Președintele PSD Marcel Ciolacu are șanse teoretice în turul II al alegerilor prezidențiale doar dacă se confruntă cu George Simion, liderul AUR, arată o analiză a sociologului Cătălin Stoica, profesor la SNSPA și care are un doctorat la universitatea Stanford. Analiza sa mai arată că Nicolae Ciucă, Elena Lasconi sau Mircea Geoană îl bat pe Ciolacu la un scor zdrobitor, diferența estimată de Stoica fiind de circa 14 procente.
Citește și: Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
În postări anterioare, Cătălin Stoica a explicat că estimările sale sunt făcute pe baza sondajelor existente, cu ajutorul studenților săi.
Ciolacu are șanse în turul II doar dacă se confruntă cu Simion
„Prezint mai jos o serie de scenarii privind scorurile din turul al II-lea. După cum puteți vedea în graficul de mai jos, problema lui Ciolacu pare a fi că șansele sale de a câștiga finala sunt mai mari, TEORETIC, doar dacă se confruntă cu Simion.
Estimările sunt bazate pe rezultatele a 18 sondaje realizate de institutele CURS, INSCOP, SOCIOPOL, Avangarde-INSOMAR, BCS, AtlasIntel, Verifield, CIRA in perioada 10 octombrie -13 noiembrie, 2024. Am construit scenarii bazate pe scorurile din primul tur și niște presupoziții ori estimări conservatoare privind participarea la vot asemanatoare cu cea din primul tur; sunt modelări teoretice. Rezultatele lor pot fi distorsionate de presupozițiile pe care le-am introdus în model cu privire la rata de participare la vot și posibilul transfer de voturi. Pentru alte elemente de distorsiune precum absența datelor privind votul celor din diaspora și multe altele, vezi postarea mea anterioară („ESTIMĂRI ACTUALIZATE ALE SCORURILOR DIN ȚARĂ LA PREZIDENȚIALE”)
Nu va ascund că, atunci când se rulează alte modele bazate pe alte presupoziții privind afinitățile ideologice și rate de participare diferite, există simulări în care Ciolacu poate pierde și în fața lui Simion.
PS: Insist asupra faptului ca aceste simulări sunt făcute înainte de primul tur. Sunt failibile, bazate pe probabilități, cu un anumit grad de incertitudine, ca multe alte modelări statistice”, a scris Stoica.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.