Alina Ion, managerul unui spital privat din Ilfov, îl ironizează pe premierul PSD Marcel Ciolacu, după ce acesta a propus înființarea unei școli de management spitalicesc: „Inventarea apei calde pare să fie sportul național”.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că ar fi cazul să existe o şcoală de manageri de spitale. „Avem o şcoală de medicină foarte bună, scoatem medici foarte buni. Cred că este cazul să avem şi o şcoală de manageri de spitale. Politicul trebuie să se excludă absolut de tot din acest sistem, iar managerii de spitale trebuie să urmeze o şcoală”, a spus premierul.
Însă managerul spitalului privat îi explică premierului că o astfel de școală există.
Managerul unui spital privat îl ironizează pe Ciolacu
„Inventarea apei calde pare să fie sportul național, la care suntem campioni. Dacă nu merge ceva într-un domeniu, atunci se găsește câte unul și spune: să facem o școală de încălzit apa.
Așa și premierul României, cu școala de manageri de spitale. Păi, domnul prim-ministru nu trebuie să înființeze nicio școală de manageri de spital, căci ea există și este chiar instituție publică.
Este vorba despre Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS), specializată în programe de formare post-universitară în sănătate publică, management şi administrația serviciilor de sănătate. Adică, exact a managerilor de spital, despre care spunea premierul că ar trebui să se înființeze”, a scris Alina Ion.
Însă ea i-a propus premierului și câteva soluții pentru sistemul de sănătate publică.
„Politicienii ies cu declarații pompoase, dar lipsite complet de substanță”
„Nu școala lipsește managerilor de spital, ci seriozitatea acestei școlarizări. INMSS a început, în urmă cu peste un deceniu, cu specializarea managerilor în cursuri de 2 ani. Apoi, le-au scurtat la 3 luni, iar acum, pe principiul ce ne trebuie nouă atâta școală, când oricum le știm pe toate, cursurile s-au scurtat la module de 72 de ore și la o zi de lucru individual asistat.
– Dacă premierul vrea să facă o schimbare, atunci să reformeze acest sistem de specializare și să înceapă cu stoparea rotației cadrelor, precum în comunism. Adică, sunt demiși unii din minister și sunt mutați la Casele de Sănătate. Sunt demiși de la Casele Națională și Județene de Sănătate și sunt mutați la Școala de Management în Sănătate. De la Școala de Management în Sănătate, sunt luați, de buni, în Ministere, și tot așa! Avem mereu aceleași personaje, care se rotesc pe toate funcțiile de conducere și care doar ei le știu pe toate. Sunt de neînlocuit, decât între ei.
– Premierul și ministrul Sănătății să verifice anual planurile de management ale șefilor de spitale, cu care au câștigat așa zisele concursuri. Dacă și-au îndeplinit indicatorii, continuă, dacă nu, să fie schimbați, nu să stea pe funcții 4 ani, căci nu sunt aleși de popor, să fie de neclintit timp de 4 ani.
– Să fie verificate internările efectuate în spitale, inclusiv prin sondare telefonică. Există încă suspiciuni cu privire la internări fictive, care consumă resurse importante.
– Ministrul Sănătății să-și trimită corpul de control să verifice proiectele de management ale tuturor spitalelor din țară. S-ar putea să descopere că majoritatea sunt proiecte copy-paste după planul unui spital din Maramureș până la Tulcea, de la Vâlcea, la Vaslui, și peste tot în țară. Nu există seriozitate, nu există pregătire, nu există responsabilitate în acest domeniu.
Să nu ne mai mirăm că avem lăcătuși mecanici puși să conducă spitale. Nu noi, cei din privat, i-am pus în funcții, ci tot ei, politicienii, care acum, în an electoral, ies cu declarații pompoase, dar lipsite complet de substanță”, a scris managerul spitalului privat.
„Asigurații nu prind locuri la analize banale finanțate de Casa de Sănătate”
Ea a pus sub semnul întrebării modul în care CNAS își gestionează resursele.
„Casa Națională de Sănătate are un buget de 14 miliarde de euro. Asigurații nu prind locuri la analize banale finanțate de Casa de Sănătate, ce să mai vorbim despre investigații mai scumpe și urgente, precum computerul -tomograf.
Nu sunt spitale noi, nu sunt renovate nici cele vechi, nu sunt medicamente, adeseori, nici materiale sanitare simple, în spitale. Populația României , deci și numărul pacienților, scade, numai bugetul Casei de Sănătate este mereu în creștere și fără niciun beneficiu pentru asigurați”, a arătat Alina Ion.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
pana sa apara „fonctia politica” de …manager, spitalele erau conduse de 1) director= un medic din spital si 2) contabilul sef din institutie…si totul functiona relativ bine. managerul de spital este o functie care nu vine si nu face altceva decat sa incarce bugetul cu o suma fabuloasa. ceea ce face ” managerul” o face de o mie de ori mai bine contabilul sef