/

Prima femeie aleasă președinte în Mexic a depus jurământul. Claudia Sheinbaum este de formație fizician și a fost primar al Ciudad de Mexico

Sheinbaum, prima femeie preşedinte a Mexicului (sursa: Facebook/Claudia Sheinbaum Pardo)

Sheinbaum, prima femeie preşedinte a Mexicului. Claudia Sheinbaum, prima femeie preşedinte a Mexicului, cea mai mare ţară hispanofonă din lume, a depus marţi jurământul pentru un mandat de şase ani în care fosta primăriţă a capitalei Ciudad de Mexico va trebui să se confrunte cu flagelul violenţei legate de droguri.

Sheinbaum, prima femeie preşedinte a Mexicului

„Sunt mamă, bunică, om de ştiinţă şi credincioasă iar, de astăzi, prin voinţa poporului mexican, preşedintă”, a declarat Claudia Sheinbaum, în vârstă de 62 de ani, devenind astfel preşedinta unei ţări cu o populaţie de 129 de milioane de locuitori.

Citește și: EXCLUSIV Avere de polițist de provincie: două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne. Explicația DNA: afaceri ilegale prin interpuși cu bani UE

„Nu am reuşit eu singură, noi toate am reuşit”, a adăugat nouă preşedintă, de formaţie fizician, într-un omagiu adus femeilor celebre sau anonime ale Mexicului la depunerea jurământului în faţa deputaţilor şi senatorilor adunaţi în Congres.

În luna iunie, Claudia Sheinbaum a câştigat alegerile prezidenţiale cu aproape 60% din voturi sub umbrela partidului de stânga aflat la guvernare, Mişcarea de Regenerare Naţională (MORENA) şi a aliaţilor săi. Cu aproape 36 de milioane de voturi, ea a obţinut cel mai bun vot din istoria ţării, susţinută de popularitatea preşedintelui în exerciţiu.

MORENA şi aliaţii săi au o majoritate calificată în Parlament, care le permite să modifice Constituţia fără opoziţie.

„Săracii mai întâi” sau chiar „austeritatea republicană”, preşedinta Sheinbaum şi-a împărţit programul în zece principii, bazate pe bilanţul predecesorului ei.

Lupta contra drogurilor

În discursul pronunţat cu ocazia învestiturii, ea a repetat metoda pe care o consideră eficientă în gestionarea problemei explozive a securităţii şi a luptei împotriva violenţei legate de droguri: mai multe informaţii şi investigaţii, „întărirea Gărzii Naţionale”, mai multă coordonare între autorităţi, zero impunitate.

În Mexic s-au înregistrat peste 400.000 de morţi şi aproximativ 100.000 de dispăruţi de când fostul preşedinte Felipe Calderon a implicat armata în combaterea cartelurilor de droguri în decembrie 2006, ce a avut drept efect înmulţirea numărului grupărilor mafiote armate.

Garda Naţională va trece sub controlul Ministerului Apărării, potrivit unei legi promulgate luni de preşedintele în exerciţiu.

„Suntem îngrijoraţi de rolul tot mai mare al armatei în securitatea publică”, a declarat Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului într-un comunicat.

„Autorităţile ar trebui să îşi dubleze cu adevărat eforturile pentru a aborda problema celor dispăruţi în Mexic”, adaugă organismul ONU, salutând alegerea unei femei în fruntea Mexicului.

„Guvernul nostru va garanta toate libertăţile”, a asigurat Claudia Sheinbaum, adăugând că „mint cei care spun că va fi autoritarism”.

„Aveţi certitudinea că investiţiile acţionarilor naţionali şi străini vor fi în siguranţă în ţara noastră”, a insistat ea.

Reforma judiciară, supusă controverselor

Claudia Sheinbaum preia puterea în mijlocul unei controverse provocate de o reformă a puterii judiciare aprobată şi promulgată de predecesorul său.

Caz aproape unic în lume, această reformă prevede alegerea judecătorilor prin vot popular începând din iunie 2025.

În acest context, Statele Unite sunt preocupate de securitatea juridică a investiţiilor sale private.

Mexicul şi SUA „împărtăşesc legături politice, economice şi culturale profunde”, a subliniat preşedintele american Joe Biden într-un mesaj transmis cu ocazia învestirii Claudei Sheinbaum.

Relațiile cu SUA

SUA „s-au angajat să continue să lucreze cu Mexicul”, a adăugat liderul de la Casa Albă, salutând faptul că soţia sa, Jill Biden, se află în fruntea delegaţiei americane prezente în Mexic la ceremonia de învestitură.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

După discursul în faţa Congresului, preşedinta Sheinaum şi-a primit oaspeţii la prânz la Palatul Naţional, sediul preşedinţiei.

Printre oaspeţi s-au numărat preşedintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva, preşedintele columbian Gustavo Petro şi preşedintele chilian Gabriel Boric.

Într-un al doilea discurs pronunţat în aceeaşi zi, Claudia Sheinbaum şi-a prezentat programul în 100 de puncte.

Fosta primăriţă preia ştafeta preşedinţiei de de la mentorul său, Andres Manuel Lopez Obrador, care părăseşte puterea cu o popularitate de peste 70%.

Uragane, securitate, economie, relaţia cu SUA sunt problemele fierbinţi care o aşteaptă imediat după festivităţi.

Claudia Sheinbaum se va deplasa miercuri la Acapulco pentru a „face o evaluare” a pagubelor cauzate de uraganul John, care a lăsat în urmă 15 morţi în ţară, a amintit ea în discursul de învestitură.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:43Compania lui Elon Musk, Space X, a efectuat un test unic în România, împreună cu ministerul Apărării și ANCOM
17:12Un deputat PNL le cere lui Dan Voiculescu și trustului Intact să oprească amenințările și șantajul mediatic la adresa conducerii PNL
16:37Victorie muncită pentru Halep la primul meci după patru luni: a învins-o în trei seturi pe Rodionova la Hong Kong
16:28Importul cărnii de pui și al ouălor din Ucraina ar trebui interzis, spun crescătorii români. Aceștia se tem de faliment și sugerează că produsele ucrainene ar prezenta riscuri pentru sănătate
16:14Polițele RCA sunt plafonate pentru că e an electoral și se vrea liniște cu orice preț, dar decontarea va veni la anul, spune Virgil Șoncutean (Allianz-Țiriac)
16:07Secretarul general al ONU, declarat persona non grata în Israel, acuzat că nu a condamnat atacul iranian cu rachete
16:02Nicușor Dan insistă că nu va elibera autorizația pentru planșeul Unirii în lipsa avizelor: Nu e un moft, așa cere legea și poți avea mari probleme în practică
15:55Guvernul dă 26 de milioane de lei pe două clădiri (una la Roma, alta la Paris) care să fie folosite de Biserica Ortodoxă Română
14:35Tribunalul Bucureşti a validat al doilea mandat de primar general câştigat de Nicuşor Dan
12:04VIDEO Viitorul parlamentar AUR Gigi Becali se chinuie cu o scădere de clasa a doua: cât face 36-8?
11:23După un an de guvernare Ciolacu, peste două treimi dintre antreprenori cred că situația economiei s-a înrăutățit – INSCOP
10:28Ciolacu și Ciucă intră în turul al doilea al prezidențialelor, arată un nou sondaj (BCS). Ciucă poate apăra cel mai bine țara de agresiuni externe, consideră cei intervievați
10:27Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant
10:11Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate de Moscova în moduri ingenioase cu ajutorul unor terțe țări care ajută mașina de război rusească
10:03Energia este mai scumpă în Europa de est decât în vest, reclamă ministrul Burduja, care cere UE mecanisme de corecție