/

Cum fură RetuRO milioane de lei lunar din banii clienților pentru că automatele nu „citesc” unele etichete. Sumele nereturnate pe ambalaje lunar, amețitoare

RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje
RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje (sursa: Facebook/RetuRO SGR)

RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje. Automatele RetuRO SGR dau rateuri constant și nu returnează garanția plătită deja de clienți pe ambalaje.

Care este procedura de returnare

Procedura prin care cei care cumpără băuturi în recipiente de plastic, metal sau sticlă își primesc garanția de 50 de bani pe recipient e simplă.

Citește și: RetuRO, făcut zob de clienți: sistemul de garanție-returnare a ambalajelor nu are suficiente aparate, multe nu funcționează, cozile sunt foarte mari

Astfel, după cumpărare și consum, recipientul gol, intact și nedeformat trebuie predat pentru returnarea banilor.

Predarea se poate face fie unui operator uman, fie unui automat care colectează ambalajele.

După colectare, clientul primește un bon pe care se află inscripționate numărul de ambalaje predate și suma pe care clientul o are de încasat (numărul de ambalaje predate ori 50 de bani).

Cu acel bon, clientul poate alege fie să plătească alte cumpărături, fie să primească bani lichizi.

Etichete nerecunoscute de automatul de colectare

Predarea la automat, însă, pune întotdeauna probleme.

Și nu este vorba doar de faptul că, de multe ori, se formează cozi mari la aparate.

Ci și că automatele nu recunosc toate etichetele ambalajelor, deși atât ambalajele, cât și etichetele sunt în stare perfectă.

„În general, aștept să se adune câteva zeci de sticle, doze sau recipiente din plastic ca să le duc la automat.

Cu regularitate, unele doze ale unei mărci de bere nemțești, fără alcool, dar și unele sticle de plastic ale unei ape minerale românești nu sunt recunoscute de aparat”, a spus un client pentru DeFapt.ro.

Angajații care se ocupă de automate recunosc

Practic, acele ambalaje nu pot fi returnate la automate.

Sau, cel puțin, nu la toate atutomatele (în cazul descris mai sus este vorba de automatul unui mare lanț franțuzesc de supermarketuri).

„O angajată care se ocupă de acest automat mi-a spus, la un moment dat, chiar să mă străduiesc mai mult cu sticlele de apă minerală și că dozele de bere au o problemă pentru că eticheta cu logo-ul RetuRO e pe hârtie, care se uzează mai repede”, a spus același client citat mai sus.

RetuRO fură lunar milioane pe ambalaje

Practic, conform mai multor mărturii adunate de DeFapt.ro, la o sută de ambalaje predate unui automat, cel puțin două sau trei nu sunt acceptate de aparat.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pare puțin. Dar numai până privim lucrurile în context.

Astfel, în mai 2024, potrivit datelor făcute publice chiar de RetuRO, au fost returnate peste 247 de milioane de ambalaje (140,1 milioane – plastic, 58,9 milioane – metal, 48,1 milioane – sticlă).

Ambalaje returnate în mai 2024 (sursa: returosgr.ro)

Doar 2% ambalaje refuzate de automate din acest total înseamnă aproximativ cinci milioane de ambalaje.

La 50 de bani pe ambalaj, asta înseamnă 2,5 milioane de lei.

Bani pe care clienții i-au plătit când au cumpărat băuturi, dar nu-i mai văd înapoi.

Punctul de vedere al RetuRO SGR

RetuRO SGR a trimis un „punct de vedere” la acest articol, pe care-l publicăm integral mai jos:

„Contravaloarea garanției pentru produsele în ambalaje SGR achiziționate de către clienți și nereturnate de către aceștia la punctele de colectare va constitui un venit pentru RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare. Totodată, precizăm faptul că RetuRO funcționează în baza principiului not-for-profit, însemnând că acționarii și-au asumat prin actul constitutiv al companiei ca orice venituri realizate să fie reinvestite exclusiv pentru susţinerea funcţionării şi creşterea eficienţei Sistemului de Garanţie-Returnare.

Cadrul legal care stabilește implementarea în România a Sistemului de Garanție-Returnare, respectiv HG 1074/2021 (republicată), stabilește totodată țintele anuale de colectare pe care RetuRO, în calitate de administrator al sistemului, trebuie să le atingă. În cazul neîndeplinirii obiectivelor de returnare în legătură cu ambalajele SGR, administratorul SGR are obligația să declare şi să achite contribuțiile conform legii pentru diferenţa dintre cantităţile de ambalaje SGR corespunzătoare obiectivelor minime anuale de returnare şi cantităţile de ambalaje validate în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare. Așadar, atingerea țintelor minime stabilite prin cadrul de reglementare reprezintă un obiectiv major pentru RetuRO, care, astfel, își propune și depune eforturi susținute  pentru a recupera o cantitate cât mai mare din ambalajele SGR puse pe piață de către producători. În acest sens, RetuRO a derulat încă dinaintea introducerii sistemului și continuă să deruleze ample campanii de informare și educare a consumatorilor pentru a-i ghida și încuraja să returneze ambalajele SGR pentru produsele pe care le achiziționează.

Mai mult, ambalajele SGR colectate și procesate în centrele RetuRO sunt valorificate prin vânzarea către operatorii de reciclare, reprezentând sursă de venit pentru companie. Aceste materiale reprezintă resurse valoroase, fiind materii prime secundare de înaltă calitate pentru unitățile de reciclare, aspect important pentru procesul de producție al reciclatorilor, dar și din punct de vedere al oportunității de valorificare, RetuRO având astfel un obiectiv firesc de a direcționa către unitățile de reciclare o cantitate cât mai mare de materiale procesate în centrele sale. Și aceste venituri realizate sunt reinvestite exclusiv pentru susţinerea funcţionării şi creşterea eficienţei Sistemului de Garanţie-Returnare, conform principiului not-for-profit care stă la baza actului constitutiv al companiei.”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

19 comentarii

  1. Bineînțeles dacă nu te fură aparatu te fură la ticehete, odată nu le citește pe toate pe urmă mergi cu vâlcencele te fură pe față, nu spun din auzite ci din experiență, na vrut să mi le plătească motiv sunt prea vechi, iar toate erau din aceiași zi, sa întînplat la caufland Bistrița .

  2. RetuRo este cea mai mare escrocherie înființată până acum de statul român. 46 % din populație este rurală. În zonele rurale nu se face nici un retur. Oamenii aruncă ambalajele pur și simplu la gunoi.

    • Plus că la magazinele Lidl din București, știu doamnele cum sa rețină bonurile fără să le scadă nici din suma încasată pt cumpărături, le rețin pe pers fizică. Motiv: nu le citește calculatorul. Nici nu ți-l dă, nici banii pe el. Nu o dată, de mai multe ori. Magazine nemțești cu personal românesc. Hoție la încasarea banilor plus hoție după ce le-ai dus la Reciclat: reținerea bonului. pe față, fără nicio jenă.

  3. Sticlele foarte mici varianta pentru copii) de apă nu pot fi returnate la automatul de la Carrefour. Am avut, cred, vreo 9-10 sticluțe din alea cu care am încercat de mai multe ori (le-am întors pe toate părțile), dar degeaba – nu le-a acceptat. Într-un final, am mers în alt magazin, unde sticlele erau scanate manual de casier (cu un scanner de mână). Acolo mi le-a luat.

    Am rămas, totuși, cu o sticluță de oțet de mere, cu simbolul SGR pe ea, pe care nu a acceptat-o niciun automat (am încercat la două diferite), nici scanner-ul manual al casierei. Oare cu astfel de sticle ce se poate face?

  4. Super HOTIE și la LIDL
    Ți se retine 50 de bani la orice ambalaj care conține un lichid si când te duci la aparatul lor de returnare ambalaj nu ți-l mai recunoaște fiind nevoit sa-l arunci alături la tomberon .

  5. O hotie de miliarde pusa pe seama reciclarii. INTERESUL LA EXCROCI ESTE SA PLATEASCA CAT MAI PUTIN, BANII ORICUM S.AU INCASAT.. O SUPER HOTIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:52Mintea lui Ciolacu cea de pe urmă: premierul spune că „analizează” dacă o parte din lucrări s-ar putea face noaptea pe Valea Oltului
17:44Cum a ajuns un plagiator notoriu, care abia a absolvit o facultate privată, să încaseze pensie și salariu de la stat de circa 13.500 euro/lună
17:37Ciolacu dă înapoi în privința testării antidrog a șoferilor: o parte din prevederile OUG 84 vor fi prorogate
17:07De ce Sorin Grindeanu este direct responsabil de dezastrul din Transporturi: de la haosul de pe Otopeni și de la Tarom, la CFR-ul falit și închiderea haotică a Văii Oltului
15:10Cercetătoare de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, co-autoare a unor articole în prestigioasa revistă „Nature” despre efectele spațiului cosmic asupra corpului uman
12:35Dacă pleci cu mașina în vacanță în străinătate, trebuie neapărat să ai aceste cinci documente
12:19Câteva mii de mormoni trăiesc în România după regulile de acum 200 de ani ale celui considerat profetul sectei, care încuraja poligamia
22:23SAGA Festival, încă o „țeapă” de zile mari: Nicki Minaj, marea vedetă anunțată drept cap de afiș la ediția de anul acesta, nu a mai venit
16:17Pensiile speciale ale lui Marian Enache, șeful CCR, suspectat că a turnat la Securitate, au crescut cu peste 50% într-un an, ajungând la sume astronomice. Salariul s-a majorat cu 25%
13:18Nicușor Dan, “opinie nefestivistă“ despre starea Justiției: “uriașe zone de corupție necercetate“, Inspecția Judiciară, “nefuncțională“
12:30Un fost turnător al Securității este, probabil, cel mai bine plătit bugetar din România. Doar pensia i-a crescut cu circa 85.000 de lei într-un an
12:15RetuRO SGR rămâne cu 30 mil. EUR lunar cash, dar numărul automatelor de colectare este de abia 4.000. Danemarca are 14.500 de automate la o populație de numai șase milioane
15:12EXCLUSIV Liberalii vor cere public demisia ministrului Grindeanu de la Transporturi. PNL va invoca haosul provocat pe Valea Oltului
14:00“Planul SIMION“ cu case de 35.000 de euro pentru toți românii a ajuns ciuca bătăii de joc pe rețelele sociale
13:32VIDEO Tupeu gros: Grindeanu s-a dus pe Valea Oltului cu elicopterul chiar în mijlocul scandalului referitor la închiderea circulației