/

Arsenalul nuclear al Rusiei ar putea fi supraestimat. Testul eșuat de rachete Satan II ridică semne de întrebare asupra amenințărilor nucleare ale Kremlinului

Starea arsenalului nuclear al Rusiei, supraestimată (sursa: 112 Ukraine)

Starea arsenalului nuclear al Rusiei, supraestimată. Testul eșuat de rachete Satan II ridică întrebări cu privire la arsenalul nuclear al Rusiei.

Starea arsenalului nuclear al Rusiei, supraestimată

Potrivit unei recente analize a Institutului Robert Lansing, testul eșuat al rachetei balistice intercontinentale (ICBM) a Rusiei „Sarmat” (cunoscut și sub numele de Satan II) din luna septembrie, confirmă evaluările anterioare conform cărora starea arsenalului nuclear al Rusiei ar putea fi supraestimată.

Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?”

Lansarea eșuată, care a dus la distrugerea rachetei și a silozului acesteia, ridică și semne de întrebare cu privire la amenințările Kremlinului față de Occident și răspunsul său mut la recentele incursiuni militare ale Ucrainei pe teritoriul rus. 

În lumina acestor evoluții, revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei pare mai degrabă o operațiune psihologică menită să umfle amenințarea nucleară percepută de la Moscova și să descurajeze sprijinul occidental pentru utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei.

Amenințările nucleare ale Moscovei, presiune pe Occident

Manevra Moscovei a exercitat presiuni asupra factorilor de decizie din Occident, blocând autorizarea unor astfel de capabilități pe rază lungă pentru Kiev. 

Acest lucru a determinat, de asemenea, cercurile de informații din Occident să exagereze probabilitatea unui răspuns nuclear rusesc – un scenariu care pare mai puțin credibil. 

În timp ce Rusia a demonstrat că este pregătită pentru operațiuni de sabotaj în Europa și subversie politică, se consideră că disponibilitatea sa de a folosi arme nucleare împotriva țărilor NATO este minimă.

Eșecul testului a întârziat dezvoltarea programului Sarmat, lăsând Rusia fără o rachetă importantă, complet operațională. 

Generația anterioară de ICBN, cum ar fi „Voevoda”, s-a confruntat cu probleme tehnice de peste un deceniu, iar durata de viață operațională sa încheiat. 

Deși Sarmat a fost adăugat oficial la arsenal în septembrie 2023, nici un regiment al Forțelor Strategice de Rachete nu a fost încă echipat cu el. 

Acest lucru susține ideea unui deficit critic în sistemele de livrare nucleare ale Rusiei.

Racheta Sarmat indică nepregătirea tehnică

De doi ani, racheta Sarmat a dat semne de nepregătire tehnică. 

Combinat cu preocupările legate de fiabilitatea focoaselor nucleare ale Rusiei, acest lucru ridică posibilitatea ca capacitățile nucleare ale Rusiei să fie supraestimate. 

Există, de asemenea, suspiciunea din ce în ce mai mare că însăși conducerea Kremlinului nu dispune de informații exacte cu privire la starea adevărată a arsenalului său nuclear. 

Această incertitudine alimentează probabil amenințările nucleare periodice emise de oficialii regimului și poate explica căutarea unor motive pentru a relua testele nucleare în Rusia.

Propagandă vs realitate

În acest context, propagandiștii ruși precum Margarita Simonyan au lansat ideea detonării unui dispozitiv nuclear peste teritoriul Rusiei sub pretextul dezactivării infrastructurii de telecomunicații a NATO. 

Cu toate acestea, această propunere pare a fi mai degrabă un test al opiniei publice pentru potențiala reluare a testelor nucleare, determinată de îndoieli cu privire la fiabilitatea arsenalul Rusiei.

În special, figuri cheie ale regimului, cum ar fi Nikolai Patrushev și Serghei Chemezov, s-au abținut de la a emite astfel de amenințări, probabil datorită cunoștințelor lor despre adevărata stare a arsenalului.

Explozia rachetelor, cauze posibile

Posibilele cauze ale exploziei rachetelor din silozul său de lansare includ:

– Eroare la alimentarea rachetei, posibil din cauza pregătirii inadecvate a personalului, care ar putea crește riscurile operaționale.

– Erori în timpul procesului de alimentare după identificarea unei probleme tehnice.

– Scurgeri de combustibil în timpul pregătirii lansării, indicând deficiențele tehnice ale rachetei.

– Explozia motorului din prima etapă după aprindere, evidențiind alte imperfecțiuni tehnice.

– O defecțiune a secvenței de comandă a aprinderii motorului, care duce la un accident, explozie și distrugerea silozului.

Institutul Robert Lansing

Institutul Robert Lansing este o organizație non-partizană, non-profit, de cercetare în domeniul politicilor publice. 

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Institutul efectuează periodic analize detaliate de informații din materiale open source pentru a oferi cele mai precise informații despre conflictele actuale, amenințările și evoluțiile importante. 

Directorul general al Institutului Robert Lansing, este Armand Chouet, analist de imagini.

Echipa analiștilor este formată din cercetători în domeniul geopoliticii, diplomați și agenți ai serviciilor de informații.

Printre analiști se numără Tom Armbruster, ofițer de servicii externe pensionat, cu posturi la Moscova în perioada 1997-2000 și Vladivostok în calitate de consul general între 2007-2010, Gerta Zaimi, Cercetător în Relații Internaționale Orientul Mijlociu și Balcani, David DeBatto, agent special de contrainformații al armatei americane, pensionat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:05Încă un lider Hezbollah a fost eliminat de Israel. Forţele de apărare israeliene au anunțat uciderea comandantului Unităţii de securitate preventivă a Hezbollah 
15:53Vor fi școli închise dacă situația meteo o va impune, spune ministrul Educației
15:46Fenomen meteo soldat cu 63 de morți: uraganul Helene a făcut prăpăd în zece state americane
15:39Israel – Hezbollah, un conflict dur care durează de 42 de ani. Liderul Nasrallah conducea gruparea teroristă din 1992
15:31Papa s-a întâlnit cu 17 victime agresate sexual de clerici catolici în Belgia: Răul nu poate fi ascuns, agresorii trebuie judecați
15:22Furtuna „îngrozitoare” din București, redusă la averse și vânt moderat de către meteorologi. Temperaturile scad semnificativ
15:16Eliminarea adjunctului Gărzilor revoluționare iraniene în același atac în care a fost ucis liderul Hezbollah a produs isterie la Teheran: Israelul va plăti
15:08Evacuări cu forța, dacă e nevoie, în comunele gălățene în care există risc de noi inundații
13:34Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit
13:09Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți, dar nu este sigur că a avut un efect decisiv
12:43O „cârtiță” iraniană le-a spus israelienilor unde se află liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah: surse libaneze de securitate
12:29Salvarea studenților care nu au bani de chirie: un loc în cămine, până în 50 de euro pe lună
11:08Film despre Nadia Comăneci, la 50 de ani de la JO de la Montreal. Tudor Giurgiu: Sper să reușim
10:53Primul semn că războiul contra Hezbollah stă să înceapă: Germania retrage familiile diplomaților din Liban și Israel
10:48Ultranaționaliștii austrieci, aproape de preluarea guvernării la Viena. Duminică au loc alegeri legislative