Compania lui Elon Musk, Space X, a efectuat un test unic în România, împreună cu ministerul Apărării și Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant
Este primul test în condiţii reale pentru a demonstra că sistemele de sateliţi non-geostaţionari (NGSO) ai reţelei Starlink pot funcţiona fără a interfera cu reţelele de sateliţi geostaţionari (GSO).
Practic, este vorba de reviziuirea unor reglementări vechi de 25 de ani.
Compania lui Musk a efectuat un test unic în România
„ANCOM, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX, a decis să-şi ofere contribuţia la studiile epfd în curs de desfăşurare prin intermediul unei campanii de testare în condiţii reale, pentru a demonstra protecţia reţelelor GSO în condiţiile unor limite mai relaxate pentru NGSO. Premergător testului, România a analizat istoria modului în care au fost stabilite limitele epfd în urmă cu 25 de ani.
La acea vreme, administraţiile au convenit asupra unui criteriu de protecţie agregat de 10% pentru «creşterea indisponibilităţii» legăturilor GSO. A fost introdus conceptul de «măşti epfd» artificiale”, explică un comunicat al ANCOM.
Yes, we can confirm it! https://t.co/Ertiu5x7Yw Romania 🇷🇴 is the first and only country in the world to conduct studies of how to reform EPFD rules, together with @SpaceX, @Starlink & @MApNRomania. At stake is the global competitiveness in the new space economy and the future of… pic.twitter.com/aabftVD3JF
— Pavel Popescu (@tweetescu) October 2, 2024
Conform ANCOM, testul va simula o creştere potenţială de opt ori a capacităţii reţelei Starlink în zona de testare faţă de limitele actuale. Rezultatele testului vor fi prezentate în cadrul reuniunilor Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (UIT)
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.