/

Reportaj din inima Kievului, unde fiecare ucrainean este un soldat: cu arme, baricade, Molotoave și mult curaj

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor
Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor (sursa: FT)

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor. Din tranşee şi de pe baricadele ridicate în câteva zile, locuitorii Kievului asigurau luni că sunt pregătiţi să dea inamicilor „lecţia vieţii lor” , relatează AFP într-un reportaj din capitala ucraineană transformată în zona de război.

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor

Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit acelaşi mesaj sub forme diferite: „Soldaţi ruşi, duceţi-vă la naiba!”, „Nu deveniţi asasini!”, „Căraţi-vă acasă!”.

Pe o stradă, locuitorii au luat tot ce le-a căzut sub mână – o veche maşină Lada, două tomberoane de gunoi, un dulap vechi – pentru a ridica baricade, sperând să frâneze înaintarea tancurilor ruseşti.

„Îi vom întâmpina cu cocktailuri Molotov şi gloanţe în cap!”, asigură un angajat la o bancă.

„Le vom da flori. Pentru mormintele lor”

„Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormântul lor”, adaugă bărbatul de 30 de ani, ieşit luni pentru aprovizionare, după încetarea restricţiilor de circulaţie la ora 08.00 (06.00 GMT).

Citește și: VIDEO Harkov, atacat sălbatic de forțele ruse. Foarte multe victime civile: zeci de morți și sute de răniți. Imagini înfiorătoare

Acest scurt răgaz, intervenit în timpul negocierilor între cele două ţări la frontiera belarusă, oferă posibilitate locuitorilor din Kiev, trecuţi de şocul primelor atacuri împotriva oraşului lor, să-şi organizeze apărarea.

Capitala ucraineană a dobândit în numai patru zile reflexele unei zone de război.

„Nu călcaţi pe iarbă, acolo ar putea fi mine!”, le atrage atenţia un tânăr trecătorilor, în timp ce o sirenă începe să răsune anunţând un raid aerian. „Am auzit spunându-se că ruşii ascund mine în iarbă”, explică Oleksii Vasilenko.

Voluntarii, principala forță de apărare

La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se salută cu „Slava Ukrainî!” („Glorie Ucrainei!”), la care se răspunde „Eroilor Ucrainei!”, formulă patriotică devenită acum parolă de trecere. Un alt şofer adaugă „Moarte moscoviţilor!” şi redemarează în trombă.

Batalioanele de soldaţi ucraineni, ocupaţi să respingă ofensiva rusă de la porţile Kievului, sunt încă rare în capitală. Dar voluntarii din „Apărarea teritorială”, civili înarmaţi, constituie aici principala forţă de luptă.

Transportaţi cu autobuzele, zeci dintre ei tocmai au fost aduşi să ridice un punct de apărare strategică în cartierul Obolon, în nordul Kievului, vizat deja de loviturile ruseşti.

Citește și: Oligarhul rus Oleg Deripaska, asociat prin Strabag cu Ministerul Transporturilor. Deripaska a câștigat un contract și la baza SUA de la Kogălniceanu

Lângă blocurile turn de locuinţe din epoca sovietică, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joacă pentru copii, o unitate de voluntari în uniformă face instrucţie într-un peisaj de război.

De-a lungul trotuarului, a fost săpat un labirint de tranşee cu adâncime de doi metri. La intrarea în dispozitivul de luptă, o macara de şantier ridică şi poziţionează blocuri suspendate de cârlige.

„Pământul nostru va fi mormântul lor!”

Un veterinar în civil, de 50 de ani, a venit să participe la lupte împreună cu fratele său şi asigură că Kievul „are destui luptători” pentru a-i respinge pe soldaţii lui Vladimir Putin. „Dacă trebuie să ucid vreo 100 dintre ei, o voi face”, spune acest voluntar bărbos şi cu un Kalaşnikov atârnat de gât.

Trei voluntari în uniforme kaki cu aspect militar şi cagule întind o pânză de camuflaj peste un tanc de asalt al armatei.

O altă echipă se ghemuieşte deasupra unor lăzi cu sticle de bere goale. Ele conţin „o treime motorină, două treimi benzină”, un fitil de cârpă şi apoi „boom!”, explică un voluntar care se ocupă de pregătirea cocktailurilor Molotov.

Voluntarii îşi verifică echipamentul, le încarcă armele celor care învaţă să tragă cu ele, potrivesc vestele antiglonţ celor care le au.

Printre ei, Andrii Ivaniuk, un actor şi regizor de succes la Kiev, are deja vorba scurtă şi expresia ameninţătoare a combatantului. El şi-a pus soţia şi copilul la adăpost în vestul ţării, înainte de a reveni la Kiev pentru a lupta şi asigură că ruşii vor primi „lecţia vieţii lor”.

„Rusia nu este aici la ea acasă şi nu a fost niciodată”, spune bărbatul de 30 de ani, instalat într-o tranşee şi promiţând: „Pământul nostru va fi mormântul lor!”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:26Firma sud-coreeană KHNP se aliază cu Candu Energy pentru a face o ofertă de modernizare a reactorului 1 de la Cernavodă
12:23Cu cine ar fi dorit PSD să câștige primăriile: un condamnat pentru pornografie, un contrabandist, un incompatibil și un ins judecat pentru fraudă electorală
11:22Profitul astronomic pe care l-a obținut în 2023, „fermierul” Florin Călinescu, fost actor, iar acum candidat la Parlamentul European
10:22Lecțiile de la Simirad și Nichita pentru Chirica, cel mai probabil câștigător al alegerilor pentru Primăria Iași
10:05De ce groapă e nevoie pentru un spital regional: cel puțin 400.000 de metri cubi de pământ excavat
21:03CFR Călători, pierderi estimate de peste un miliard de lei în 2024, de aproape cinci ori mai mari decât în 2023
18:55Maia Sandu laudă România la 34 de ani de la Podul de Flori: „Cu ajutorul României, vom deveni și noi parte a familiei europene”
18:02Salariile uriașe din compania de stat care, deocamdată, n-a construit nici un kilometru de autostradă. Directorul companiei va avea 10.000 de euro pe lună
15:18Rusia a anunțat exerciții nucleare în apropierea granițelor ucrainene, ca răspuns la declarațiile unor lideri occidentali privind posibilitatea de a trimite soldați NATO în Ucraina
12:56Singurul politician care își atacă public adversarul în zilele de Paște: „Nu ești dus la biserică, nu mănânci usturoi ca noi”
12:30Publicitate electorală pentru Firea, la Antena 3: pe un solo de pian, soțul Pandele, cu vocea gâtuită de emoție, îi face declarații soției, pe care o ține de mână
09:52De Paști, unii români au urcat pe munte. Apoi au sunat la Salvamont să-i dea jos. În unele cazuri a fost nevoie și de SMURD
09:43Șeful CIA se implică în negocierile dintre Hamas și Israel pentru încetarea ostilităților din Gaza. Discuții la Doha
09:17EXCLUSIV Cum au ajuns „baronii” Iulian Dumitrescu (PNL) și Robert Negoiță (PSD) să facă afaceri din bani publici prin intermediul aceluiași paravan șpăgar
21:05Viktor Orban, liderul naționalist de la Budapesta, începe să aibă probleme electorale înaintea scrutinului pentru PE. Alocațiile mici pentru copii, temă de campanie