declarat „mândru de progresele realizate” în ultimii ani și a subliniat necesitatea unor discuții sincere între lideri pentru a evita „erorile de calcul”.

Joe Biden a amintit momente nostalgice din colaborarea sa cu Xi Jinping în diverse contexte internaționale, subliniind că, deși nu au fost mereu de acord, au menținut un dialog deschis și onest.

„Îmi amintesc că am fost pe platoul tibetan cu dumneavoastră şi îmi amintesc că am fost la Beijing şi în toată lumea, mai întâi ca vicepreşedinte şi apoi ca preşedinte”, a afirmat Biden.

Impactul viitoarei administrații Trump

Umbra lui Donald Trump a planat asupra discuțiilor, dat fiind istoricul său tensionat cu China în timpul mandatului anterior.

Tranziția prezidențială din SUA a generat incertitudini cu privire la viitorul relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și Beijing.

APEC: O platformă pentru dialog

Întâlnirea a avut loc în cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), un forum important pentru promovarea stabilității și cooperării între marile economii ale regiunii.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Discuțiile dintre Xi Jinping și Joe Biden evidențiază eforturile de stabilizare a relațiilor dintre SUA și China într-un context global complex.

Angajamentul ambelor părți pentru o tranziție lină și evitarea conflictelor demonstrează importanța dialogului în menținerea unui echilibru între competiție și colaborare.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:47George Simion speculează la maximum anularea alegerilor: proteste AUR în aproape toată țara, în fața prefecturilor
20:47Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu
15:51Acordul de încetare a focului în Gaza intră în vigoare duminică la ora locală 08.30. Ambele părți vor elibera deținuți
15:43Sindicaliștii de la Cartel Alfa, avertisment dur pentru Guvern: „Clasa politică se joacă cu chibriturile lângă butoiul de pulbere care poate exploda în orice moment”
15:34Rusia își consolidează armata pentru un atac asupra NATO în anii următori, avertizează un general de la vârful Apărării germane
14:23Traian Băsescu își bate joc de liderii PSD-PNL: „Dacă alături de Crin şi Victor Viorel va veni şi Marcel pe trotinetă sau cu o oală cu sarmale pe cap…”
14:05Nicușor Dan vrea să lanseze un site de donații pentru campania sa la prezidențiale. Suma de care crede că ar avea nevoie: 2-3 milioane de euro
13:27Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia
10:31VIDEO Preot și profesor de religie, propagandă legionară și pro-Călin Georgescu pentru elevi de liceu
10:22Din ce în ce mai multe lanuri instagramabile: prognozele meteo îi fac pe fermieri să cultive rapiță în dauna altor culturi
10:16Cea mai săracă regiune a României (nord-est) a împrumutat statul cu peste 1,7 miliarde de lei în 2024
10:07Dascăl la una din bisericile mari din Iași, arestat pentru agresiune sexuală asupra unei minore
10:01TikTok trebuie închis în SUA, a decis Curtea Supremă, dacă proprietarul nu vinde compania, dar Trump promite să-i salveze pe chinezi
09:52Până la 50.000 de lei amendă pentru oricine îndeamnă să se voteze sau să nu se voteze un candidat la prezidențialele din luna mai
09:40SUA, aproape în incapacitate de plată chiar înainte ca Trump să-și preia mandatul. Trezoreria a decis stoparea mai multor plăți publice