/

Sporurile salariale fără număr din sistemul public sunt abuzive și trebuie reduse la maximum 20%, cer Finanțele

Reducerea sporurile salariale abuzive, cer Finanțele (sursa: Facebook/Ministerul Finanțelor)

Reducerea sporurile salariale abuzive, cer Finanțele. Planul bugetar-structural pe termen mediu (2025-2031) aduce în prim-plan măsuri esențiale pentru reforma salarizării din sectorul public: revizuirea coeficienților de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și limitarea sporurilor.

Planul bugetar-structural

Revizuirea coeficienților de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și limitarea sporurilor sunt principalele măsuri vizate în reforma salarizării din sectorul public, conform Planului bugetar-structural pe termen mediu (2025-2031), publicat de Ministerul Finanțelor.

Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire”

Planul prevede revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru diferite familii ocupaționale din sectorul public, cu scopul de a stabili criterii clare pentru ierarhizarea profesională.

Revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru echitate salarială

Aceste modificări urmăresc reducerea disparităților salariale și asigurarea unei remunerări corecte, în concordanță cu responsabilitățile, experiența și calificările angajaților.

Reforma vizează asigurarea unei compensații adecvate pentru angajații din sectorul public, reducând riscul disputelor și ineficiențelor.

Reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală

O altă măsură este reintroducerea grilelor salariale pentru angajații din administrația locală, atât publici, cât și contractuali.

Aceste grile vor asigura consistență în practicile de remunerare între administrația locală și cea centrală, prevenind fragmentarea și inegalitatea salarială.

Măsura susține echitatea, asigurând că angajații din administrația locală sunt remunerați similar cu cei din administrația centrală.

Reducerea sporurile salariale abuzive, cer Finanțele

Planul include și limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază, pentru a controla inflația salarială și a susține finanțele publice. 

„Limitarea sporurilor reduce, de asemenea, potenţialul de abuz şi asigură că remuneraţia este mai predictibilă şi echitabilă pentru toţi angajaţii.

Aceasta contribuie la sustenabilitatea fiscală, asigurând că cheltuielile salariale din sectorul public rămân gestionabile şi nu pun presiuni asupra bugetelor guvernamentale.

Noul cadru juridic va fi pus în aplicare, în acelaşi timp, pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariţia unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public.

De asemenea reforma sistemului de salarizare în sectorul public va avea în vedere încadrarea în plafoanele de cheltuieli de personal avute în vedere la stabilirea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar pentru perioada de prognoză 2025-2031″, se arată în Planul publicat vineri seara la Ministerul Finanţelor.

Prin această măsură, remunerarea se va baza mai mult pe salariul de bază decât pe sporuri discreționare. 

Limitarea sporurilor reduce potențialul de abuz și asigură o remunerație echitabilă și previzibilă pentru angajați, sprijinind totodată sustenabilitatea fiscală și gestionarea cheltuielilor publice.

Implementarea cadrului juridic unitar

Planul bugetar include măsuri pentru aplicarea unui cadru juridic unitar în toate categoriile profesionale din sectorul public, prevenind noi dezechilibre salariale.

Reforma salarizării se va încadra în plafoanele de cheltuieli stabilite pentru ajustarea deficitului bugetar până în 2031.

Reforma salarizării publice este una dintre măsurile-cheie pentru ajustarea treptată a deficitului bugetar și face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Consultări publice și aprobare din partea Comisiei Europene

Planul a fost supus dezbaterii publice pe 16 octombrie, în cadrul Consiliului Național Tripartit, și în consultări cu reprezentanți ai mediului de afaceri și autorităților publice locale.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Urmează să fie transmis Comisiei Europene, care și-a dat acordul de principiu pentru măsurile incluse, au precizat surse guvernamentale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:21Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău
16:13Cum ajunge un director de colegiu tehnic de căi ferate să fie cel mai bun manager de școală din România
15:28Banca îți poate șterge creditul dacă demonstrezi că nu ai nici o posibilitate să plătești. Cum a reușit asta un român prin intermediul CSALB
15:18Șoșoacă face propagandă pentru BRICS-ul lui Putin și o ceartă pe Ursula von der Leyen că a sancționat diplomatic o întâlnire a premierului sârb cu un ministru rus
15:02Voturi prin corespondență pentru Trump distruse – un video fabricat de o rețea rusească de dezinformare, anunță autoritățile din SUA
14:49Statele UE să renunțe la ora de vară, cer 60 de europarlamentari. Un sondaj arată că 84% dintre europeni susțin demersul
14:33Sinodul BOR regretă că Kievul încă nu recunoaște juridic Biserica Ortodoxă Română din Ucraina
14:22Cum poți verifica „țepele” de Black Friday: sfaturi de la șeful ANPC, care avertizează asupra reducerilor fictive
13:53Ciucă vrea să mute Guvernul, din Piața Victoriei lângă Parlament. „Asta se potrivește cu ideea noastră”, îi răspunde Nicușor Dan
13:07Salariații din România vor plăti cu 50% mai mult impozit statului, avertizează un economist
11:03Sporurile salariale fără număr din sistemul public sunt abuzive și trebuie reduse la maximum 20%, cer Finanțele
10:49Pensiile speciale uriașe și pensionările anticipate ale „specialilor” dezechilibrează bugetul, admite Guvernul
10:30Pragul de taxare pentru microîntreprinderi va scădea la 88.500 de euro de la 500.000 de euro, cât este în prezent
10:21Vor fi eliminate stimulentele fiscale pentru angajații în construcții, anunță Guvernul
10:07Hackeri chinezi, atac la Trump și persoane din anturajul Kamalei Harris prin intermediul unui operator american de telefonie mobilă