Majoritatea francezilor s-a săturat de democrație. Un sondaj realizat de Consiliul Economic, Social și de Mediu (CESE) din Franța a relevat că majoritatea cetățenilor francezi sunt nemulțumiți de funcționarea actuală a democrației în cadrul celei de-a Cincea Republici. Sondajul, efectuat de Ipsos și publicat în ziarul Le Parisien, evidențiază apatia persistenta a populației după alegerile generale recente, care nu au produs un câștigător clar.
Majoritatea francezilor s-a săturat de democrație
Potrivit sondajului, 51% dintre francezi consideră că „numai o forță puternică” poate asigura legea și ordinea în prezent.
Acest rezultat subliniază neîncrederea în actualul sistem democratic și o dorință pentru măsuri mai ferme în gestionarea problemelor interne.
Scepticism față de democrație
În plus, sondajul a arătat că 23% dintre respondenți cred că „democrația nu este cel mai bun sistem politic” disponibil în acest moment.
Aceasta reflectă o creștere a scepticismului față de instituțiile democratice, în contextul unei instabilități politice prelungite și a unor alegeri care nu au oferit o direcție clară pentru viitorul Franței.
Rolul lui Macron
Președintele Emmanuel Macron a luat decizia de a dizolva parlamentul și de a organiza noi alegeri în iunie și iulie, însă aceste alegeri nu au adus stabilitatea dorită.
Partidul său centrist a pierdut controlul asupra puterii, iar Adunarea Națională (RN), condusă de Marine Le Pen, a câștigat cele mai multe voturi în primul tur.
Totuși, coaliția extinsă de stânga, „Noul Front Popular”, a câștigat în turul al doilea, fără a obține însă o majoritate clară.
Noul premier și tensiunile politice
În septembrie, președintele Macron l-a numit pe Michel Barnier, din tabăra republicanilor conservatori (LR), ca nou prim-ministru, chiar dacă partidul său a obținut mai puține voturi decât extrema dreaptă și extrema stângă.
Noua conducere s-a confruntat rapid cu provocări politice, inclusiv criticile partidului de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen față de bugetul propus de Barnier.
Sprijinul tacit al extremei drepte
Pentru a-și asigura supraviețuirea în fața unui potențial vot de neîncredere, guvernul lui Michel Barnier are nevoie de sprijinul tacit al partidului lui Marine Le Pen.
Această situație reflectă echilibrul fragil din peisajul politic francez, unde nicio tabără nu reușește să obțină o majoritate clară, iar susținerea opozanților devine esențială pentru stabilitatea guvernamentală.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.