/

PSD și AUR ar avea, împreună, majoritate în noul Parlament ca cele mai votate partide, indică un sondaj INSCOP

PSD, AUR, preferate pentru alegerile parlamentare (sursa: Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor)

PSD, AUR, preferate pentru alegerile parlamentare. Potrivit unui sondaj INSCOP realizat între 11 și 18 octombrie, PSD se situează pe primul loc în preferințele de vot pentru alegerile parlamentare, cu 30,2%. Urmează AUR cu 21,4%, PNL cu 13,2% și USR cu 12,7%.

PSD, AUR, preferate pentru alegerile parlamentare

Potrivit cercetării sociologice, la alegerile parlamentare, PSD și AUR se situează pe primele locuri în preferințele alegătorilor. 

Citește și: Gigi Becali acuză cancelaria lui Ciolacu că aștepta șpagă pentru a elibera un ajutor de stat de 13 milioane de euro

Pe ultimele locuri se situează partidul SOS România, care ar obţine 8,1% din voturi, UDMR – 3,7%, REPER – 2,5%, PNCR (Partidul Naţional Conservator Român) – 2,3%, PER – 2,1%, PMP – 1,4%, iar Forţa Dreptei – 0,6%.

De asemenea, 1,3% dintre respondenţi au indicat că ar vota un independent, iar 0,5% alt partid.

În privinţa prezenţei la vot, sondajul arată că 68% dintre cei intervievaţi au declarat că se vor prezenta în mod sigur la vot, iar 10,5% că sigur nu vor merge la vot.

Prezența la vot și estimările pentru turul I

Sondajul indică faptul că 68% dintre cei chestionați au declarat că se vor prezenta în mod sigur la vot, în timp ce 10,5% au afirmat că nu vor participa la alegeri.

Pe baza acestor date, se estimează o prezență de 59,2% în turul I al alegerilor prezidențiale.

Preferințele de vot pentru cei care vin sigur la urne

Raportat la cei care și-au exprimat clar intenția de a vota, 31,4% ar opta pentru PSD, 19,7% pentru AUR, 13% pentru USR și 12,7% pentru PNL. SOS România ar atrage 7,5%, iar UDMR 4,5%. REPER ar obține 3,2%, PNCR 2,3%, iar PER și PMP câte 1,5%.

Forța Dreptei ar înregistra 0,7%, în timp ce 1,3% ar vota pentru un independent și 0,7% pentru alte partide.

Orientări politice generale

Sondajul arată că, pe categorii de orientare politică, 31,8% dintre respondenți ar vota pentru partide cu un profil radical-populist-suveranist (AUR, SOS România, PNCR).

Partidele cu profil de dreapta (PNL, USR, REPER, Forța Dreptei și PMP) ar atrage 30,4% din voturi, în timp ce PSD, cu profil de stânga, ar obține 30,2%. Totodată, 7,6% dintre respondenți ar opta pentru UDMR, PER, candidați independenți sau alte partide.

Veritabil „cutremur politic”

Potrivit directorului INSCOP Research, Remus Ştefureac, „intenţia de vot a românilor pentru alegerile parlamentare ar putea produce un veritabil cutremur politic în condiţiile în care partidele cu profil radical, populist, suveranist (AUR, SOS România, PNCR) obţin un scor cumulat de peste 30%, triplu comparativ cu rezultatele alegerilor de acum patru ani”.

„Modul în care voci din acest curent rezonează cu narativele subversive ale Rusiei ostile spaţiului euroatlantic de libertate, securitate şi dezvoltare ar putea crea dificultăţi sistemice României în cazul unei reprezentări parlamentare hipertrofiate.

Mai mult, rezultatele alegerilor prezidenţiale din primul tur organizat cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare va influenţa masiv mobilizarea votanţilor fideli ai partidelor politice care vor avea candidaţi calificaţi în turul II.

În acest context, intenţia de vot pentru partidele radicale, populiste, suveraniste ar putea creşte pe fondul calificării în finala prezidenţială a principalului său candidat.

Dincolo de estimările actuale, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare sunt marcate de incertitudini cauzate de calendarul electoral şi de problemele legate de prezenţa la urne pe 1 decembrie”, a mai susţinut acesta.

Sondajul INSCOP

Sondajul de opinie INSCOP a fost realizat la comanda cotidianului Libertatea.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Datele au fost culese în perioada 11 – 18 octombrie 2024, prin interviu prin intermediul chestionarului, în metoda CATI (interviuri telefonice).

Volumul eşantionului simplu, stratificat este de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:55La ce tertipuri mai apelează politicienii pentru a numi colegi de partid în funcții. Cazul Alexe de la CJ Iași
20:48Atentat sângeros în Turcia în timp ce Erdogan se afla cu Putin la summit-ul BRICS: patru morți și 14 răniți într-o explozie la TUSAS (Ankara), companie care produce avioane și drone militare
20:40A doua etapă de recalculare a pensiilor, în moarte clinică: angajații Casei de Pensii încă mai lucrează să repare greșelile primei recalculări
20:39Și Olanda impune controale la graniță, dând o nouă lovitură Schengen-ului, după ce Germania a făcut deja același lucru
20:31Prezența secretarului general al ONU la BRICS îl legitimează pe agresorul Putin, spun Estonia și Lituania
20:12De ce și-ar fi asasinat fiica propriul tată, afaceristul din Arad aruncat în aer: urma să fie dezmoștenită
17:44Un antrenor de karate care ar fi fost premiat de agenția Elisabetei Lipă cu 130.000 de euro n-ar fi primit, de fapt, nici un ban – jurnalist
16:44Serialul „El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat” continuă: Becali a fost sunat de Ciolacu și s-au împăcat
15:18PSD și AUR ar avea, împreună, majoritate în noul Parlament ca cele mai votate partide, indică un sondaj INSCOP
14:59Fiica milionarului din Arad ucis în explozia mașinii sale, ridicată de polițiști: suspectă că ar fi comandat atentatul
14:46Francezii s-au săturat de democrație, despre care spun că nu funcționează și își doresc „o forță puternică”
14:36Viktor Orban le cere ungurilor să reziste în fața Bruxellesului cum au făcut-o în fața în 1956 împotriva armatei sovietice
14:26Și gorilele votează: specia cunoscută drept „gorila vestică” ia decizii bazate pe consens în grup în legătură cu destinația deplasărilor pentru hrană
14:22ANALIZĂ 96% dintre băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiţie 
12:07PSD impune impozit suplimentar pentru toate companiile din energie. Consumatorii vor plăti, avertizează un think-tank