/

Israel – Hezbollah, un conflict dur care durează de 42 de ani. Liderul Nasrallah conducea gruparea teroristă din 1992

Conflictul Israel – Hezbollah, 42 de ani (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)

Conflictul Israel – Hezbollah, 42 de ani. Hezbollah, mişcarea şiită libaneză Hezbollah al cărei lider Hassan Nasrallah a fost ucis vineri într-un atac israelian, a fost creată ca organizaţie paramilitară, iar acum deţine o putere semnificativă în Liban, unde funcţionează atât ca partid politic şiit, cât şi ca grup militant.

Se opune Israelului şi puterilor occidentale care operează în Orientul Mijlociu şi funcţionează ca un mandatar al Iranului, cel mai mare susţinător al său. Organizaţia e considerată ca o mişcare de rezistenţă legitimă de o parte a lumii arabe şi musulmane. Mai multe ţări o considerată organizaţie teroristă.

Conflictul Israel – Hezbollah, 42 de ani

Israelul şi Hezbollah sunt angajate într-un conflict dur de decenii.

Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit

– 1982, Israelul invadează Libanul, se naşte Hezbollah –

În 1982 Israelul invadează Libanul cu scopul declarat de a distruge Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Hezbollah, „Partidul lui Dumnezeu”, a luat naştere în urma invaziei Israelului în Liban. Din valea Bekaa (est), militanţii săi şiiţi erau sprijiniţi de Gardienii Revoluţiei iranieni.

Mişcarea, care a ieşit din semi-clandestinitate în 1985, s-a impus rapid, împreună cu aripa sa armată, Rezistenţa islamică din Liban, ca vârf de lance al luptei împotriva Israelului.

Aceasta şi-a intensificat operaţiunile – atentate sinucigaşe cu maşini capcană, atacuri cu valuri umane – împotriva armatei israeliene, care ocupa atunci o mie de km2 în sudul Libanului, şi a Armatei Libanului de Sud (SLA), susţinută de Israel.

În 1992, Nasrallah preia conducerea mişcării

În februarie 1992, Israelul îl ucide pe secretarul general al Hezbollah, şeicul Abbas Moussaoui, într-un raid cu elicoptere.

Hassan Nasrallah, care i-a succedat, a primit botezul focului un an mai târziu, când miliţia sa, singura care nu a depus armele la sfârşitul războiului civil libanez (1975-1990), a rezistat unei operaţiuni israeliene de amploare, numită „S-a făcut dreptate”.

Cel care avea să transforme Hezbollah într-o forţă politică de luat în seamă şi care, la moartea sa, avea să fie considerat cel mai puternic om din Liban, a început să îşi consolideze statutul.

Eşecul unei alte operaţiuni israeliene în 1996 va contribui la consolidarea acestuia.

Ofensiva „Strugurii mâniei”

La 11 aprilie 1996, armata israeliană a lansat operaţiunea „Strugurii mâniei”, o campanie de raiduri masive menite să distrugă potenţialul militar al Hezbollah şi să oprească lansarea de rachete în nordul Israelului.

În 17 zile, au fost efectuate aproximativ 600 de raiduri, au fost trase 23 000 de obuze, au fost ucise 175 de persoane, majoritatea civili, şi peste 300 000 de refugiaţi s-au aflat pe drumuri.

După carnagiul din Qana, unde armata israeliană a bombardat o tabără ONU care adăpostea civili aflaţi în căutare de refugiu, apelurile internaţionale pentru o încetare a focului s-au înmulţit.

Un acord a fost semnat la 26 aprilie între Israel şi Hezbollah, punând capăt operaţiunii.

Retragerea Israelului din Liban

Armata israeliană s-a retras din sudul Libanului în mai 2000, după 22 de ani de ocupaţie. Scopul retragerii din această aşa-zisă zonă de „securitate” a fost acela de a scoate ţara dintr-o mlaştină care o costase o mie de oameni.

Nasrallah va rămâne în istorie drept artizanul acestei retrageri, deoarece războiul de uzură al Hezbollah a fost responsabil de majoritatea atentatelor care au întărit în rândul populaţiei israeliene mişcarea în favoarea retragerii.

Această presiune a determinat, de asemenea, guvernul israelian să accepte, în 1998, o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o retragere „imediată” din Liban.

Ofensiva din 2006

În 2006, mişcarea pro-iraniană a declanşat un război cu Israelul după răpirea a doi soldaţi israelieni la frontiera dintre cele două ţări, susţinând că doreşte să îi schimbe cu prizonieri din Israel, care a răspuns printr-o vastă ofensivă.

Confruntarea din iulie-august s-a soldat cu peste 1 200 de morţi în Liban, majoritatea civili, şi 160 în Israel, majoritatea soldaţi.

Cu toate acestea, Israelul nu a reuşit să neutralizeze Hezbollah, care părea să fie în poziţia de învingător.

Noul front

Hezbollah a deschis un nou front împotriva Israelului de la începutul războiului din Gaza, declanşat de atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023 al aliatului său palestinian Hamas.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

După un an de schimburi de focuri transfrontaliere cu gruparea libaneză, armata israeliană a lansat lunea trecută o campanie de bombardamente violentă şi mortală împotriva Hezbollah.

Israelul, care susţine că acţionează pentru a opri tirurile spre nordul teritoriului său, afirmă că a ucis „majoritatea” liderilor de rang înalt ai Hezbollah în ultimele luni. Hassan Nasrallah a murit vineri într-un atac care a distrus mai multe clădiri din suburbiile sudice ale Beirutului

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:38George Simion are două obiective: Becali, pe lista AUR de parlamentare și protocol electoral cu USR
20:29Singurul premier al României fără bacalaureat s-a visat student pentru o oră: Ciolacu a vizitat un cămin din Regie
20:2098 de școli din județul Galați, închise cel puțin luni. Nu se vor face ore nici online
20:15Papa Francisc, critici la adresa Israelului care elimină lideri Hezbollah pe bandă rulantă: Apărarea disproporționată este imorală
20:09A reapărut Ion Iliescu, care consideră că românii nu mai merg la vot pentru că politicienii sunt „o elită căreia masele îi repugnă și invers”
19:56BREAKING Extrema dreaptă a câștigat alegerile în Austria, cancelarul Nehammer se recunoaște învins. Urmează o perioadă tulbure la Viena
19:38„Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există”, e un „episod mai consistent de ploi torențiale”, spune un universitar. Riscul: decredibilizarea meteorologiei ca știință
17:31Autoritățile întrețin o isterie totală în București pentru o banală ploaie de toamnă
17:07Din ce în ce mai multe infracțiuni înregistrate de Poliție, din ce în ce mai puține condamnări în instanță. Care sunt județele cu cei mai milostivi judecători
16:47Noua lege a pensiilor a introdus și restricții pentru recalculare: cererea se poate depune doar o dată pe an
16:05Încă un lider Hezbollah a fost eliminat de Israel. Forţele de apărare israeliene au anunțat uciderea comandantului Unităţii de securitate preventivă a Hezbollah 
15:53Vor fi școli închise dacă situația meteo o va impune, spune ministrul Educației
15:46Fenomen meteo soldat cu 63 de morți: uraganul Helene a făcut prăpăd în zece state americane
15:39Israel – Hezbollah, un conflict dur care durează de 42 de ani. Liderul Nasrallah conducea gruparea teroristă din 1992
15:31Papa s-a întâlnit cu 17 victime agresate sexual de clerici catolici în Belgia: Răul nu poate fi ascuns, agresorii trebuie judecați