China, principala piață pentru gazele rusești. China este pe cale să devină cea mai mare piață pentru gazele naturale rusești transportate prin conducte, depășind Europa în acest an. Această schimbare vine după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat limitarea livrărilor de gaze rusești către Europa.
China, principala piață pentru gazele rusești
Grupul rus Gazprom a exportat 23,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale către China în primele nouă luni ale anului, înregistrând o creștere de aproape 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș
Această creștere este bazată pe datele Administrației Vamale Chineze și estimările Ministerului rus al Economiei.
În comparație, Gazprom a livrat către clienții din Europa 22,5 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă, prin conductele din Ucraina și gazoductul TurkStream.
Conducta Power of Siberia și acordurile suplimentare
Gazprom a intensificat treptat livrările de gaze către China prin conducta Power of Siberia, inaugurată la sfârșitul anului 2019, care are o capacitate de 38 de miliarde de metri cubi pe an.
Anul trecut, Gazprom și China National Petroleum Corp. au încheiat un acord pentru livrări suplimentare, accelerând creșterea volumelor până la capacitatea maximă contractată, care inițial era planificată pentru 2025.
Creșterea cererii de gaze din partea economiei chineze
Creșterea exporturilor de gaze către China este susținută de cererea ridicată din partea economiei asiatice.
Agenția Internațională a Energiei (IEA) estimează că consumul total de gaze al Chinei va crește cu 8% în acest an, impulsionat de sectorul industrial, producția de energie electrică, utilizatorii rezidențiali și comerciali, precum și sectorul transporturilor.
Gazprom, jucător important în Europa
Deși multe țări europene au găsit alternative la gazele rusești, Gazprom continuă să fie un furnizor important pentru anumite țări membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Ungaria, Austria și Slovacia.
În primele nouă luni ale acestui an, livrările de gaze rusești prin conducte către Europa au crescut cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Viitorul livrărilor de gaze rusești către Europa
Livrările de gaze rusești către Europa ar putea scădea și mai mult, deoarece acordul de tranzit al gazelor prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an.
Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va permite Rusiei să profite de pe urma tranzitului de gaze prin conductele ucrainene.
În prezent, se negociază noi soluții pentru tranzitul gazelor, inclusiv opțiuni care implică Azerbaidjanul, însă un acord final nu a fost încă încheiat.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.