Două cereri de anulare a alegerilor prezidențiale au ajuns la CCR-ul controlat de PSD: ar fi șansa lui Ciolacu să intre în turul II, pe care acum l-a ratat la sub 3.000 de voturi. Potrivit unor surse politice, cererile sunt depuse de Cristian Terheș, candidat independent la președinția României, și Sebastian Popescu – este vorba probabil de un alt candidat independent la președinție. Terheș a luat puțin peste 95.000 de voturi, iar Popescu – 14.683.
Avocata Elenina Nicuț a fost prima care a scris în această dimineață că la CCR sunt două dosare de tip F, „care privesc alegerile prezidențiale”, iar unul dintre ele ar putea fi o cerere de anulare.
La 5 octombrie, CCR a decis să îi interzică Dianei Șoșoacă să candideze.
UPDATE 13.30: Între timp a mai apărut la CCR un dosar legat de aceste alegeri. Toate cele trei dosare înregistrate pe litera f, intre care se afla cele 2 cereri de anulare a alegerilor, se vor judeca maine, 28 noiembrie. Sedinta este programata pentru ora 11.00.
Cereri de anulare a alegerilor au ajuns la CCR-ul controlat de PSD
„În momentul ăsta, domnul candidat Călin Georgescu a trecut de furcile caudine, el a fost validat, nu se mai poate face nimic. În schimb, după ce vin cifrele oficiale de la Biroul Electoral Central, cineva poate sesiza Curtea Constituțională și eu mă aștept să o și facă. Atunci când au decis asta, eu le-am spus să nu organizeze alegerile 3 săptămâni la rând, că ne vom trezi cu alegerile contestate. N-au vrut să asculte.
Curtea Constituțională este obligată să analizeze dosarul alegerilor și pot exista diferite tipuri de soluții pe care le vor dispune judecătorii.
Vă dau un exemplu, dar vă rog să-l luați ca atare: dacă Curtea Constituțională constată nereguli majore se poate anula inclusiv primul tur de scrutin. Este un exemplu și trebuie să reținem că doar Curtea este cea care validează alegerea președintelui României”, a spus Augustin Zegrean, fost președinte al CCR pentru site-ul stiripesurse.ro.
Care este articolul din Constituție în baza căruia CCR poate anula alegerile:
„Art. 52. –
(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.