/

Fostul președinte american Jimmy Carter a murit la vârsta de 100 de ani. Munca sa pentru soluționarea conflictelor i-a adus un Nobel pentru pace în 2002

Jimmy Carter, o viață dedicată păcii (sursa: Facebook/President Joe Biden)

Jimmy Carter, o viață dedicată păcii. Fostul președinte american Jimmy Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a încetat din viață pe 29 decembrie 2024, la vârsta de 100 de ani, în orașul său natal, Plains, Georgia. Moartea sa a fost confirmată de agențiile de presă internaționale, marcând sfârșitul unei vieți dedicate serviciului public și cauzelor umanitare.

Cine a fost Jimmy Carter?

James Earl Carter Jr., cunoscut ca Jimmy Carter, a fost cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite.

Citește și: Cel mai dezastruos impozit reinventat de Ciolacu II: noua taxă pe stâlp lovește în companiile din energie și agricultură și va crește facturile

Născut pe 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia, Carter a urmat o carieră impresionantă care a început cu educația sa la școli publice, continuând la Colegiul Southwestern Georgia, Institutul de Tehnologie din Georgia și Academia Navală a SUA, unde a obținut licența în 1964.

După o carieră remarcabilă în Forțele Navale ale SUA, inclusiv ca ofițer pe unul dintre primele submarine nucleare, Carter a revenit în Georgia pentru a gestiona afacerea familiei și a intra în politică.

Ascensiunea politică și președinția

Jimmy Carter a câștigat alegerile pentru Senatul statului Georgia în 1962 și a devenit guvernator al statului în 1971.

În 1976, a fost ales președinte al Statelor Unite, funcție pe care a ocupat-o între 20 ianuarie 1977 și 20 ianuarie 1981.

Mandatul său a fost marcat de realizări importante, printre care:

Acordurile de la Camp David, care au dus la tratatul de pace dintre Egipt și Israel.

Tratatul SALT II cu Uniunea Sovietică.

Stabilirea relațiilor diplomatice cu China.

Carter a fost un avocat puternic al drepturilor omului pe plan internațional, ceea ce i-a adus respectul comunității globale.

Jimmy Carter, o viață dedicată păcii

După încheierea mandatului, Carter a fondat Centrul Carter în 1982, unde a continuat să promoveze pacea și dezvoltarea globală.

Organizația sa a fost implicată în numeroase misiuni de mediere a conflictelor, printre care: Etiopia și Eritreea (1989), Coreea de Nord (1994), Orientul Mijlociu (din 2003), Nepal (2004-2008).

Centrul Carter a trimis peste 100 de misiuni de observare a alegerilor în întreaga lume, contribuind la promovarea democrației și transparenței.

Premiul Nobel pentru pace

Eforturile sale umanitare de-a lungul deceniilor au fost recunoscute în 2002, când a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Comitetul Norvegian l-a premiat pentru contribuțiile sale la găsirea soluțiilor pașnice pentru conflictele internaționale, promovarea democrației și a drepturilor omului, precum și pentru dezvoltarea economică și socială.

Omagii la nivel global

Fostul președinte american Jimmy Carter, care a încetat din viață la vârsta de 100 de ani, este salutat de lideri și personalități din întreaga lume pentru contribuțiile sale remarcabile în favoarea drepturilor omului, păcii și democrației.

Decesul său a generat reacții emoționante din partea liderilor politici și organizațiilor internaționale, subliniind moștenirea lăsată de acest om de principiu și umanitar.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat zi de doliu național.

„America și lumea au pierdut un lider extraordinar. Pentru toți cei care doresc să înțeleagă ce înseamnă să trăiești cu un scop și sens, studiați viața lui Jimmy Carter”, a declarat Biden.

Donald Trump, fost și viitor președinte al SUA a declarat: „A făcut tot ce i-a stat în putere pentru a îmbunătăți viața americanilor.”

Bill și Hillary Clinton au transmis: „Ghidat de credință, Carter a trăit pentru a servi altora, muncind pentru o lume mai bună și mai justă.”

George W. Bush l-a caracterizat: „Un om cu convingeri profunde, ale cărui eforturi au depășit președinția sa.”

La nivel european, Olaf Scholz, cancelarul german a transmis: „Un mare mediator pentru pace în Orientul Mijlociu și un luptător pentru democrație.”

Emmanuel Macron, președintele Franței: „A apărat drepturile celor mai vulnerabili și a condus neobosit lupta pentru pace.”

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit: „Un om angajat, dedicat promovării păcii și drepturilor omului.”

Keir Starmer, premierul britanic: „Decenii de serviciu dezinteresat pentru pace.”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Angajamentul de nezdruncinat față de valorile democratice și sprijinul pentru Ucraina.”

Omagii au venit și din partea lui Abdel Fattah al-Sissi, președintele Egiptului: „Artizan al păcii între Egipt și Israel, prin acordurile de la Camp David.”

Lula Luiz Inacio da Silva, președintele Braziliei: „Un îndrăgostit al democrației și un apărător al păcii, dedicat drepturilor omului și eradicării bolilor.”

Recunoaștere din partea Americii Latine și Africii

Jose Raul Mulino, președintele Panama: „Transferul canalului Panama sub control panamez a fost posibil datorită lui Jimmy Carter.”

Miguel Diaz-Canel, președintele Cubei: „Cubanezii își vor aminti cu recunoștință eforturile sale pentru îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Cuba.”

Contribuțiile în sănătate și umanitarism

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat activitatea fundației lui Carter, care a contribuit la salvarea a numeroase vieți și la eradicarea unor boli tropicale neglijate.

Eforturile sale în sănătate publică au avut un impact global semnificativ.

Moștenirea lui Jimmy Carter

Jimmy Carter a lăsat o moștenire globală prin angajamentul său față de drepturile omului, democrație și pace.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

De la contribuțiile sale politice până la acțiunile umanitare de după președinție, el a inspirat generații de lideri și cetățeni din întreaga lume.

Omagiile aduse subliniază impactul durabil al vieții și activității sale remarcabile.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:42Crin Antonescu anunță că-și „suspendă” candidatura la prezidențiale din partea PSD-PNL-UDMR: „Vreau sa clarificăm fiecare ce face”
21:15Pentru o caricatură cu Jeff Bezos în genunchi în fața lui Trump cenzurată de Washington Post (deținut de Bezos), caricaturista Ann Telnaes a demisionat
21:05Întreruperi lungi de curent electric în Transnistria după ce Gazprom a decis să nu mai furnizeze gaz Moldovei
20:57Zeci de kilometri de țărm, inclusiv în Crimeea, afectați de miile de tone de păcură scurse din două petroliere rusești naufragiate. S-a decretat stare de urgență
20:53Podul Giurgiu-Ruse, din nou în reparații începând cu 8 ianuarie. Lucrările sunt pe partea bulgară, se va circula pe un singur fir
20:40În nici patru zile din 2025, Rusia a atacat Ucraina cu peste 300 de drone și 20 de rachete, unele balistice. Zelenski insistă că apărarea antiaeriană trebuie consolidată cu sprijin occidental
14:41Mitul Aro nu moare: cinci români cu trei mașini fac o expediție până în cel mai nordic punct al Europei, în Norvegia, pentru a demonstra calitățile mărcii
14:33„Te vom prinde, să nu te îndoieşti. Nu eşti în siguranţă nicăieri” – mesaj primit de un parlamentar german de la o organizație de extremă dreaptă
14:26David Popovici a respins toate ofertele pentru publicitate la jocuri de noroc: Fac din viață un coșmar, am și în familie un exemplu de dependență
14:14Haos politic și social în Coreea de Sud: manifestații și pro, dar și contra președintelui demis, Yoon Suk Yeol, care nu se lasă arestat
14:07Cancelarul Scholz îi amintește lui Elon Musk că extremiștii de dreapta de la AfD, sprijiniți de miliardarul american, au protestat împotriva deschiderii unei fabrici Tesla lângă Berlin
14:01Primul mare asalt rusesc al anului în Ucraina: trupele Moscovei încearcă să înconjoare orașul strategic Pokrovsk pe la sud
13:00Adrian Năstase îl compară pe Georgescu cu Petrache de la Maglavit: „După 100 de ani, este reluată, în formula mistică, tema religioasă”
12:23Guvernul crește cu 15 miliarde de euro plafonul de împrumuturi prin emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”
11:52„Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță