/

Autoritățile anunță o furtună de proporții extraordinare în acest weekend și cantități enorme de apă

Autoritățile au anunțat furtună de proporții (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Autoritățile au anunțat furtună de proporții. Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat că, începând de duminică, se va înregistra o prăbuşire a regimului de temperaturi, de la 34 de grade, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, cele mai mari cantităţi de precipitaţii fiind aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Autoritățile au anunțat furtună de proporții

Dacă până sâmbătă vremea va fi călduroasă, începând de duminică, de la 34 de grade, se va înregistra o prăbuşire a regimului de temperaturi la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării, a afirmat directorul ANM.

Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?”

Elena Mateescu a explicat că acest lucru înseamnă că urmează fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor.

„Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a punctat ea.

Potrivit directorului general al ANM, pe baza următoarelor date, în cadrul Consilului de prognoză se va emite o alertă generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării.

„La început în partea de vest, nord-vest probabil cu siguranţă un Cod galben având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment de până la 30 – 40 l/mp, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat să avem zone în ţară de Cod galben, posibil toată ţara, şi chiar şi aereale de Cod portocaliu”, a explicat Elena Mateescu.

Unde vor fi precipitațiile abundente

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, a spus ea.

„Cele mai mari cantităţi de 60 – 80 litri/mp, posibil de peste 90 de litri/mp le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în 24 de ore valori de peste 100 litri/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie Cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a adăugat directorul general ANM. 

Ce măsuri ia ministerul Mediului

„Debitele estimate pentru fluviul Dunărea nu ar trebui să ne pună în nici un pericol, situaţii mai grele vom avea, probabil, pe cursurile interioare din bazinele hidrografice aflate sub avertizări iar duminică va fi cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile”, a declarat și ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

„Ca urmare a Comitetului ministerial pe care l-am avut astăzi la nivelul ministerului şi în care am am evaluat avertizările meteo de Cod galben şi Cod portocaliu şi avertizările hidrologice de Cod portocaliu, înainte de toate, am dispus tuturor colegilor mei să fie pregătiţi pentru intervenţii.

Am dispus Sistemelor de Gospodărire Apelor şi Administraţiilor Bazinale de Apă să fie pregătite, precum şi dispeceratelor să foarte bine pregătite, să încercăm să câştigăm ore ori minute, în cazul unor evenimente periculoase. 

Important de ştiut este şi care sunt acele situaţii care ar trebui să alerteze comunităţile în aval de pe un curs de apă. 

Totodată, este important să monitorizăm în teren, să nu ne bazăm doar pe instalaţiile de colectare a datelor automate pe care le avem. 

Am dispus, mai ales în judeţul Galaţi, acolo unde avem foarte multe albii colmatate deja să încercăm să decolmatăm, să regularizăm cât mai multe dintre ele pentru a avea o secţiune suficientă care să permită scurgerea apei.

Una peste alta, suntem pregătiţi, toată lumea e în alertă în ceea ce priveşte Ministerul Mediului şi instituţiile din subordinea Ministerului Mediului.

Ne pregătim pentru ziua de duminică care va fi cea mai grea zi”, a spus Fechet.

Situația de pe Dunăre

În ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, oficialul a menţionat că debitele estimate de către specialiştii hidrologi nu vor crea probleme, situaţiile grele fiind prognozate pentru cursurile interioare de apă.

„Debitele comunicate de către hidrologi pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol.

Dacă vom avea situaţii mai grele, le vom avea cel mai probabil pe cursurile interioare de apă din bazinele hidrografice care sunt deja bine delimitate pe harta comunicată de către colegii de la INHGA şi care precizează foarte clar care sunt acele cursuri de apă unde există riscul unor inundaţii. 

Mi-am propus să mai fac o întâlnire mâine (sâmbătă, 28 septembrie, n.r.) cu colegii mei pentru a actualiza, dacă va fi cazul, toate avertizările dispuse deja încă de astăzi”, a subliniat ministrul Mediului.

Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au transmis, în cadrul şedinţei Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), organizate la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), că valoarea maximă estimată a debitului Dunării ar putea atinge 8.000 mc/s, dar nu va depăşi 9.000 mc/s, în zilele următoare.

„În ceea ce priveşte Dunărea, hidrologii au informat că se menţine prognoza emisă ieri (joi, 26 septembrie, n.r.), cu valoare maximă aşteptată pe data de 1 octombrie, de 7.600 mc/s, maxim care se va menţine, probabil, şi pe data de 2 octombrie.

În cazul în care vor fi precipitaţii importante în zona afluenţilor Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7.800-8.000 mc/s.

De asemenea, pe sectorul românesc, ca urmare a precipitaţiilor care se vor înregistra în zilele următoare, hidrologii estimează că debitul nu va depăşi 9.000 mc/s”, au menţionat hidrologii, citaţi într-un comunicat de presă al MMAP.

Cum se pregătește instituția Apele Române

La rândul lor, reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) au informat că pentru aceste zone au fost deja suplimentate materialele de intervenţie şi au fost deplasate buldozere şi excavatoare, astfel încât să nu existe probleme din cauza colmatărilor.

În plus, aceştia au transmis faptul că a fost finalizată linia de apărare provizorie cu panouri de aluminiu, în zona localităţii Islaz, la confluenţa râului Olt cu Dunărea şi că au fost continuate lucrările de consolidare pe sectoarele de dig Stelnica – Borduşani, Ciocăneşti şi Borcea.

În ceea ce priveşte evoluţia debitului Dunării, specialiştii ANAR estimează că nu vor fi niciun fel de probleme.

În context, reprezentanţii Hidroelectrica au precizat că acumulările gestionate sunt pregolite şi că există rezerve pentru preluarea debitelor suplimentare sau a viiturilor.

Pe fondul acestor informaţii, se recomandă turiştilor să evite deplasările în zonele aflate sub avertizare hidrometeorologică şi să fie atenţi la sfaturile autorităţilor.

De asemenea, autorităţile publice locale trebuie să fie în legătură cu operatorii apă-canal din zonele afectate, deoarece cantităţile mari de precipitaţii pot conduce la incapacitatea canalizărilor de a prelua aceste cantităţi de apă.

Alerta de viituri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o serie de avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, valabile până luni, la miezul nopţii, în 18 bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 28 septembrie, ora 18:00 – 30 septembrie, ora 16:00, va fi Cod galben de viituri pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior (judeţul Bistriţa-Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Vaţa de Jos şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj) şi Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţul Caraş-Severin).

Un al doilea Cod galben

Un la doilea Cod galben de creşteri ale nivelurilor şi debitelor va fi în vigoare în intervalul 29 septembrie, ora 6:00 – 30 septembrie, ora 00:00, pe următoarele cursuri de apă: Mureş (judeţele: Alba, Cluj, Sibiu şi Hunedoara), Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Gilort (judeţul Gorj), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj), Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman), Vedea (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova), Prahova (judeţele: Prahova şi Ialomiţa), Buzău (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Rm. Sărat (judeţele: Vrancea şi Buzău), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Bistriţa (judeţele: Neamţ, Harghita şi Bacău), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret (judeţele: Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea şi Constanţa).

Cod portocaliu, de duminică

De asemenea, de duminică dimineaţa, de la ora 10:00, până luni, la ora 16:00, va fi Cod portocaliu de viituri şi depăşiri ale Cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru (judeţele: Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj), Vedea – bazin amonte S.H. Văleni si afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Văleni (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman), Neajlov – bazin amonte S.H. Vadu Lat şi afluenţii aferenţi sectorului aval S. H. Vadu Lat (judeţele: Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), Sabar – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Târgovişte şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târgovişte – amonte S.H. Băleni (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova) şi Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Ialomiţa).

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

De asemenea, a alertă Cod portocaliu de inundaţii vizează, în perioada 29 septembrie, ora 22:00 – 30 septembrie, ora 16:00, râurile: Bahlui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Iaşi), Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi) şi Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi).

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

11:54Cu subvenții uriașe pompate în agricultură, valoarea importurilor de legume și fructe aproape că s-a triplat în zece ani
10:45Ce șpagă uriașă se dă pentru a angaja un acar, la CFR. Salariul brut al unui acar: 5.800 de lei, plus 5-6 sporuri
10:35Ofensiva guvernului Scholz împotriva imigraţiei ilegale: Germania a anunțat că va accelera expulzările de migranţi fără permis de şedere
10:20Deși pusă sub semnul întrebării, întâlnirea dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump a avut loc. Președintele Ucrainei a declarat că aceasta a fost chiar „foarte productivă”
10:12Seismul din Turcia de anul trecut a dus la condamnări grele pentru dezvoltatorii imobiliari. Un antreprenor a primit 865 de ani de închisoare 
10:01Autoritățile anunță o furtună de proporții extraordinare în acest weekend și cantități enorme de apă
09:43Jurnalistul român Mihai Barbu, anchetat penal în Rusia pentru că a intrat în Kursk. MAE „condamnă cu fermitate” decizia Moscovei
09:35Papa, despre violențele sexuale ale preoților catolici asupra minorilor: Bisericii trebuie să-i fie rușine și să-și ceară iertare
09:22PNL a retras proiectul de lege care i-ar fi permis lui Iohannis să candideze pentru un loc în Senat: Subiectul este închis
09:12SUA cer Chinei să nu mai alimenteze mașinăria rusească de război din Ucraina
19:36Ciucă și Ciolacu intră în turul al doilea al prezidențialelor, arată cel mai recent sondaj de opinie, realizat de Insomar – Avangarde
19:23Generalul Bădălan, fost șef al Armatei, condamnat pentru afacerea „Tofan”, acuză Occidentul de propagandă ucraineană și cere ca Bucureștiul să discute „diplomatic” cu Moscova despre drone
18:22În timp ce Guvernul a băgat Șantierul Mangalia în insolvență, Damen Galați va livra feriboturi electrice pentru Toronto
16:26VIDEO/EXCLUSIV Mâncarea pentru elevi livrată de șeful TSD Mehedinți, Nicu Cojocaru, gătită într-un spațiu care colcăia de gândaci. Cojocaru: „Gândacii erau într-un raft, s-au speriat”
15:40EXCLUSIV Mâncarea pentru elevi de la firma controlată de deputatul PNL Udriște, transportată cu hârburi ruginite. La locul de preparare a hranei, ingrediente expirate și mizerie