/

Anturajul lui Zelenski, subțiat de suspiciuni de trădare. Cine sunt cei cinci loiali ai președintelui ucrainean

Anturajul lui Zelenski, suspiciuni de trădare
Anturajul lui Zelenski, suspiciuni de trădare (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)

Anturajul lui Zelenski, suspiciuni de trădare. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se înconjoară de un grup dur de personalităţi politice de prim-plan, care şi-au demonstrat loialitatea, după aproape cinci luni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în plină epurare de înalţi oficiali suspectaţi de „trădare”, comentează agenţia de presă EFE, citând media locale.

Funcționarul fidel Denis Șmîgal

Liderul ucrainean s-a concentrat încă de la începutul ofensivei atât pe coordonarea apărării ţării, cât şi pe comunicare, domeniu în care se simte confortabil graţie carierei sale de actor.

Chiar dacă s-a aflat în miezul tuturor deciziilor importante, preşedintele s-a bazat pe o serie de personalităţi de nivel înalt din anturajul său, a căror influenţă nu este întotdeauna legată de competenţe clar definite.

Citește și: Zelenski, ținta numărul unu a lui Putin. Lavrov a confirmat, public, că Rusia vrea să schimbe regimul „absolut antipopular şi antiistoric” din Ucraina

În acest gen de „Cine este cine”, premierul Denis Şmîgal are rolul unui funcţionar fidel, fără să aspire să rivalizeze cu preşedintele, în pofida largilor sale puteri care derivă din poziţia sa.

În realitate, al doilea om ca putere în stat este şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak, care întreţine o relaţie de încredere strânsă cu Zelenski, în pofida faptului că formal este doar secretarul său.

Iermak, „managerul preşedintelui”

Într-un recent interviu, Iermak, care a activat şi ca avocat şi producător de film, s-a definit drept „managerul preşedintelui”. Din acest post, el supraveghează ca fiecare dintre deciziile liderului să fie pusă în aplicare şi verifică rezultatele oricăror negocieri privind viitorul Ucrainei, reconstrucţia ţării şi efectele sancţiunilor împotriva Rusiei.

Următorul personaj-cheie este David Arahamia, şeful grupului parlamentar al partidului lui Zelenski, Slujitorul Poporului, conform unei analize publicate săptămâna aceasta de Ukrainska Pravda. Controlul lui Zelenski asupra adjuncţilor săi este incontestabil, în timp ce Arahamia se concentrează pe activităţi complementare, inclusiv pe contacte cu alte grupuri politice.

Fostul jurnalist Mihailo Podoliak

La rândul său, fostul jurnalist Mihailo Podoliak a făcut parte din delegaţiile de negociatori cu Rusia la Minsk şi la Istanbul. De asemenea, el este responsabil cu comunicarea situaţiei de pe front, difuzarea pierderilor inamice şi negocierea schimburilor de prizonieri.

Activitatea sa a atras critici dure din partea şefului Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, care consideră că o parte din aceste competenţe revin departamentului său.

Înainte de invazie, Danilov şi Consiliul său au jucat un rol important în luarea deciziilor, cum ar fi sancţiunile împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk. Dar, între timp, Danilov a dispărut parţial din prezenţa publică.

Din contră, invazia a sporit autoritatea carismaticului comandant-şef militar Valerii Zalujnîi, văzut de mulţi drept un general competent şi eliberat de vechile canoane ale generalilor din trecut de tip sovietic.

Circa 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, deşi în presa ucraineană s-au strecurat zvonuri despre posibile tensiuni între preşedinte şi înaltul comandament militar. Zalujnîi a rămas discret şi concentrat pe îndatoririle sale.

Reznikov și Kuleba

Alţi colaboratori apropiaţi ai lui Zelenski sunt miniştrii Apărării, respectiv de externe, Oleksii Reznikov, respectiv Dmitro Kuleba. Acesta din urmă, pe plan extern, este a doua „faţă” a Ucrainei, după preşedinte, datorită omniprezenţei sale în toate întâlnirile multilaterale sau bilaterale, precum şi a activităţii sale intense pe reţelele de socializare.

Kuleba are un rol important de jucat, căutând să asigure cea mai mare proiecţie internaţională luptei Ucrainei împotriva invaziei ruse. Reznikov şi Kuleba au contribuit la îmbunătăţirea imaginii preşedintelui în faţa celor care se îndoiau de capacitatea fostului actor de comedie de a conduce ţara.

În timp ce toate aceste figuri reprezintă nucleul dur şi loialitatea faţă de lider, Ucraina a cunoscut recent un fel de epurare în serviciile sale de securitate, inclusiv în spionaj.

Anturajul lui Zelenski, suspiciuni de trădare

Înainte de toate, a fost destituit Ivan Bakanov, şeful Serviciului de Securitate (SBU) şi prieten din copilărie al preşedintelui. Aproape în acelaşi timp, a fost concediat procurorul general Irina Venediktova, în timp ce Zelenski a ordonat o examinare aprofundată a activităţii tuturor membrilor SBU, ceea ce a accelerat concedieri în masă la nivel regional sau local.

În media ucrainene, această evoluţie este legată de influenţa în creştere a lui Iermak, în opoziţie cu prietenii din trecut ai lui Zelenski din cariera sa în show-business.

Se estimează că aceste schimbări nu vor fi ultimele. Mai mulţi analişti politici au sugerat că următorul pe lista celor concediaţi va fi premierul Denis Şmîgal.

Pe de altă parte, nu există speculaţii privind eventuale schimbări care să vizeze nucleul dur din jurul preşedintelui ucrainean. Majoritatea ucrainenilor au în continuare o părere bună despre prestaţia lui Zelenski, cu o încredere de 85% în preşedintele lor, potrivit unui sondaj de la sfârşitul lunii iunie al Institutului Internaţional de Sociologie din Kiev.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:40Țeapa Nordis, explicată de un avocat specializat în dreptul proprietății: a cerut insolvența pentru ca Statul să îl protejeze de păgubiți
10:01Analiză: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor
08:26Consilier județean AUR patriot: trei apartamente în Dubai. Are multe alte apartamente, terenuri, spații de producție și ceasuri în țară
21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară