UE încearcă să contracareze sabotajul rusesc. Uniunea Europeană a anunțat luni adoptarea primelor sancțiuni ca răspuns la acțiuni hibride desfășurate pe teritoriul său. Sancțiunile vizează agenți ruși acuzați de destabilizare în statele membre UE, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.
UE încearcă să contracareze sabotajul rusesc
„Aceste acțiuni sunt un răspuns la acțiunile răuvoitoare ale Rusiei și la lipsa sa de respect pentru ordinea internațională bazată pe reguli și legea internațională,” se precizează în document.
Măsuri stricte au fost luate împotriva persoanelor și entităților implicate
Sancțiunile includ înghețarea activelor în UE, interdicția de a călători pe teritoriul Uniunii și interzicerea finanțării de către companii europene.
În total, 16 indivizi și trei entități sunt vizate.
Printre acestea se află unitatea 29155 a GRU, serviciul rus de informații militare, cunoscută pentru implicarea în asasinate externe și atacuri cibernetice.
Operațiuni cibernetice și dezinformare
Mai mulți indivizi sancționați sunt acuzați că au transmis informații clasificate către FSB, serviciul federal de securitate al Rusiei.
În plus, UE acuză Rusia de atacuri cibernetice, sabotaje și campanii de dezinformare, inclusiv în timpul alegerilor europene.
„Europenii sunt vizați de campanii de manipulare digitală, precum Doppelganger, care promovează discursuri proruse,” explică autoritățile UE.
Ingerințele Rusiei în Africa
Pe lista sancțiunilor se află și organizații acuzate de propagandă rusă în Africa, cum ar fi „Grupul panafrican pentru comerț și investiții” și „Inițiativa africană”.
Aceste entități sunt suspectate de diseminarea dezinformării în țări precum Republica Centrafricană și Burkina Faso.
Rusia, acuzată de destabilizare globală
Potrivit documentului există tentative de destabilizare în Europa și SUA
UE menționează campanii care urmăresc destabilizarea societăților europene, inclusiv acțiuni recente precum vandalizarea simbolurilor evreiești în Franța, coordonată de cetățeni moldoveni sub influența agenților ruși.
Aceste atacuri au fost organizate în contextul escaladării conflictelor internaționale, pentru a semăna discordie între comunitățile locale.
Răspuns la agresiunile rusești
Aceste măsuri fac parte dintr-un regim de sancțiuni adoptat în octombrie 2024, distinct de cel impus pentru invazia Ucrainei.
UE și NATO colaborează strâns pentru a contracara tacticile hibride ale Rusiei, vizând atât actori individuali, cât și structuri organizaționale.
Noile sancțiuni subliniază determinarea Europei de a proteja securitatea și stabilitatea regiunii în fața amenințărilor externe.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.