/

Viitura de pe Dunăre nu va fi de speriat, anunță Apele Române, potrivit cărora debitele vor fi mai mici decât cele prognozate

Debitele Dunării vor fi mai mici (sursa: Facebook/Apele Române)

Debitele Dunării vor fi mai mici. Debitul maxim prognozat al Dunării la intrarea în ţară va fi de 7.900 – 8.000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie şi, pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc, a anunţat, luni, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

Debitele Dunării vor fi mai mici

ANAR a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook:

Citește și: EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste apele Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA

„Pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, atenuare care va fi mult mai importantă faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură), se actualizează prognoza valorilor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) după cum urmează: debit maxim prognozat 7900 – 8000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie 2024.

Aceste prognoze hidrologice se vor actualiza în continuare zilnic, cu anticipare de 7 zile, în cadrul buletinului hidrologic elaborat în cadrul INHGA.

Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară.”

Tranzitarea în siguranță a debitelor

Într-un comunicat transmis ulterior, ANAR a precizat că pe sectorul Dunării, în aval de staţia hidrometrică Gruia, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a debitelor.

Debitul pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22 – 23 septembrie a fost în creştere, având valoarea de 6.200 mc/s, care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).

Debitul Dunării la Budapesta are luni o valoare de 6.920 mc/s, iar valoarea maximă înregistrată la această viitură a fost de 8.200 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 500 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime pentru secţiunea Budapesta, care indicau o valoare de 8.700 mc/s, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (sub autoritatea Apelor Române).

„Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.

Totodată, se montează mirele hidrometrice la ape mari. În apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare.

Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenţie, pompe, generatoare, geotextil, pari etc.

Odată creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre”, explică ANAR, în comunicatul citat.

Punctele critice

De asemenea, reprezentanţii de la Apele Române au făcut apel către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) pentru a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pe de altă parte, ANAR precizează că prin Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier se pot evacua şi debite de 20.000 m3/s, în situaţii excepţionale.

Pe sectorul Dunării aval Gruia lucrările de îndiguire asigură tranzitarea în siguranţă a unor debite de 13500 m3/s, respectiv până la valori de 14500 m3/s, în condiţii de supraveghere specială.

Pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în anul 2006 a fost înregistrat un debit maxim de 15800 m3/s, a mai arătat sursa citată.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, survolează, începând de luni, cu un elicopter, zonele din ţară în care riscul de inundaţii este mai mare. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:05Doctorița din Suceava care lua și zece șpăgi pe zi, închisoare cu executare: trei ani, definitiv
20:58În 2025, Guvernul va tăia masiv din cheltuieli și va crește taxele și impozitele, spune sindicalistul Dumitru Costin: Va fi un an dureros
20:50Maia Sandu, favorită în cursa prezidențială. Aproape jumătate din moldoveni ar vota „da” la referendumul pentru integrarea în UE
20:41Armata obligatorie, reintrodusă și de Croația, țară NATO vecină cu Serbia, care de asemenea reia stagiul militar
20:32Prizonierii ucraineni de război nu doar că nu beneficiază de asistență medicală în Rusia, dar sunt uneori supuși la tortură
20:25Zelenski speră că Biden, pe final de mandat, va lua decizia să permită folosirea rachetelor cu rază lungă pentru atacarea Rusiei
19:46Șoșoacă, delir pe teme de politică externă: i-ar spune lui Putin să îi dea o conductă cu gaze ieftine pe care ea să le vândă scump „Occidentului”
18:18EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul
17:27Boloș neagă că ar lucra la introducerea impozitului progresiv: În continuare rămânem cu cota unică
17:20Singurătatea bătrânei cu animale: zece pisici și doi câini, găsiți fără mâncare și apă într-un apartament lângă o femeie de 67 de ani în stare de inconștiență
17:13Rusia provoacă Japonia: un avion de vânătoare al Moscovei a intrat de trei ori în spațiul aerian japonez, provocând reacții militare și diplomatice
17:08Războiul pe bronzul olimpic la sol, departe de a se fi încheiat, spune șeful Comitetului Olimpic Român: Trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă
16:59Coaliția cancelarului Scholz se clatină: după un scor dezastruos în alegerile regionale, liberalii vor să iasă de la guvernare
16:51Viitura de pe Dunăre nu va fi de speriat, anunță Apele Române, potrivit cărora debitele vor fi mai mici decât cele prognozate
16:44Un mic Vatican musulman la Tirana, proiectul premierului albanez Edi Rama, care vrea un „centru de moderaţie, toleranţă şi coexistenţă paşnică”