/

EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA

Deputatul PNL Udriște, escrocherie la Piscicola SA Neamț, acuză ANPA
Deputatul PNL Udriște, escrocherie la Piscicola SA Neamț, acuză ANPA (sursa: Facebook/Alin Udriste)

Deputatul PNL Udriște, escrocherie la Piscicola, acuză ANPA. Iuliu Alin Udriște, actual deputat PNL și fost șef al Societății Naționale a Apelor Minerale, este acuzat că a vândut ilegal terenurile și bunurile statului aflate în patrimoniul Piscicola SA Neamț, cea mai mare crescătorie piscicolă din regiunea Moldovei.

Citește și: Toate „combinațiile” liberalului Alin Udriște, protejatul „baronului” PNL Virgil Popescu

Totul, în urma unei escrocherii la care autoritățile statului au asistat impasibile, reclamă tot o instituție de stat.

Ultima tranzacție a avut loc în anul 2020, atunci când a vândut un teren și construcțiile aferente de la Piscicola Trifești cu 400.000 de euro, dar a încasat doar jumătate din sumă.

DeFapt.ro a dezvăluit că în mandatul său de director general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), liberalul Iuliu Alin Udriște, protejatul europarlamentarului Virgil Popescu, a fost acuzat de hărțuire sexuală de o subordonată de-a sa căreia i-a arătat inclusiv filme porno pe telefon, apoi a concediat-o.

Mai mult, a contractat firma fratelui său pentru a efectua o lucrare de 77.000 de euro la Băile Herculane 1i a cumpărat cadouri de Paște și de Crăciun de la două firme reprezentate de contabilul de la firma sa.

Deputatul Udriște vine de la SNAM

Liberalul Iuliu Alin Udriște a renunțat la funcția de director general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) pentru a ocupa funcția de deputat rămasă vacantă după ce deputatul Virgil Popescu, fostul ministru al Economiei și Energiei, a fost ales europarlamentar.

De numele lui Udriște sunt legate o serie de afaceri controversate.

Prima dintre acestea a început în urmă cu 21 de ani, dar continuă să producă pagube până în zilele noastre. Astfel, în anul 2003, Agenția Domeniile Statului a decis să privatizeze Piscicola SA Neamț, una dintre cele mai mari crescătorii piscicole din zona Moldovei.

Piscicola, cumpărată de Udriște senior

Pe atunci, Piscicola avea în patrimoniu în jur de 250 de hectare de teren arabil, 475 de hectare de luciu de apă, utilaje, curți și construcții.

Bunurile au fost evaluate atunci la aproximativ 300.000 de euro. În urma unei privatizări care a mers ca pe apă, Piscicola SA Neamț a fost vândută firmei mehedințene Proora Impex, deținută de Ion Udriște, tatăl lui Iuliu Alin Udriște.

Suma tranzacției a fost de doar 50.000 de euro, de șase ori mai mică decât valoarea bunurilor. Udriște senior avea să decedeze în anul 2004 iar afacerea a fost preluată de fiul său, Iuliu Alin Udriște, șef la organizația de tineret a PSD Mehedinți.

Privatizarea, anulată de instanță

Ilie Ciutea, reprezentantul asociației angajaților de la Piscicola, a contestat în instanță privatizarea controversată făcută de către Agenția Domeniilor Statului (ADS). Tribunalul Sibiu a constatat în anul 2009 nulitatea contractului de vânzare – cumpărare încheiat în 2003 între ADS și Poora Impex.

Decizia a rămas irevocabilă în urma deciziei nr. 1.306 din 20 aprilie 2010 emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ce a făcut Iuliu Alin Udriște, în calitate de asociat al Proora Impex?

A executat silit societatea Piscicola cu ajutorul executorului judecătoresc Constantin Cerbulescu. Culmea, nu pentru a recupera 50.000 de euro, cât plătise tatăl lui pe acțiuni, ci aproape 900.000 lei, echivalentul a aproximativ 300.000 de euro.

Bani care, susținea Udriște, fuseseră plătiți pentru cumpărarea acțiunilor din 2003. În sprijinul afirmației sale, acesta a depus ordine de plată, însă acestea nu sunt dublate și de dovada existenței banilor.

Actualul deputat a vândut terenurile în ciuda anulării privatizării

În urma unei licitații publice, executorul mehedințean Constantin Cerbulescu a vândut un teren de 3.871 mp format din curți și construcții ce deservea amenajarea piscicolă Trifești, plus un alt teren aferent amenajării piscicole Trifești. Ambele amenajări piscicole făceau parte din Piscicola SA.

Între timp, adică în 2009, ADS a predat tot patrimoniu statului aferent domeniului piscicultură către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), din subordinea Ministerului Agriculturii.

La solicitarea DeFapt.ro, ANPA a transmis că „sentința civilă nr. 22/14.01.2009 era executorie de drept iar consecința firească a acesteia era repunerea părților în situația anterioară fapt ce nu a mai fost posibil deoarece SC Proora Impex vânduse toate bunurile, inclusiv terenurile statului, majorând capitalul social al Piscicola SA, cu sumele obținute din vânzare (…)”.

Document ANPA în care se fac acuzații la adresa firmei deputatului PNL Alin Udriște (sursa: ANPA)

Șmecheria majorării capitalului social

Marian Avram, președintele ANPA, aa mai transmis că ADS avea obligația legală să pună în executare sentința Tribunalului Sibiu, dar, „din motive necunoscute, acest fapt nu a fost dus la îndeplinire”.

În acest context, liberalul Iuliu Alin Udriște a mai apelat la un tertip pentru a nu pierde controlul asupra societății de stat: a majorat capitalul social al Piscicola (cu sumele obținute din vânzarea terenurilor, cum s-a arătat mai sus), respectiv numărul de acțiuni.

„Prin anularea contractului de vânzare – cumpărare, părțile au fost repuse în situația anterioară vânzării, ADS redobândind capitalul social de 316.037,5 lei, adică 126.415 acțiuni x 2,5 lei, însă cota de participație 100% s-a modificat întrucât fusese efectuată majorarea capitalului social de către grupul de administratori Udriște”, a transmis ANPA.

Astfel, cota de participație a ANPA, urmașa de drept a ADS, s-a trezit că cele 126.415 acțiuni mai reprezentau o participație de doar 49,7%, și nu de 100% așa cum spunea instanța. Restul acțiunilor, adică 50,3% erau deținute de firma familiei Udriște.

Deputatul PNL Udriște, escrocherie la Piscicola, acuză ANPA

Agenția Domeniilor Statului a fost părtașă la jaful de la Piscicola Neamț. Cel puțin conform ANPA, care susține oficial că ADS a solicitat Oficiului Național Registrul Comerțului să i se schimbe calitatea de acționar (ADS să fie înlocuită cu ANPA), dar s-a făcut că nu vede ilegalitățile anterioare.

„Însă nu a solicitat niciodată anularea hotărârilor AGA adoptate în intervalul 2003-2009 ca provenind de la un organ de conducere nestatutar”, a președintele Marian Avram la solicitarea DeFapt.ro. 

„Mai concret, ar fi fost necesare hotărâri AGA în care să formalizeze faptul că ANPA înlocuiește ADS ca și titular de părți sociale, iar ulterior să se actualizeze actul constitutiv al societății”, a precizat Marian Avram.

Sesizările ANPA, îngropate la DNA de zece ani

Ministerul Public, condus în prezent de procurorul general Alex Florin Florența, ține la sertar de aproape zece ani dosarul prin care statul român, respectiv Piscicola Neamț, a fost devalizată, iar terenurile prăduite de actualul deputat Iuliu Alin Udriște.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Față de toate acțiunile întreprinse de Piscicola Neamț și persoanele <adiacente> (Iuliu Alin Udriște – n.r.) s-au formulat sesizări penale ce sunt în lucru încă din 2014”, a mai transmis Marian Avram.

Mai mult, Direcția Națională Anticorupție a mai deschis un dosar penal în martie 2023 legat de jaful de la Societatea Națională a Apelor Minerale, sub conducerea lui Iuliu Alin Udriște.

Udriște a fost numit la începutul anului 2020 pe funcția de director general al SNAM de către liberalul Virgil Popescu, în mandatul acestuia din urmă de ministru al Economiei. Totodată, Virgil Popescu l-a numit și pe funcția de vicepreședinte al PNL Mehedinți. DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la Iuliu Alin Udriște, dar acesta a refuzat orice comentariu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:18EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul
17:27Boloș neagă că ar lucra la introducerea impozitului progresiv: În continuare rămânem cu cota unică
17:20Singurătatea bătrânei cu animale: zece pisici și doi câini, găsiți fără mâncare și apă într-un apartament lângă o femeie de 67 de ani în stare de inconștiență
17:13Rusia provoacă Japonia: un avion de vânătoare al Moscovei a intrat de trei ori în spațiul aerian japonez, provocând reacții militare și diplomatice
17:08Războiul pe bronzul olimpic la sol, departe de a se fi încheiat, spune șeful Comitetului Olimpic Român: Trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă
16:59Coaliția cancelarului Scholz se clatină: după un scor dezastruos în alegerile regionale, liberalii vor să iasă de la guvernare
16:51Viitura de pe Dunăre nu va fi de speriat, anunță Apele Române, potrivit cărora debitele vor fi mai mici decât cele prognozate
16:44Un mic Vatican musulman la Tirana, proiectul premierului albanez Edi Rama, care vrea un „centru de moderaţie, toleranţă şi coexistenţă paşnică”
16:38PSD va vota împotriva proiectului de lege care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze pentru un loc în Senat: Poate candida dacă demisionează
16:35Consiliul Fiscal, cel mai dur avertisment către Ciolacu: România ar putea trece din nou prin criza din 2008-2009
15:42România va fi pedepsită dur fiindcă Guvernul n-a trimis la Bruxelles planul de reducere a deficitului bugetar – Cîțu
14:08EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA
13:53SUA și Norvegia au devenit principalii exportatori de energie în Uniunea Europeană – Eurostat
13:04Abia au trecut alegerile locale și USR vrea să-și invalideze aleși proprii pe care-i bănuiește de pactizare cu adversarii politici
12:56Un primar de comună „orbește” pista unui mare aeroport din România: refuză să demoleze câteva case construite ilegal care blochează culoarul de aterizare