/

ONU se implică în cazul fondatorului Telegram, Pavel Durov, arătând că dosarul „ridică numeroase întrebări în materie de drepturi ale omului”

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU (sursa: Instagram/Durov)

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU. Arestarea şi inculparea fondatorului Telegram, Pavel Durov, constituie un dosar complex care ridică numeroase întrebări în domeniul drepturilor omului, a estimat ONU.

Arestarea fondatorului Telegram, în atenția ONU

Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului preconizează să elaboreze un document ce „va stabili parametrii în cadrul cărora acest gen de situaţii trebuie considerat”, a explicat purtătoarea de cuvânt Ravina Shamdasani, în timpul unei conferinţe de presă a ONU la Geneva.

Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier

„Acesta este un dosar complex care ridică numeroase întrebări în materie de drepturi ale omului”, a estimat ea.

Patronul aplicaţiei de mesagerie Telegram – populară, dar controversată – care deţine paşapoarte rus, francez şi al Emiratelor Unite, a fost arestat în Franţa pe 24 august, fiindu-i interzis să părăsească teritoriul francez.

„Urmărim îndeaproape acest caz şi în acest stadiu ne este greu să fim mai precişi”, pentru că Înaltul Comisariat nu are acces la toate informaţiile, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Durov, sprijinit de Elon Musk

Cazul a provocat multă emoţie, susţinătorii miliardarului de 39 de ani văzând în această arestare un atac la adresa libertăţii de expresie.

Durov a primit şi sprijinul lui Elon Musk, patronul reţelei sociale X, care a fost recent blocat în Brazilia pentru abateri în lupta împotriva dezinformării.

Justiţia franceză îi reproşează lui Durov o serie întreagă de infracţiuni legate de aplicaţie.

Potrivit Parchetului de la Paris, el este inculpat în mod concret pentru „refuzul de a comunica informaţiile necesare interceptărilor autorizate de lege” şi pentru complicitate la delicte şi infracţiuni organizate via această platformă: trafic de stupefiante, criminalitate, escrocherie şi spălare de bani în grup infracţional organizat.

Legături cu suspendarea rețelei X în Brazilia

Ravina Shamdasani a evocat de asemenea recenta blocare a reţelei sociale X în Brazilia.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Suspendarea fostei platforme Twitter „stârneşte îngrijorări similare în ceea ce priveşte datoria statelor de a veghea la aceea ca platformele de media sociale să respecte legea care autorizează libertatea de expresie”, în acord cu anumite restricţii, a declarat ea.

Ravina Shamdasani a îndemnat ca toate restricţiile impuse să fie „proporţionate” şi „conforme normelor internaţionale privind drepturile omului”.

Potrivit Înaltului Comisariat, statele trebuie să poată reglementa platformele digitale, care ar trebui ele însele să se conformeze drepturilor omului.

„Principiile de legalitate, de necesitate şi de proporţionalitate, discursurile urii, incitarea la ură sau la violenţă, dezinformarea prejudiciabilă, trebuie să fie abordate”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a scris lui Elon Musk în noiembrie 2022, îndemnându-l să facă din respectarea drepturilor omului o prioritate a reţelei sociale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:41Paleologu, critici dure către USR: „Prostia de partid a prevalat, Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul”
20:58Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni
20:48„Jignire” pentru Ciolacu: Buzăul face parte din Moldova, cel puțin din punct de vedere seismic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Buzău face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea
20:40Înregistrările cu patroni făcute pe ascuns de angajați pot fi folosite în litigii de muncă, a decis Înalta Curte
20:34Boris îneacă Europa: furtuna excepțională abătută asupra Europei Centrale și de Est aduce noi inundații de amploare
20:28Femeile care nu poartă văl nu vor mai fi „deranjate” de poliția moravurilor, promite noul președinte iranian
20:22Cutremur de 5,4 grade în județul Buzău, resimțit și la București, dar și în Republica Moldova
19:19EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei
17:42Antena 3 susține că Klaus Iohannis ar putea candida la Senat, pentru PNL. Liberalii neagă: „Nu s-a discutat în PNL acest lucru”
17:36Moscova amenință ONU și Crucea Roșie: Să nu accepte invitația Ucrainei de a se deplasa în Kursk
17:29Ce problemă mai are Trump: Taylor Swift. Candidatul republican a scris că o „URĂȘTE” pe artistă
17:22Germania a suspendat Schengen-ul terestru de luni, 16 septembrie. Controalele la frontieră, valabile șase luni
17:20România, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor suferind de sărăcie severă – Eurostat
17:16Deputata Raisa Enachi susține că a fost bătută în propriul birou de consilieri AUR, de față cu polițiști locali. Enachi a intrat în Parlament pe lista AUR, dar a părăsit partidul
17:10Cât dă social-democratul Ciolacu pentru un decedat în inundații: 10.000 de lei