Austria și Slovacia vor gaze rusești. Miniștrii Energiei din UE discută la Luxemburg despre livrările de gaze rusești.
Reuniunea miniștrilor Energiei
Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană se reunesc la Luxemburg pentru a analiza situația gazelor naturale rusești, care continuă să fie livrate în regiune, deși războiul din Ucraina se apropie de a treia iarnă.
Pe fondul expirării unui important acord de tranzit la 31 decembrie, discuțiile se concentrează pe măsurile necesare pentru a pregăti Europa pentru iarnă și a menține securitatea energetică.
Actualul acord privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va expira la sfârșitul anului, iar negocierile pentru un nou acord nu au ajuns la un rezultat clar.
Kievul și Moscova au declarat că sunt deschise pentru o soluție, iar implicarea Azerbaidjanului este una dintre opțiunile discutate.
Totuși, o decizie finală ar putea veni la începutul anului viitor, potrivit surselor apropiate de acest dosar.
Austria și Slovacia vor gaze rusești
Slovacia și Austria, principalii beneficiari ai gazelor rusești care tranzitează Ucraina, doresc menținerea acestei rute.
O posibilă soluție ar implica înlocuirea Rusiei cu Azerbaidjanul ca furnizor de gaze.
Însă, această variantă este complexă, necesitând potențiale schimburi de gaze între Azerbaidjan și Rusia, ceea ce ar putea complica situația din punct de vedere politic.
Rolul SOCAR și volumul necesar de gaze
Compania azeră SOCAR este considerată un potențial partener pentru preluarea rolului Gazprom și vânzarea gazelor către Europa.
Cu toate acestea, pentru a menține livrările fără probleme prin sistemul vast de conducte al Ucrainei, SOCAR ar trebui să livreze aproximativ 10-11 miliarde metri cubi de gaze.
Cantități mai mici ar impune necesitatea suplimentării livrărilor, ceea ce ar face operațiunea neprofitabilă.
Tranzitul gazelor dintre Rusia și Ucraina
Tranzitul gazelor prin Ucraina a fost un subiect tensionat între Rusia și Ucraina încă din perioada post-comunistă, ducând la întreruperi majore în aprovizionare în 2006 și 2009.
Deși Comisia Europeană a facilitat în trecut acorduri între cele două țări, în prezent, Bruxellesul nu este implicat activ în aceste negocieri, susținând că Europa poate face față întreruperii tranzitului de gaze rusești fără a compromite securitatea energetică.
Depozitele de gaze din UE, aproape pline
Depozitele de gaze din Uniunea Europeană sunt în prezent aproape pline, iar livrările de gaze rusești prin Ucraina reprezintă mai puțin de 5% din consumul total al continentului.
Cu toate acestea, pentru țări precum Slovacia și Austria, identificarea de noi furnizori ar putea duce la creșterea prețurilor, ceea ce politicienii încearcă să evite.
Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, participă marți la reuniunea Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie din Luxemburg, în cadrul căreia se discută aceste probleme energetice esențiale pentru viitorul Europei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.