Anunțul unui documentar despre Nadia Comăneci. Regizorul Tudor Giurgiu a afirmat, sâmbătă seara, la Oradea, că ar dori să realizeze un film documentar despre Nadia Comăneci pe care să-l lanseze în 2026, la 50 de ani de la momentul istoric al Olimpiadei de la Montreal.
Anunțul unui documentar despre Nadia Comăneci
„Între timp m-am văzut cu Nadia. Am vorbit un pic despre proiect, o să vedem cum facem. Ideea era să vedem dacă Nadia e deschisă şi vrea”, a declarat, pe scena teatrului orădean, regizorul Tudor Giurgiu, alături de echipa de producţie a filmului „Nasty”.
Acesta a adăugat: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată.
Am discutat şi despre nişte aspecte despre care ea n-a prea vorbit şi o să vedem.
Dar cred că mergem mai departe. Planul ar fi ca, în 2026, când se împlinesc 50 de ani de la Olimpiada de la Montreal să avem filmul gata. Dacă totul va fi bine.”
Despre filmul „Nasta”
Cei trei profesionişti, Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu, au răspuns întrebărilor venite din partea publicului spectator după vizionarea filmului Nasty, „pentru prima oară proiectat într-un teatru”, cuprins în programul TIFF Oradea (27 – 29 septembrie).
Întrebaţi fiind dacă România a avut o datorie morală faţă de Ilie Năstase să realizeze un astfel de film, Cristian Pascariu a răspuns: „Lui i s-a părut normal să se facă acest film despre el! „Păi, da, de ce abia acum?”, zicea. El, cu siguranţă, îl aştepta de ceva vreme, Şi eu cred că da. Este unul dintre cei mai vizibili sportivi români în afara României, cu nişte rezultate impresionante şi care a schimbat ceva în acest sport la nivel mondial”, a punctat Pascariu.
Finanțările statului, puține
În context, a adăugat Tudor Giurgiu, fiind şi aproape de Ungaria, statul maghiar a finanţat cu peste 2,5 milioane de euro realizarea unui film despre marea lor campioană la înot, Hosszu Katinka.
„Noi ne-am chinuit. Avem şi noi bani de la stat, puţini, dar susţinerea majoră e privată. Un pic, ei au altă perspectivă.
Dar vorbim de nevoia de a spune poveşti când trebuie şi în anumite momente oportune. Năstase avea dreptate când spunea că e bine că s-a făcut filmul ăsta şi nu când poate ar fi prea târziu”, a spus Giurgiu.
Imagini rare de arhivă
Spectatorii au avut ocazia să vadă imagini de arhivă extraordinare, procurate din arhive străine, din toată lumea, potrivit regizorului Cristian Pascariu, din care nu au fost „curăţate şi tăiate” la montaj secvenţele care l-au făcut celebru pe Ilie Năstase.
„Am apucat să văd arhiva TVR, fix la ei, pe casete şi nu era Ilie Năstase aşa cum l-am văzut în arhiva din America.
Era un Ilie cenzurat. De fiecare dată când dădea un interviu alb-negru la TVR era foarte cuminte.
În acelaşi timp, avem imagini din meciul cu Pohmann din America, unde era foarte vulcanic şi exploziv. Regimul cenzura ce însemna Ilie Năstase în adevăratul sens al cuvântului.
Noi ne-am bucurat să găsim aceste arhive cu înregistrări autentice, din SUA, din America de Sud, Anglia, Franţa, Suedia, de peste tot din lume”, a spus Cristian Pascariu.
Filmul documentar „Nasty”, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost răsplătit la final cu numeroase aplauze.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.