/

Informat.ro, site controlat de Sacha Dragic (Superbet) și sociologul Ștefureac, suspectat de propagandă pro-AUR și Călin Georgescu. Autorii raportului au spus ulterior că a fost o „greșeală”

Propagandă pro-Georgescu pe Facebook și Instagram (sursa: Facebook/Remus Stefureac)

Propagandă pro-Georgescu pe Facebook și Instagram. Meta Platforms Inc., compania care deține Facebook și Instagram, se află în centrul unei controverse legate de amplificarea mesajelor politice și dezinformării în România, potrivit unui raport citat de Bloomberg. Află cum rețelele sociale au fost folosite pentru a influența alegerile prezidențiale și ce implicații are acest fenomen.

Propagandă pro-Georgescu pe Facebook și Instagram

Potrivit raportului Reset Tech și Check First, Meta a permis publicarea a peste 4.100 de reclame politice ce atacau candidata pro-UE Elena Lasconi și susțineau figuri de extremă dreapta, inclusiv Călin Georgescu.

Citește și: Surse politice: datele la care vor fi reluate alegerile prezidențiale

Campania s-a desfășurat pe 25 de pagini de Facebook conectate prin infrastructură comună, indicând un efort organizat.

Cine se află în spatele campaniei?

Nu este clar cine a coordonat această rețea, care a cheltuit până la 264.909 de euro pentru promovarea reclamelor politice.

Totuși, utilizarea infrastructurii comune și promovarea anumitor mesaje politice indică o strategie concertată de influență electorală.

Rolul TikTok și implicarea actorilor statali

Victoria șocantă a lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, ulterior anulat, a stârnit preocupări privind implicarea platformelor de social media.

Deși atenția autorităților române s-a concentrat pe TikTok, raportul indică faptul că și Facebook și Instagram au jucat un rol semnificativ în răspândirea mesajelor polarizante.

Reclamele și tactica de dezinformare

Reclamele controversate îl prezentau pe Georgescu drept un „președinte patriot” și oponent al establishmentului politic, în timp ce Lasconi era caracterizată ca o „marionetă pentru Occident”.

Klaus Iohannis a fost descris ca un „dictator” pentru susținerea Elenei Lasconi, iar George Simion, liderul AUR, era promovat drept un alt susținător al valorilor naționaliste.

Conexiuni și tehnici folosite

Campania a folosit pagini de Facebook și site-uri care mimau portaluri de știri, dar care erau conectate prin adrese IP comune, design identic și infrastructură tehnică centralizată.

Cercetătorii au descoperit aceste detalii prin Ad Library, o platformă Meta ce oferă transparență privind agenții de publicitate.

Decizii fără precedent: anularea alegerilor

În urma acuzațiilor de interferență rusă, instanța supremă din România a anulat pe 6 decembrie primul tur al alegerilor prezidențiale.

Documentele declasificate sugerează că țara a fost ținta unor „atacuri hibride rusești agresive”, deși Moscova a negat orice implicare.

Răspunsul Meta

Meta a refuzat să comenteze raportul, însă Nick Clegg, președintele pentru afaceri globale, a declarat că nu există dovezi de incidente majore pe platformele lor în România.

Totuși, raportul indică că Facebook și Instagram au contribuit la amplificarea dezinformării, alături de TikTok.

Rețele sociale: vector pentru manipulare politică

Popularitatea rețelelor sociale pentru publicitatea politică și dezinformare se datorează posibilității de a targeta precis audiențele.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Deși platformele au implementat măsuri împotriva interferenței electorale, cazurile din România arată că există încă vulnerabilități.

Meta a eliminat în acest an aproximativ 20 de operațiuni de influență sub acoperire la nivel global, majoritatea având legături cu Rusia.

Site-ul informat.ro (Ștefureac & Dragic), pus pe listă, apoi scos

Raportul citat (disponibil integral aici) a menționat, inițial, și site-ul informat.ro ca fiind pe lista celor afiliate propagandei AUR/Călin Georgescu.

Totuși, la câteva ore de la publicarea documentului, autorii raportului au extras informat.ro de pe lista site-urilor periculoase.

„Site-ul informat.ro a fost inclus în mod eronat în raportul nostru inițial ca făcând parte din rețea. În urma unei investigații amănunțite și a comunicării cu echipa lor editorială, putem confirma că site-ul este complet legitim. Ne cerem scuze pentru orice confuzie cauzată.”, au scris autorii studiului într-un update.

Citește și: EXCLUSIV „Umbra” lui George Maior, sociologul Ștefureac (Inscop), și fondatorul Superbet au lansat un agregator de știri în super-anul electoral 2024

Informat.ro este controlat de Strategic Media Team SRL, companie deținută de Remus Ștefureac (20%) și Fundația Dragic (80%).

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

12:13Viitorul Guvern desființează ministerele Familiei și Energiei. Vor fi 16 miniștri, față de 18, dar crește numărul vicepremierilor
11:40Salariile nete din administrația publică au crescut cu aproape 18% într-un an, mult peste rata inflației și cu aproape 50% peste media salariilor din economie
11:35România a intrat în Schengen cu drepturi depline: de la 1 ianuarie 2025, nu vor mai exista controale la frontierele cu state UE
11:25Copii și adolescenți cu mâini și picioare rupte continuă să ajungă în spitale din cauza „provocării Superman” de pe TikTok
10:38EXCLUSIV Cristela Georgescu, legături de afaceri cu „profesorul milionar” Marcel Vulpoi, care ține un curs la ASE girat de SRI. Vulpoi, fost coleg în PNUD cu Călin Georgescu și asociat cu soția șefului Resurselor Umane din BNR
10:38Un an de la ultima cerere de plată depusă de România în cadrul PNRR, care n-a fost aprobată nici azi. Celelalte cereri de plată depuse în decembrie 2023 de alte state, aprobate
21:15Clotilde Armand, reacție vehementă după ce Înalta Curte a decis, definitiv, că fosta primăriță a fost incompatibilă și, ca efect, nu va mai intra în Parlament
21:06Scholz va pierde încrederea Bundestagului cu o săptămână înainte de Crăciun, Germania va avea alegeri anticipate în februarie
20:58Degringoladă politică în Franța, Macron va numi un nou premier după ce Michel Barnier a fost nevoit să demisioneze după numai trei luni
20:51Rusia acuză un nou atac ucrainean cu rachete americane ATACMS asupra teritoriului său. Moscova va răspunde cu racheta hipersonică Oreșnik, cred SUA
20:42Zelenski a criticat discuția telefonică a lui Orban cu Putin: Subminează unitatea europeană și discută despre Ucraina ignorând Ucraina
17:31Trump promite autorizări în regim accelerat tuturor celor care vor investi peste un miliard de dolari în SUA
15:44Televiziunile vor fi considerate companii strategice, care nu pot fi vândute fără acordul Guvernului, deși sunt private. Măsura, luată în Polonia pentru a preîntâmpina dezinformări ca în România și Moldova
15:38Contestația AUR la anularea alegerilor de către CCR, respinsă de Înalta Curte, cum era previzibil
15:30Clotilde Armand, incompatibilă ca primar – verdict definitiv al Înaltei Curți. Armand ar trebui să piardă mandatul de senator