Iulian Iancu, candidat PSD la șefia ANRE, era revoltat, în 2005, pe Traian Băsescu pentru că a afirmat că „Federaţia Rusă tratează Marea Neagră ca pe un lac rusesc”.
Iancu, revoltat pe Băsescu pentru un atac la Federația Rusă
Într-o declarație politică intitulată „Intervenţia politică în stabilirea preţurilor, studiu de caz pentru înlăturarea investitorilor străini” – adică exact ceea ce susține și face PSD acum – Iancu a comentat vizita făcută de fostul președinte Băsescu în Statele Unite în septembrie 2005.
„Cu toate că tabloul situaţiei economico-sociale din România este atât de sumbru, Preşedintele Băsescu, cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii, a reuşit să umple de noroi întreg acest tablou, afirmând că doreşte un Parlament unicameral, că Federaţia Rusă tratează Marea Neagră ca pe un lac rusesc şi că, prin contractul încheiat cu Bechtel, Guvernul României şi-a escrocat partenerul contractual”, a afirmat deputatul PSD.
În plus, el i-a reproșat șefului statului de la acel moment că a cerut Petrom „să aplice o politică moderată a preţurilor, care să ţină cont de realitatea economică a României, precum şi de puterea de cumpărare a românilor”.
„Mai lipsea să le ceară o subvenţionare directă a consumatorilor, datorită gradului redus de suportabilitate a acestora”, a comentat Iancu.
Soluții respinse, azi, de PSD
Deputatul PSD a sugerat ce alte măsuri ar trebui să ia guvernul Tăriceanu pentru a tempera creșterea prețurilor la carburanți:
- Guvernul Poloniei a redus accizele până la un nivel de 6 eurocenţi pe litru
- Ungaria a redus TVA-ul de la 25% la 20%
- Franţa a acordat subvenţii pentru fermierii săraci şi a ameninţat companiile petroliere cu majorarea taxelor
- Belgia a fost primul stat european care a întreprins un pachet de măsuri complexe, respectiv compensarea cu 17,35% a păcurii, folosită pentru încălzirea locuinţelor şi a oferit stimulente fiscale pentru utilizarea aparatelor care realizează economie de energie.
„Guvernul putea, de asemenea, interveni prin pârghiile uzitate deja de ţări ale Uniunii Europene, respectiv prin efectele creşterii, sau scăderii de accize şi t.v.a., şi nu prin scandal public, catastrofal pentru România în ochii investitorilor străini”, a apreciat Iulian Iancu, la 18 octombrie 2005.
Georgian Pop: Iancu, omul Gazprom
Fostul deputat este acum propus de PSD pentru șefia ANRE.
În 2008, Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks chiar de către colegul său de partid, Georgian Pop, drept politician „controlat de Gazprom”. Tot Georgian Pop spunea la acea vreme, citat de oficialii americani, că Iulian Iancu „va susţine South Stream şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti”.
USR susţine că Iulian Iancu este “responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore şi la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră”.
La 14 martie, liderul PSD Marcel Ciolacu a solicitat serviciilor secrete un punct de vedere privind numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE, susţin surse din conducerea partidului pentru News.ro.
Citește și: VIDEO Putin, huiduit pe stadionul din Moscova unde ținea un discurs pentru justificarea invaziei din Ucraina
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.