Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale: orice apel la votarea unui candidat va fi considerat „material publicitar politic” și riscă sancțiuni dure. Practic, aceasta va fi o formă de cenzură fiindcă împiedică cetățenii și presa să-și exprime punctul de vedere.
Documentul a fost publicat de site-ul stiripesurse.ro. USR a cerut Guvernului forma oficială a proiectului, dar deocamdată acesta nu a fost publicat de Executiv sau de altă autoritate a statului.
Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale
Ce prevede ordonanța de urgență „privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și a alegerilor locale parțiale din anul 2025”, la articolul 15, punctul 3: „În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partidpolitic clar identificat”.
Practic, dacă un cetățean oarecare face un apel video, pe TikTok, în care cere alegătorilor să o voteze pe Elena Lasconi sau pe Nicușor Dan, acesta va fi considerat material publicitar, chiar dacă nu există nici un beneficiu material pentru cel care face apelul.
Cum se ajunge la sancțiuni? Toate materialele publicitare politice trebuie identificate. Nerespectarea prevederilor privind materialele publicitare politice se sancționează cu amenzi între 15.000 de lei și 50.000 de lei.
Mai mult, platformele online sunt obligate ca, în termen de cinci ore, să înlăture ceea ce Biroul Electoral Central consideră a fi materiale publictare ilegale. În caz contrar, amenzile ar fi între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online.
„Deciziile Biroului Electoral Central prevăzute la alin. (5) se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză”, se arată în articolul 16 din proiectul ordonanței.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.