Platforma Guvernului, asumată de un ONG. Global Focus Center susține, într-un comunicat de presă postat pe Facebook, că este coordonatorul platformei care monitorizează dezinformările din mediul online.
Din documentul citat de Profit.ro, însă, nu reiese acest lucru, ci că ONG-urile au fost cooptate în acest proiect de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Guvernul României.
În forma actuală, algoritmii platformei asociază site-urile care scriu despre corupția sau incompetența Guvernului, a premierului sau a președintelui Iohannis cu propaganda pro-rusă.
Platforma Guvernului, asumată de un ONG. Global Focus Center susține că este inițiativa sa să creeze un mecanism „prin care să punem presiune pe Guvern să comunice mai prompt”
ONG-ul Global Focus Center susține, într-un comunicat publicat pe Facebook, că îi aparține inițiativa de a crea o platformă de monitorizare a conținutului online.
ONG-ul susține că „termenii de căutare circulați public nu au nici o valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectați de la instituții guvernamentale și de la alți parteneri din societatea civilă, într-un proces de brainstorming”.
ONG-ul mai spune și că „pe baza lor (a ideilor venite de la Guvern, n.r.), dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege si decide cum vor arata algoritmii de cautare”.
Global Focus Center mai spune că „metodologia folosita este similara cu cea a partenerilor nostri, Bellingcat si DFRLab , cele mai prestigioase institutii in plan international care promoveaza informarea corecta, fact-checking si lupta cu dezinformarea si impreuna cu care am organizat in trecut cursuri de pregatire a expertilor din societatea civila si presa in utilizarea exact acestor instrumente pe care le folosim acum”.
Redăm punctul de vedere al ONG-ului Global Focus Center:
Proiectul citat de Profit.ro arată că proiectul aparține DSU și Guvernului, nu ONG-urilor
Diferit de explicațiile Global Focus Center, proiectul citat de Profit.ro arată că DSU și Guvernul României lucrează, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, la o platformă digitală care va scana presa online, blogurile și rețelele sociale, ca să găsească fake news-urile în contextul războiului din Ucraina.
Același document citat de jurnaliști arată că până vineri, 11 martie, toate echipele de relații publice din ministere trebuie să desemneze un reprezentant într-un grup de lucru.
ONG-urile implicate sunt: Global Focus, Active Watch, Media Wise „și alte ONG-uri cu expertiză în media literacy”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Platforma Guvernului, asumată de un ONG: Global Focus Center spune, într-un comunicat, că este co…r […]
[…] Platforma Guvernului, asumată de un ONG: Global Focus Center spune, într-un comunicat, că este co… […]
[…] Citește și: Platforma Guvernului, asumată de un ONG: Global Focus Center spune, într-un comunicat, că este co… […]
[…] Citește și: Platforma Guvernului, asumată de un ONG: Global Focus Center spune, într-un comunicat, că este co… […]
[…] Citește și: Platforma Guvernului, asumată de un ONG: Global Focus Center spune, într-un comunicat, că este co… […]