/

Schengen terestru pentru România. Eurodeputatul Victor Negrescu crede că anul acesta se va lua decizia

Schengen terestru e posibil anul acesta (sursa: Facebook/Victor Negrescu)

Schengen terestru e posibil anul acesta. Potrivit eurodeputatului Victor Negrescu, situaţia generată de controalele suplimentare introduse de Germania la frontiere generează anumite tensiuni la nivelul mecanismelor de coordonare din spaţiul Schengen, dar acestea nu ar trebui să afecteze România şi aderarea noastră pe cale terestră la zona de liberă circulaţie.

Controalele terestre ale Germaniei

În urmă cu zece zile, Germania a introdus, pentru o perioadă de şase luni, controale la toate frontierele sale terestre pentru a combate imigraţia ilegală.

Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore

Autorităţile germane introduseseră deja controale la graniţele cu mai multe ţări, iar din 16 septembrie aceste măsuri au fost extinse şi la frontierele cu Luxemburg, Belgia, Olanda şi Danemarca.

”În primul rând, trebuie explicat faptul că aceste filtre pe care le-a introdus Germania sunt posibile mult mai uşor ca urmare a revizuirii regulamentelor Schengen şi, în contextul acesta, practic Germania aplică noile prevederi legale”, a afirmat eurodeputatul român.

Vorbim de controale temporare, care sunt realizate doar atunci când există suspiciuni rezonabile privind posibilitatea traversării frontierei într-o manieră ilegală de anumite persoane, inclusiv de imigranţi care ajung ilegal în spaţiul Uniunii Europene.

Eu sper ca aceste controale să nu dureze foarte mult, pentru că este evident că acest mecanism nu poate conduce la o scădere a fluxului de migranţi.

Mai degrabă este nevoie de o abordare comună, mult mai coerentă.

Avem un nou Pact european pentru migraţie şi azil care trebuie să fie implementat şi în acelaşi timp trebuie să securizăm frontierele noastre externe”, a adăugat Negrescu.

Suplimentarea fondurilor pentru securizarea frontierelor

Potrivit acestuia, Parlamentul European solicită, în contextul discuţiilor privind bugetul Uniunii Europene pentru 2025, o suplimentare a fondurilor pentru agenţiile care se ocupă de securizarea frontierelor externe şi îmbunătăţirea instrumentelor utilizate în acest scop.

”În calitatea de negociator-şef al Parlamentului European (pentru bugetul UE pe 2025, n.red.), am susţinut acest punct de vedere şi sunt îngrijorat că, în ciuda problemelor pe care le întâmpinăm statele membre la nivel de Consiliu, culmea, vor chiar să reducă aceste fonduri atât de necesare pentru rezolvarea acestei situaţii”, a spus Negrescu în declaraţia acordată AGERPRES.

În opinia sa, România a dovedit, prin aderarea pe cale aeriană şi maritimă la spaţiul Schengen, că poate îndeplini cu brio cerinţele acestei zone de liberă circulaţie.

”Mai mult decât atât, am finalizat o serie de proiecte-pilot împreună cu Comisia Europeană, cu rezultate excelente privind combaterea migraţiei ilegale, mai ales la frontiera noastră cu Serbia, unde au existat înainte anumite probleme semnalate de executivul european.

De aceea, cred că România poate să fie parte din soluţia comună la această problemă, la care trebuie să găsim o rezolvare”, a explicat el.

Schengen terestru e posibil anul acesta

Pe de altă parte, eurodeputatul social-democrat se aşteaptă ca viitorul comisar european privind afacerile interne, austriacul Magnus Brunner, să respecte angajamentul ferm, asumat de Ursula von der Leyen în programul său, în legătură cu sprijinirea aderării complete a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, astfel ca până la finalul acestui an să fie luată o decizie pozitivă în această privinţă.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

”Cred că viitorul comisar nu are niciun argument pentru a frâna acest această nouă etapă privind procesul nostru de adera la spaţiul Schengen şi cred că, evident, trebuie să ducă la îndeplinire această misiune asumată de Ursula von der Leyen atunci când a primit votul Parlamentului European în acest sens.

În funcţie de rezultatul alegerilor din Austria, vom şti în ce măsură România are şanse pentru a avea în acest an o decizie privind intrarea în Schengen şi cu frontierele terestre.

Eu cred că există aceste şanse.

Mi-aş dori ca în Austria să avem o coaliţie pro-europeană care să-şi asume acest obiectiv şi, în sensul acesta, în continuare cred că există şanse pentru ca această ţintă a României să fie îndeplinită în cursul acestui an”, a încheiat Victor Negrescu.

Potrivit normelor UE privind azilul (aşa-numitul regulament Dublin), cererile de azil trebuie să fie procesate în ţara membră unde migrantul intră prima dată în blocul comunitar.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:51România, țara din UE cu cel mai mic procent al cetățenilor care au interacționat online cu autoritățile
18:34Papa Francisc e supărat pe italieni că nu fac mai mulți copi. Ar merita „o bătaie”, susține Suveranul Pontif
18:25Proiectul Neptun Deep poate primi acordul de mediu, susține ministrul Mediului. Mai multe ONG-uri au atacat însă actul în instanță
18:16SUA împrumută României aproape un miliard de dolari pentru achiziții militare. Americanii, recunoscători României pentru găzduirea soldaților NATO
16:05Băsescu: „Cel mai echipat pentru funcția de președinte este Ciucă”
15:39Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 finanţează, pentru prima oară, şi stocarea curentului, anunță ministrul Mediului
15:25China va sprijini Iranul „indiferent de evoluţia situaţiei internaţionale şi regionale”, a dat asigurări şeful diplomaţiei de la Beijing
15:19Kremlinul reacționează după cerința lui Zelenski de a forța Rusia să facă pace: „O eroare fatală”
15:12Schengen terestru pentru România. Eurodeputatul Victor Negrescu crede că anul acesta se va lua decizia
15:00Guvernul a decis plafonarea prețurile la polițele RCA până la sfârșitul anului. Ciolacu susține că astfel preîntâmpina posibile dezechilibre în piață
13:59Polonia, Cehia și Grecia au absorbit deja sume uriașe din fondurile UE de coeziune, România – zero, arată Siegfried Mureșan
13:21Toate secretele mai mult sau mai puțin toxice ale cărnii procesate se dezbat la unul din marile evenimente de profil, la Iași
13:05Două zile după recitificarea bugetului, Finanțele descoperă că îi lipsesc sute de milioane de lei și cere bani din fondul de rezervă
12:59Autostrada A8, întârzieri grave: la un an de la semnarea contractului pentru segmentul Moțca – Târgu Neamț, lucrările nu au început
12:15Marele avocat Tudorel Toader nu se poate reprezenta nici pe sine: a pierdut procesul cu Deutsche Welle