Ambasadorul rus aduce acuzații Marii Britanii. Ambasadorul rus a acuzat Marea Britanie de implicare în războiul din Ucraina.
Ambasadorul rus aduce acuzații Marii Britanii
Andrei Kelin, ambasadorul Moscovei la Londra, a acuzat Marea Britanie de implicare directă în războiul împotriva Rusiei prin furnizarea de arme către Ucraina.
Conform declarațiilor sale, acest sprijin militar echivalează cu un „război proxy”, în care guvernul britanic contribuie la uciderea soldaților și civililor ruși prin intermediul ucrainenilor.
Contextul: planul de victorie propus de Zelenski
Aceste afirmații au fost făcute în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a prezentat liderilor internaționali un plan de victorie menit să pună capăt conflictului.
Comunitatea internațională condamnă invazia rusă ca fiind ilegală, iar Ucraina caută sprijin pentru a continua rezistența împotriva agresiunii ruse.
Acuzații de „agresiune” și apeluri la negocieri
Kelin a subliniat că, în opinia Moscovei, Marea Britanie duce un „război agresiv” prin sprijinirea militară a Ucrainei.
De asemenea, el l-a descris pe Zelenski drept „disperat” și a sugerat că liderul ucrainean ar trebui să înceapă negocieri cu Rusia, afirmând că Ucraina pierde atât teren, cât și avantajul în conflict.
Londra își reafirmă sprijinul pentru Ucraina
Pe de altă parte, Marea Britanie și-a reiterat sprijinul pentru Ucraina. Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a subliniat importanța intensificării ajutorului pentru Ucraina, afirmând că apărarea Europei începe în Ucraina.
Healey a menționat că Ucraina luptă pentru aceleași valori și libertăți pe care le apără și Regatul Unit și a promis sprijinul Londrei atât timp cât va fi necesar.
Discuții despre utilizarea rachetelor Storm Shadow
Presiunea crește asupra Marii Britanii pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachete Storm Shadow împotriva țintelor din Rusia.
În cadrul unei întâlniri tripartite la Downing Street, la care au participat premierul britanic, președintele ucrainean și secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a discutat despre starea conflictului și utilizarea armamentului occidental.
Rutte a precizat că nu există obstacole legale care să împiedice folosirea armelor furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia, dar deciziile depind de fiecare stat în parte.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.