/

Moldova votează să intre în UE. Miza este numărul de votanți: un milion de moldoveni locuiesc în diaspora

Moldovenii vor în UE, spun sondajele (sursa: Facebook/Maia Sandu)

Moldovenii vor în UE, spun sondajele. Pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, în Republica Moldova va avea loc referendumul republican constituțional. Cetățenii sunt chemați să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Miza este numărul de votanți.

Proiectul de modificare a Constituției

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat pe 16 mai 2024 proiectul privind organizarea referendumului. Acest proiect prevede completarea Constituției cu două alineate noi care reconfirmă identitatea europeană a poporului și caracterul ireversibil al parcursului european.

Citește și: FOTO Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR

De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană devine un obiectiv strategic al țării. Documentul introduce un nou titlu în Constituție, „Integrarea în Uniunea Europeană”, și stabilește că aderarea la tratatele UE se va realiza prin lege organică, având prioritate față de legile interne.

Inițiativa și susținerea politică

Referendumul a fost organizat la inițiativa președintei Maia Sandu, fiind susținut de 46 de deputați ai Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS).

Proiectul de revizuire a Constituției a fost avizat de Curtea Constituțională pe 16 aprilie 2024, iar inițiativa a fost anunțată pentru prima dată de președintele Maia Sandu în decembrie 2023.

Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost demarate de Consiliul European la 14-15 decembrie 2023.

Participanți și pozițiile lor

La referendum s-au înscris 15 participanți, dintre care 14 partide politice și un bloc electoral format din trei partide.

Dintre aceștia, doar două partide susțin opțiunea „NU” – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Renaștere”.

Un partid a fost exclus din cursă pentru nereguli legate de finanțare, în timp ce două cereri de înregistrare au fost respinse de Comisia Electorală Centrală.

Alte două formațiuni politice, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), au anunțat că vor boicota referendumul.

Susținătorii opțiunii „DA”

Opțiunea „DA” este susținută de mai multe formațiuni politice.

Printre acestea se numără Partidul Verde Ecologist, Mișcarea „Respect Moldova”, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Blocul electoral „Împreună”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Mișcarea Alternativa Națională, Partidul „Democrația Acasă”, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul „NOI”, Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”, Partidul Social Democrat European și Partidul „Voința Poporului”.

Moldovenii vor în UE, spun sondajele

Pentru ca referendumul să fie considerat valabil, este necesar ca la vot să participe cel puțin o treime din alegătorii înscriși pe listele electorale.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Întrebarea nu e dacă la referendum moldovenii votează pentru UE, asta e destul de clar din sondaje: 2 din 3 vor în UE.

Întrebarea crucială e dacă se face pragul de participare la referendum pentru a fi validat.

Acesta e 33%, dar dintr-o ciudăţenie a legii se calculează pe o listă de 2.7 milioane votanţi, din care cel puţin vreun milion nu sunt prezenţi în ţară.

Cu alte cuvinte, pentru pragul teoretic de 33% trebuie să voteze vreo 55% din cei real prezenţi”, arată Sorin Ioniță, membru al think tank-ului Expert Forum.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:49Cathedral Plaza poate fi demolată, a decis Curtea de Apel București. Cine ar trebui să plătească prețul enorm al demolării, între cinci și opt milioane de euro
14:40Trump salută uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar: „Bibi (Netanyahu) a decis să facă ceea ce trebuia să facă”
14:26Nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: 95 de soldați din fiecare tabără, eliberați. Negocierile au fost mediate de Emiratele Arabe Unite
14:17Ministrul de Interne ucrainean, la București. Ministrul Predoiu a insistat că România va fi parte din procesul de reconstrucție al Ucrainei
14:07Atac cu drone care a durat peste trei ore la Kiev. Rusia a folosit și bombe și rachete în alte regiuni
14:00Franța acceptă ca Ucraina să intre în NATO și este de acord ca o invitație să fie trimisă chiar acum, spune ministrul de Externe de la Paris
12:42Navă ultraperformantă, specializată în instalarea cablurilor submarine, construită la Tulcea
12:02Sorina Docuz, cu care Ciolacu a spus că are o relație „normală”, a fost mutată în complexul de lux Stejarii, deținut de Țiriac – jurnalist
11:35Rusia nu va permite Ucrainei să dețină arme nucleare, susține Putin după declarația lui Zelenski de la Bruxelles
11:22Ucraina, stoarsă psihic de război, crede ministrul polonez al Apărării. Acesta este sceptic în legătură cu „planul de victorie” al lui Zelenski
11:14Cuba a rămas în întuneric: guvernul nu mai reușește să achiziționeze combustibil pentru centrale din cauza embargoului american întărit recent
11:06Locuința lui Netanyahu, vizată de trei drone lansate din Liban, una a explodat în apropierea imobilului
11:00Moldova votează să intre în UE. Miza este numărul de votanți: un milion de moldoveni locuiesc în diaspora
10:46Al doilea OZN pentru care MApN ridică patru avioane de luptă, dar piloții nu au văzut nimic. Potrivit datelor radar, obiectul a venit dinspre Marea Neagră
18:39ANALIZĂ Cele mai ieftine bilete de avion pot fi rezervate sâmbăta şi duminica; zborurile cu escală au preţ mai mic