/

Moldova votează să intre în UE. Miza este numărul de votanți: un milion de moldoveni locuiesc în diaspora

Moldovenii vor în UE, spun sondajele (sursa: Facebook/Maia Sandu)

Moldovenii vor în UE, spun sondajele. Pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, în Republica Moldova va avea loc referendumul republican constituțional. Cetățenii sunt chemați să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Miza este numărul de votanți.

Proiectul de modificare a Constituției

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat pe 16 mai 2024 proiectul privind organizarea referendumului. Acest proiect prevede completarea Constituției cu două alineate noi care reconfirmă identitatea europeană a poporului și caracterul ireversibil al parcursului european.

Citește și: FOTO Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR

De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană devine un obiectiv strategic al țării. Documentul introduce un nou titlu în Constituție, „Integrarea în Uniunea Europeană”, și stabilește că aderarea la tratatele UE se va realiza prin lege organică, având prioritate față de legile interne.

Inițiativa și susținerea politică

Referendumul a fost organizat la inițiativa președintei Maia Sandu, fiind susținut de 46 de deputați ai Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS).

Proiectul de revizuire a Constituției a fost avizat de Curtea Constituțională pe 16 aprilie 2024, iar inițiativa a fost anunțată pentru prima dată de președintele Maia Sandu în decembrie 2023.

Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost demarate de Consiliul European la 14-15 decembrie 2023.

Participanți și pozițiile lor

La referendum s-au înscris 15 participanți, dintre care 14 partide politice și un bloc electoral format din trei partide.

Dintre aceștia, doar două partide susțin opțiunea „NU” – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Renaștere”.

Un partid a fost exclus din cursă pentru nereguli legate de finanțare, în timp ce două cereri de înregistrare au fost respinse de Comisia Electorală Centrală.

Alte două formațiuni politice, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), au anunțat că vor boicota referendumul.

Susținătorii opțiunii „DA”

Opțiunea „DA” este susținută de mai multe formațiuni politice.

Printre acestea se numără Partidul Verde Ecologist, Mișcarea „Respect Moldova”, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Blocul electoral „Împreună”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Mișcarea Alternativa Națională, Partidul „Democrația Acasă”, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul „NOI”, Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”, Partidul Social Democrat European și Partidul „Voința Poporului”.

Moldovenii vor în UE, spun sondajele

Pentru ca referendumul să fie considerat valabil, este necesar ca la vot să participe cel puțin o treime din alegătorii înscriși pe listele electorale.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Întrebarea nu e dacă la referendum moldovenii votează pentru UE, asta e destul de clar din sondaje: 2 din 3 vor în UE.

Întrebarea crucială e dacă se face pragul de participare la referendum pentru a fi validat.

Acesta e 33%, dar dintr-o ciudăţenie a legii se calculează pe o listă de 2.7 milioane votanţi, din care cel puţin vreun milion nu sunt prezenţi în ţară.

Cu alte cuvinte, pentru pragul teoretic de 33% trebuie să voteze vreo 55% din cei real prezenţi”, arată Sorin Ioniță, membru al think tank-ului Expert Forum.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

08:22FIV, procedura din ce în ce mai frecventă la care se apelează în România pentru a aduce pe lume un copil
23:33Câți angajați are statul român: 1.266.808 în luna septembrie. Cei mai mulți, la Educație, Interne, Apărare, Finanțe și Sănătate
21:24Se acutizează criza politică în Germania, alegeri anticipate sunt cerute insistent, guvernul Scholz nu mai are majoritate
21:16Israelul își îndeamnă cetățenii să nu meargă la Paris pentru meciul Franța-Israel din motive de securitate, deși pe stadion va fi chiar președintele Macron
21:09Netanyahu a admis că Israelul a pus la cale atentatul pagerelor și explică de ce l-a demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant: S-a opus eliminării liderului Hezbollah
19:05Majoritatea comunelor din județul Tulcea sunt în faliment: „Poate sunt două, trei primării care stau în picioare”, spune președintele CJ
18:16Profesor de la o școală din București, amenințat de un părinte că fiul său ar putea aduce o armă de foc în clasă: „Extermină-l pe acest profesor!”
17:55EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu
17:09Ciucă nu are nici o îndoială că va ajunge în turul al doilea: PNL este cea mai puternică formațiune de centru-dreapta, avem 1.146 de primari
17:00Inelele de logodnă trebuie înapoiate dacă nu se ajunge la căsătorie, a decis Curtea Supremă din Massachusetts într-un caz în care bijuteria disputată valora 70.000 de dolari
16:44Ministrul francez de Externe sugerează că Elon Musk ar putea aplica în administrația americană regulile de la Twitter: Democrația este o comoară fragilă
16:30Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani va intra în circulație pe ruta București – Brașov
16:21După Germania (VW), și Franța anunță mii de concedieri. Printre companiile cu probleme, Auchan și Michelin
16:11Trump, lăudat de Kremlin: A spus că vrea pace în Ucraina, nu înfrângerea Rusiei, ca actuala administrație de la Washington (Peskov)
12:32În fiefurile PSD Teleorman, Vaslui și Dâmbovița, circa jumătate din oamenii care pot munci nu au o slujbă – presă