/

Cum a ajuns armata rusă o adunătură de neinstruiți în slujba lui Putin: corpul militar este cangrenat de corupție, minciună, lașitate și organizat extrem de superficial

Armata sceleraților lui Putin: corupție, minciuni
Armata sceleraților lui Putin: corupție, minciuni (sursa: kremlin.ru)

Armata sceleraților lui Putin: corupție, minciuni. Războiul se decide în birouri, dar se duce pe teren. Deficienţele armatei ruse de la începutul conflictului ucrainean relevă neajunsuri frapante în ceea ce priveşte managementul trupelor, subliniază vineri France Presse într-o amplă analiză.

Armata sceleraților lui Putin: corupție, minciuni

Încă din primele zile ale invaziei ruse declanşate în 24 februarie se crease impresia că soldaţii trimişi pe front nu-şi cunoşteau obiectivele. Unele unităţi chiar credeau că merg la manevre.

„Armata rusă este armata minciunii”, declara în luna mai şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard. „Oamenii au minţit spunând că armata ucraineană nu va lupta, că forţele ruse sunt pregătite de război, că şefii ştiu să comande”, adaugă el.

Şase luni mai târziu, analiştii occidentali descriu în continuare o armată cangrenată de minciuni şi corupţie.

Nimeni nu-l confruntă pe Putin

„Ofiţerii superiori nu râvnesc decât la medalii şi se îngrijesc de cariera lor. Iar soldaţii nu vor decât să supravieţuiască”, afirmă Alexandre Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS).

La vârful ierarhiei, preşedintele „Putin cere rezultate nerealizabile. Şi nimeni nu-i poate spune adevărul, nici măcar în privat”, adaugă acest fost membru al serviciului israelian de informaţii militare. „Este oare posibil ca un ofiţer curajos să gândească în afara cadrului? Da, dar va rămâne o excepţie care nu va schimba lucrurile pe teren” în afară „să limiteze pagubele şi să salveze vieţi”.

Subofițerii, soldați care nu se pricep la nimic

În faţa unui conflict extrem de devastator în echipamente şi oameni, armata rusă – ale cărei pierderi exacte rămân necunoscute – s-a confruntat rapid cu probleme de gestiune a trupelor. Dezertări, refuz de a respecta ordinele, moral scăzut, notează AFP.

Mai mulţi generali şi un număr mare de ofiţeri au căzut pe câmpul de luptă, paralizând şi mai mult lanţul de comandă deja apreciat ca necorespunzând cerinţelor. Or, înlocuirea lor este cu atât mai complicată cu cât diferite eşaloane ale armatei sunt neglijent formate.

„Există o problemă de formare a cadrelor, în special absenţa corpului de subofiţeri în armata rusă”, apreciază un înalt responsabil militar francez, indicând că subofiţerii sunt aleşi dintre soldaţii cu cea mai mare vechime.

Or, „un subofiţer este un expert în domeniul său”, susţine acesta. Şi „când singura relaţie cu subordonaţii săi este raportul de forţă, când doar cel mai în vârstă şi cel mai puternic ajunge subofiţer” este complicat să „ataci inamicul frontal”.

Deficiențe de recrutare/instruire/inovare

Beneficiind de imaginea măgulitoare moştenită din timpurile de glorie ale Armatei roşii, uneori văzută chiar şi de statele majore occidentale prin prisma bătăliei de la Stalingrad din 1943-1944, armata rusă apare în realitate desigur puternică prin număr, dar slabă în privinţa calităţii sale.

Iar deficienţele sale se înmulţesc pe măsură ce conflictul se prelungeşte, iar pierderile se măresc.

„O armată este o sumă de competenţe şi de abilităţi. În lipsa unei infrastructuri solide de recrutare/instruire/inovare, suma rusă se diminuează constant”, afirmă fostul colonel şi istoric de război Michel Goya. „Forţa de manevră rusă a slăbit, fiind prost înlocuită cu unităţi şi mai puţin numeroase şi de o calitate inferioară”, potrivit acestuia.

Minciuna ca ordin

Chiar şi mai rău, armata rusă este subminată de minciuna instituţionalizată.

Istoricul şi autorul independent Chris Owen a publicat pe Twitter afirmaţii ale unor soldaţi ruşi, difuzate în anumite scopuri de propagandă de către ucraineni, dar cu toate acestea revelatoare. Ei vorbesc despre manevre reduse pentru a deturna bugete, evaluări false privind starea unor unităţi de luptă, rapoarte obiectiv false asupra rezultatelor unei operaţiuni.

„Planificarea se bazează pe rapoarte. Iar rapoartele diferă de realitate”, rezumă Chris Owen, care afirmă că caracterul mincinos al documentelor care circulă în armată a fost documentat „în unităţi ruse de pe toate fronturile şi din toate categoriile, de la paraşutişti la infanteria mecanizată”.

Mobilizarea generală, imposibilă. Apar pușcăriașii

De la primele eşecuri suferite în primăvară de către ruşi a apărut ipoteza unei mobilizări generale. Aceasta este însă puţin probabilă, căci este susceptibilă să întoarcă opinia publică rusă împotriva autorităţilor şi, în plus, l-ar obliga pe Putin să numească „război” ceea ce el denumeşte „operaţiune specială”.

Prin urmare, Moscova recurge la voluntari şi mercenari, în special la cei ai dubioasei societăţi private Wagner.

Citește și: Cadavre cu urme de tortură și copii în cimitirul improvizat de ruși în pădurea din Izium. „Torționari și ucigași”, a spus Zelenski despre forțele Moscovei

Într-un videoclip devenit viral pe reţelele de social media, un bărbat prezentat ca fiind miliardarul rus Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin şi presupus finanţator al societăţii de mercenari Wagner, este filmat în curtea unei închisori propunând contracte deţinuţilor.

AFP nu l-a putut identifica oficial, dar afirmaţiile sale sunt clare. „Dacă faceţi şase luni în Wagner, veţi fi liberi”, spune el. „Dar dacă sosiţi în Ucraina şi decideţi că nu este pentru voi, veţi fi executaţi!”, mai explică acesta.

„Nu numai că este complet sinistru”, comentează Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din Saint Andrews (Scoţia), dar este şi o dovadă a „crizei masive” în privinţa recrutării de soldaţi în Rusia, afirmă el.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 Comments

  1. Cred că nu ar strica dacă ați inroduce în text niște hiperlinkuri cu sursele pe care le citați. Sau la sfârșit, referiri bibliografice – autorul, titlul, link.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:16Zelenski, critici apăsate față de discuția lui Scholz cu liderul de la Kremlin: Nu face decât să-l scoată pe Putin din izolare
10:06Elon Musk admite că a discutat cu Putin, dar spune că nu despre războiul din Ucraina. Magnatul mai recunoaște că a avut convorbiri și cu înalți oficiali ruși
09:58Acuzații de natură sexuală la adresa a doi dintre cei mai importanți nominalizați ai lui Trump pentru viitoarea administrație
09:43Trump e mai nuanțat în privința Ucrainei decât se presupune, spune cancelarul Scholz, care a avut o discuție telefonică cu președintele ales
09:31Austria, fără gaz rusesc în iarna aceasta, după ce Gazprom a întrerupt livrările acuzând o datorie neplătită. Premierul Nehammer liniștește populația
09:23George Simion, transformat în erou patriot de Ciolacu, care a desecretizat motivul interdicției în Ucraina pentru liderul AUR
18:02Șoșoacă cere ca Simion să nu fie votat: „Nimeni din cei care susțin Diana Ivanovici-Șoșoacă nu ar putea să voteze un astfel de grobian”
15:43Ciucă îi cere lui Ciolacu biletul cu care și-a dus fiul la Nisa, la cursa de Formula 1: „Nu ați fost plecat pe banii Nordis?”
15:05Ciolacu va fi președinte fiindcă a mituit 50% din țară – pensionari, bugetari, presă, politicieni, magistrați – și toți sunt mulțumiți
13:41Comisia Europeană arată că majorarea salariilor bugetarilor, nu investițiile, a dus la deficitul uriaș. 2025 și 2026 se anunță la fel de complicate
11:29Guvernul își recunoaște eșecul: în trimestrul III a ratat o treime din banii europeni pe care spera să-i aducă la buget
10:58ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei
09:52Începe marea detoxifiere de final de an, cunoscută și ca Postul Crăciunului
09:44Guvernul Ciolacu nu plătește pensiile celor care s-au pensionat după 1 septembrie: Casa de Pensii nu are timp să le calculeze
09:31Încă un dosar penal în Primăria Iași: organizarea Revelionului 2022, suspectată de DNA de corupție