Trupe germane, între ruși și ucraineni. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania ar putea lua în considerare trimiterea de soldați în Ucraina, în contextul instituirii unei zone demilitarizate care să sprijine respectarea unei posibile încetări a focului cu Rusia.
Trupe germane, între ruși și ucraineni
Pistorius a subliniat pentru Süddeutsche Zeitung că Germania, fiind cel mai mare partener al NATO din Europa, are o responsabilitate majoră în asigurarea securității continentului.
Ministrul a recunoscut posibilitatea unui rol german în garantarea unei zone-tampon între Ucraina și Rusia, însă a precizat că „problema va fi discutată la momentul potrivit”.
Creșterea bugetului pentru apărare
Pistorius a afirmat că Germania ar trebui să ia în calcul creșterea cheltuielilor de apărare la 3% din PIB, depășind actualul obiectiv de 2% al NATO.
Acest prag este văzut ca necesar pentru a răspunde provocărilor de securitate din regiune.
Negocierile dificile
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că Ucraina nu se află în poziția necesară pentru a începe negocieri de pace cu Rusia.
Boris Pistorius a remarcat că, deși Rusia controlează aproximativ 18-19% din teritoriul ucrainean, aceasta a înregistrat pierderi semnificative în aproape trei ani de război.
SUA estimează pierderi masive pentru Rusia
Conform datelor prezentate la o reuniune recentă a țărilor care sprijină Ucraina, Moscova ar fi pierdut aproximativ 1.500 de soldați pe zi în noiembrie.
Aceste cifre reflectă costurile umane ridicate ale conflictului pentru armata rusă.
Propunerea controversată a lui Donald Trump
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut membrilor NATO să majoreze cheltuielile de apărare la 5% din PIB.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins propunerea, subliniind că ar necesita cheltuieli anuale de 200 de miliarde de euro, o sumă dificil de gestionat pentru bugetul federal.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.